Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018

Ελληνική Παραδοσιακή Κουζίνα. Ποια είναι ακριβώς και ποια τα οφέλη της.

Πολλές φορές έχω αναφερθεί στην αναγκαιότητα της ποικιλίας που πρέπει να υπάρχει στις διατροφικές μας συνήθεις προκειμένου να υπάρξει διατήρηση υγείας, ευεξίας και ομορφιάς.
Ο λόγος δεν είναι άλλος από την κατάταξη μας από την ίδια την φύση στην κατηγορία των παμφάγων σπονδυλωτών.

Εδώ θα ανοίξω μια μικρή παρένθεση για να σας αναφέρω, υπενθυμίσω καλύτερα, πως η εναντίωση μας στην φύση μας φόρτωσε άπειρες ανεξήγητες ασθένειες, ( Αυτοάνοσα νοσήματα, προβλήματα στο καρδιαγγειακό κτλ ) και βασικά αύξηση του καρκίνου κατακόρυφα.
Ασφαλώς και έχει παίξει ένα σημαντικότατο ρόλο και η τοξικότητα της σύγχρονης διαβίωσης που πέρα από την περιβαντολογική υπάρχει και αυτή της διατροφής και μάλιστα κρατώντας τα σκήπτρα στις τοξίνες. 
Κλινικά λοιπόν έχει αποδεδειχθεί πως οι μονοφαγίες, ή και ο αποκλεισμός κάποιων βασικών κατηγοριών τροφής, μόνο προβλήματα στην λειτουργία του οργανισμού επιφέρουν.
Γι’ αυτό πρέπει να υπάρχει αφενός, μια αρμονική ισορροπία διατροφής από όλες τις πηγές θρέψης και αφετέρου όσο είναι δυνατόν στην πιο φυσική τους μορφή.
Κλασικός βέβαια κανόνας παραμένει η αποφυγή τροποποιημένων και προπαρασκευασμένων τροφών, η αναλογία της ημερήσιας διατροφής που πρέπει να υπολογίζεται σε 50% λαχανικά και φρούτα, από 25% σε υδατάνθρακες και πρότεινες συμπεριλαμβανομένων και των ελαίων ή ζωικού λίπους.

Γιατί ξεχώρισε η Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα:
Μακρά η πλέον υγιεινή κουζίνα, αναγνωρισμένη μάλιστα από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα το 2011, μα και συνάμα η πλέον παρερμηνευμένη τεχνηέντως από τους πάντες είναι η Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα.
Ακόμα και μεγάλη μερίδα Ελλήνων ειδικών διατροφολόγων ή και master sheaf της τηλεόρασης κάνουν τα πάντα για να την μπερδέψουν για χάρη εντυπωσιασμού.
Την ενέταξαν γενικευμένα στην Μεσογειακή κουζίνα χωρίς να έχει καμία σχέση και σε ένα συνδυασμό με τον σύγχρονο τρόπο διατροφής, που εμμέσως πλην σαφώς μας επέβαλαν να την χάνουμε μέρα με την ημέρα.
Ας τα βάλουμε σε μια σειρά λοιπόν σήμερα και ας ξεκαθαρίσουμε το ομιχλώδες αυτό τοπίο που αφενός δεν είναι αυτό που μελέτησαν Έλληνες και ξένοι επιστήμονες για να την κατατάξουν ως την πλέον υγιεινή, αλλά και αφετέρου να την θυμηθούμε όλοι μας, μιας και μοιάζει πως χάσαμε τον προσανατολισμό.
Γιατί πώς να το κάνουμε αλλιώς ?
Μπορεί η χώρα μας να βρίσκεται στην μεσόγειο, αλλά η κουζίνα μας σίγουρα δεν είναι η μεσογειακή όπως αρέσκονται να την ονομάζουν.
Κοντολογίς, είναι άλλη η Ιταλική κουζίνα, άλλη η Γαλλική, άλλη ακόμα και η Ισπανική.
Επίσης είναι άλλη η Αιγυπτιακή, άλλη η Λιβανέζικη μα άλλη και η Τούρκικη.
Συλλήβδην όλες δεν μπορούμε να τις ονομάσουμε μεσογειακές, μιας και δεν έχει καμία σχέση η Ελληνική κουζίνα με την καρμπονάρα των γειτόνων μας Ιταλών, ούτε με τα μανιτάρια αλλά κρεμ των Γάλλων.
Άλλωστε και το τονίζω για να μην το ξεχνάμε αυτό, στο παγκόσμιο συνέδριο διατροφής για την υγεία που έγινε στο Λονδίνο με κεντρικό συμπέρασμα και μήνυμα τραφείτε όπως οι Έλληνες, οι επιστήμονες μελέτησαν την κουζίνα και τον τρόπο διατροφής της Ικαρίας, της Ηπείρου, των Επτανήσων, της Πελοποννήσου και φυσικά της Κρήτης.

Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα:
Τα κύρια υλικά της Ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας είναι τα εξής και μην τα ξεχνάτε:
I. Ελαιόλαδο.
Σοβαρό, βρόμικο πόλεμο δέχτηκε το ελαιόλαδο στις δεκαετίες 60 με 70 από ξένα οικονομικά συμφέροντα και μας επέβαλαν εμμέσως να χρησιμοποιούμε το έλαιο της Σόγιας, Ηλιέλαιο, Αραβοσιτέλαιο μέχρι και βαμβακέλαιο.
Μας ανέφεραν τότε για καρκινογόνα οξύτητα σε ψηλές θερμοκρασίες, για κορεσμένα λιπαρά και ένα σορό άλλες ανακρίβειες για να έρθουν σήμερα και να δηλώνουν ότι το χειρότερο ελαιόλαδο, ( Πυρηνέλαιο ) είναι καλύτερο από το καλύτερο σπορέλαιο.
Ελαιόλαδο και μόνο Ελληνικό λοιπόν σε κάθε διατροφική μας συνήθεια.

II. Ζωικά λίπη.
Από ένα πειραματικό λάθος δημιούργησαν την μαργαρίνη. ( Θυμίζω τροφή για πάχυνση στις γαλοπούλες ετοίμαζαν, μα τα δόλια ζωντανά πέθαιναν από διάφορα καινούργια νοσήματα. )
Έτσι για να μην πάει ο κόπος και προφανώς τα έξοδα της έρευνας χαμένα, μας έμαθαν πως θαύμα φαγητό θα γίνει με την νέα . . . μαργαρίνη !
Κανένα συνθετικό, ή έστω φυτικό λίπος δεν είναι υγιεινότερο του παραδοσιακού Ελληνικού ζωικού βουτύρου που έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας κύρια την άνοιξη για τις ανάγκες όλης της χρονιάς.
Μέχρι και ότι θα μας ρίξει την χοληστερίνη διαφημίζουν σήμερα η νέα βελτιωμένη μαργαρίνη που την πουλάν χρυσάφι όχι γιατί το χημικό της κοστολόγιο είναι βαρύ, αλλά για να καλύψουν το κόστος στις διαφημιστικές τους παρόλλες που λεν στην πατρίδα μου.
Ζωικά και μόνο λίπη όπου και όταν είναι απαραίτητα στην κουζίνα μας.

III. Γαλακτοκομικά προϊόντα.
Γιαούρτι, φέτα και δεκάδες παραδοσιακά Ελληνικά τυριά εννοούν και από αυτά πρέπει να επιλέγουμε εκείνα της αρεσκείας μας.
Μουχλιασμένο τυρί ή κάποιο άλλο με βάση την πατάτα με μπόλικα χημικά προκειμένου να αποκτήσει γεύση στην Ελληνική παράδοση δεν υπάρχουν.
IV. Όσπρια.
Φασόλια, φάβα, φακές, κουκιά και ρεβίθια αναφέρονται στην Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα και όχι σπόροι από σόγια.
Άφθονες ποικιλίες έχει να επιδείξει η Ελληνική γη, μα και άπειρες συνταγές έχει ανακαλύψει η Ελληνική κουζίνα προκειμένου να παρουσιάσει μια τεράστια ποικιλία στο καθημερινό της τραπέζι.

V. Φρούτα και λαχανικά.
Το Μάγκο, η Μπανάνα και ο Ανανάς δεν υπερτερούν σε τίποτα από το Απίδι, το μήλο, το καρπούζι, το φιρίκι, το Μανταρίνι, το Βερίκοκο, τον Γιαρμά, το σταφύλι και από αλλά φρούτα της Ελληνικής υπαίθρου και πάντα στην εποχή τους !
Μα και από την άλλη η Ελληνική χωραφίσια ντομάτα, το λάχανο, το κουνουπίδι, το μπρόκολο, το μαρούλι, το αγγούρι, τα άγρια χόρτα του βουνού πάντα στην εποχή τους έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τις χρωματιστές υβριδικές πιπεριές και τα σγουρά άνοστα μαρούλια εισαγωγής ?
Αλήθεια αναρωτηθήκατε ποτέ με πόσους τρόπους μπορούμε να μαγειρέψουμε μόνες τις κλασικές Ελληνικές μελιτζάνες ?
Μα ακριβώς το ίδιο δεν συμβαίνει και με το λάχανο, τα πράσα, το σπανάκι, τα κολοκύθια κ.α.
Τέλος ας μην ξεχνάμε τα άγρια χόρτα της υπαίθρου.
Δεκάδες συνταγές υπάρχουν στην παραδοσιακή Ελληνική κουζίνα από αυτά χωρίς ίχνος κρέατος.

VI. Κόκκινο και άσπρο κρέας.
Το κόκκινο και το άσπρο κρέας είναι απαραίτητα για την ισορροπία της θρέψης σώματος και οργανισμού.
Η υπερβολή του όμως σίγουρα μόνο προβλήματα θα δημιουργήσει σε βάθος χρόνου.
Δυο με τρις φορές την εβδομάδα και στην κάθε του μορφή είναι υπέρ αρκετές για την λήψη των απαραίτητων θρεπτικών του συστατικών του οργανισμού.

VII. Ψάρια & θαλασσινά.  Χώρα των δεκάδων κατοικημένων νησιών η Ελλάδα, που σχεδόν περιμετρικά βρέχεται από θάλασσα σίγουρα έχει και το προνόμιο παροχής στους κατοίκους της, έστω και μιας φοράς την εβδομάδα να τραφούν με ψάρια.
Εφαρμόστε το με Ελληνικά ταπεινά ψάρια που είναι πλούσια σε Ω3 φώσφορο και βιταμίνες.
Μα και από την άλλη η ποταμίσια πέστροφα ή και το γριβάδι των λιμνών δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τον σολομό σε θρεπτική αξία.

VIII. Ξηροί καρποί.
Το απόλυτο υγιεινό σνακ της Ελληνικής γης.
Καρύδια και αμύγδαλα κατ’ εξοχή πλούσιες πηγές βιταμινών, λιπαρών και Q10 παρακαλώ.
Θα τονίσω πως μια χούφτα ξηρών καρπών την ημέρα θα σας προσφέρει όχι μόνο σωστή θρέψη αλλά και πρόληψη υγείας.

IX. Σιτηρά. ( Δημητριακά. )
Σιτάρι, βρώμη, σίκαλη και κριθάρι είναι τα βασικά δημητριακά της Ελληνικής γης, απαραίτητα για τους υδατάνθρακες, τις βιταμίνες και τις φυτικές ίνες.
Απαραίτητα συστατικά της καθημερινής μας διατροφής για την διατήρηση της υγείας.

X. Ζωικά υποπροϊόντα. Το αυγό, τα λουκάνικα με τοπικές συνταγές και μερικά σαλάμια υπάρχουν στην Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα αναμφίβολα ναι μεν αλλά υπάρχει και το παν μέτρο άριστον !

XI. Ελληνικά βότανα ως αφεψήματα.
Τέλος ενάντια της νέας μόδας των διάφορων μιξ τσαγιών θα τονίσω πως υπάρχουν τα αποδεδειγμένα για το όφελος τους Ελληνικά αφεψήματα.
Ο έρωντας της Κρήτης, το τσάι του βουνού, το φλαμούρι, το φασκόμηλο, το χαμομήλι και τόσα άλλα έχει να επιδείξει η Ελλάδα.
Απλά είναι κατά πολύ καλύτερα από το τσάι με σοκολάτα ή το τσάι με ότι να είναι μέσα που σήμερα αποτελούν μόδα.

Διατροφική αρμονία:
Μπορεί μόνο με τα προαναφερόμενα πολλοί να αναρωτηθήκατε που είναι η πρωτοτυπία που κάνει την Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα να ξεχωρίζει.
Μα φυσικά η ποικιλία που παρουσιάζει, ( Πέρα της μοναδικότητας του ελαιολάδου και του ζωικού λίπους. ) είναι η κουζίνα που μας δίνει την δυνατότητα από την μια πραγματικά κάθε μέρα να διατρεφόμαστε με άλλες πρώτες θρεπτικές ύλες και μάλιστα μαγειρεμένες με πολλές διαφορετικές συνταγές και αφετέρου μας δίνει την δυνατότητα να λαμβάνουμε όλες τις εκείνες τις θρεπτικές ουσίες αρμονικά που απαιτεί ο οργανισμός μας για σωστή θρέψη.
Για παράδειγμα ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα ισορροπημένης διατροφής της κάθε Ελληνικής οικογένειας θα μπορούσε να ήταν Κυριακή, Τρίτη και Πέμπτη κρέας ( Κόκκινο + άσπρο, άσπρο ) με σαλάτα εποχής, Δευτέρα λαδερά, ( Πατάτες γιαχνί, σπανακόρυζο, λαχανόρυζο, αγκινάρες κτλ ) Τετάρτη όσπρια, ( Φασόλια, φάβα, φακές ) Παρασκευή γεμιστά εποχής, ( Ντολμάδες λάχανο, μαρούλι, αμπελόφυλλων, ντομάτες πιπεριές κτλ ) Σάββατο ψάρι.
Εδώ υπάρχει το μυστικό της καλής ισορροπημένης διατροφής λαμβάνοντας υπ όψιν σας πραγματικά με πόσους διαφορετικούς τρόπους αυτά μπορούν να μαγειρευτούν.
Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για το βραδινό ελαφρύ δείπνο που δεσπόζουν οι πίτες και οι σαλάτες εποχής, το στραγγιστό ή παραδοσιακό γιαούρτι, τα αυγά, οι φρουτοσαλάτες ή σαλάτες λαχανικών κτλ.

Συμπερασματικά:
Αυτά είδαν και μελέτησαν οι Έλληνες και ξένοι επιστήμονες και κατέταξαν την παραδοσιακή Ελληνική κουζίνα στην πρώτη θέση της υγιεινής διατροφής.
Τα προαναφερόμενα εκτίμησαν και παροτρύνουν όλους να τραφούν ισορροπημένα όπως οι Έλληνες.
Εμείς γιατί πρέπει να τα αλλάξουμε σήμερα ?



Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού



Διαβάστε ακόμα: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα