Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017

Οστεοπόρωση. Φυσική πρόληψη μα και θεραπεία.


Χρόνο με τον χρόνο αυξάνονται σημαντικά 
τα φαινόμενα οστεοπόρωσης και οστεοπενίας 
και μάλιστα κατεβάζοντας ταυτόχρονα 
και τον πήχη ηλικίας των πασχόντων. 
Φταίει η διατροφή, η έλλειψη άσκησης, οι διάφορες τοξίνες, φορές τα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα ?
Αυτό είναι το θέμα μας σήμερα μιας και πραγματικά έχει πάρει τρομακτικές διαστάσεις το φαινόμενο των οστεοποριτικών καταγμάτων που καθιστά τον πάσχοντα και πέρα των αβάσταχτων πόνων φορές και ανάπηρο.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η γήρανση του πληθυσμού και η αύξηση του αριθμού ατόμων τρίτης ηλικίας θα έχει ως άμεση συνέπεια την αύξηση των καταγμάτων λόγω οστεοπόρωσης κατά 2–3 φορές της επόμενες δεκαετίες.
Έχει υπολογιστεί επίσης ότι 12 με 20% των ατόμων που έχουν υποστεί οστεοπορωτικό παθολογικό κάταγμα πεθαίνουν μετά από ένα χρόνο, ενώ 80% των ατόμων που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης και έχουν υποστεί κάταγμα λόγω της νόσου, δεν την έχουν αντιληφθεί ούτε έχουν λάβει θεραπεία αποκατάστασης.
Τα σημάδια της επερχόμενης οστεοπόρωσης έρχονται από νωρίς αλλά δυστυχώς δεν τους δίνει κανείς σημασία για να μην πω ότι εύκολα δεν κάνει εξετάσεις γενικότερα.
Η οστεοπενία κτυπά το κώδωνα του προβλήματος κάπου εκεί μετά την είσοδο της 4ης δεκαετίας της ζωής μας και περίεργα πως αντί αυτό να αλλάξει άρδην ο τρόπος διαβίωσης και διατροφής, από αγνεία συνήθως γίνεται το τελείως αντίθετο.
Διακόπτουν παντελώς την άσκηση ακόμα και αυτή του απλού συχνού βαδίσματος, ακολουθούν περίεργες δίαιτες για απώλεια περιττών κιλών και πάνε λέγοντας.

Ποια είναι όμως τα συστατικά που πρέπει να αυξηθούν στην διατροφή ?

Αρχικά το ασβέστιο και σίγουρα όχι σε ταμπλέτες, κάψουλες ή κάτι τέτοιο.
Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου στον μέσω άνθρωπο είναι από 800 με 1000 mg ημερησίως και για υγιείς ενήλικες αυτό φτάνει τα 1.200 με1.500 mg.
Όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα λοιπών ( Γάλα, γιαούρτι, τυρί ) περιέχουν άφθονο ασβέστιο και μάλιστα με πολύ καλό ποσοστό απορρόφησης.
Τουλάχιστον 2 με 3 μερίδες γαλακτοκομικών ημερησίως είναι απαραίτητες.
Εδώ θα ήθελα να σας κάνω την διευκρίνιση, ότι δεν αναφέρομαι ποτέ και μάλιστα δεν τα συστήνω με τίποτα τα λάιτ προϊόντα.
Επίσης σημαντικές ποσότητες ασβεστίου υπάρχουν στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ( Μπρόκολο, λάχανο, ραδίκια, σπανάκι κτλ ) στα φασόλια, στα δημητριακά, όμως με μειωμένο βαθμό απορρόφησης.
Τέλος καλή πηγή ασβεστίου είναι και τα λιπαρά ψάρια και τα μικρά ψάρια που καταναλώνονται με τα κόκαλα. ( Μαρίδα, Γαύρως, Σαρδέλα )
Έπεται η βιταμίνη D γι’ αυτό την ονομάζουμε και βιταμίνη της ανάπτυξης.
Είναι ιδιαίτερα σημαντική λοιπόν για την απορρόφηση του ασβεστίου από τις τροφές και κατά συνέπεια στην μεταφορά αυτού στα οστά.
Το μεγαλύτερο ομως μέρος της βιταμίνης αυτής, τη συνθέτει ο οργανισμός μας μετά από έκθεση του δέρματος στην ηλιακή ακτινοβολία, ενώ υπάρχουν και κάποια τρόφιμα όπως ( Αυγά, λιπαρά ψάρια, κρέας ) τα οποία είναι σημαντικά για άτομα που δεν εκτίθενται συχνά στον ήλιο.
Τέλος θα σας τονίσω πως η πρόληψη βιταμίνης D με φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα ή φυσικά συμπληρώματα θα πρέπει να γίνεται μετά μεγάλης προσοχής και όχι μακροχρόνια γιατί οι παρενέργειες σε περίπτωση υπερβιταμίνωσης είναι πραγματικά επώδυνες.
Άλλωστε τα πράγματα είναι απλά μιας και γενικά, η έκθεση μας στον ήλιο σε πρόσωπο και χέρια 2 με 3 φορές την εβδομάδα και όχι περισσότερο από 15 με 30 λεπτά αρκεί να βοηθηθεί ο οργανισμός μας να την συνθέσει.
Θεωρώ περιττό να σας αναφέρω ότι αυτό θα πρέπει να γίνεται χωρίς αντηλιακό.

Πέρα λοιπόν της διατροφής και της έκθεσης μας στον ήλιο που μπορούν σαφώς να μας προστατεύουν τα οστά, ποιες ουσίες είναι αυτές που ανταγωνίζονται την διαδικασία αυτή ?
Σαφέστατα το αλκοόλ και η καφεΐνη ή καλύτερα η κατάχρηση σε αλκοόλ και καφεΐνη.
Η αυξημένη κατανάλωση σε αλκοόλ και η αυξημένη κατανάλωση καφεΐνης, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία των οστών, ιδιαίτερα όταν συνδυαστούν με άλλους παράγοντες κινδύνου όπως είναι η κακή διατροφή, η μειωμένη σωματική δραστηριότητα και γενικότερα οι τοξίνες.
Τέλος η υπερβολική πρόσληψη νατρίου, ( Βασικό συστατικό του αλατιού της θάλασσας ) έχει συσχετισθεί με αυξημένο κίνδυνο για οστεοπενία ή οστεοπόρωση.

Η φυσική πρόληψη και αντιμετώπιση του προβλήματος.
Πολλές φορές έχω αναφερθεί στην πρόληψη και εκ του προκειμένου από το στάδιο της οστεοπενίας.
Έτσι πέρα των προαναφερομένων παραμέτρων καλό είναι άτομα που έχουν την πρώτη ένδειξη, ή άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, ( Άτομα χωρίς σωματική δραστηριότητα, γυναίκες που μπήκαν στην κλιμακτήριο, άνδρες με συνήθεια να καταναλώνουν καθημερνά υπερβολικές δώσεις καφεΐνης και αλκοόλ, άτομα με χρόνια λήψη κάποιων φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων, διαβητικοί και τέλος άτομα της 3ης ηλικίας. ) να φροντίζουν:

Το καρδιαγγειακό τους σύστημα με φυσικούς τρόπους, ( Ganoderma Lucidum, Pine Bark ( Piknogenol ) Q10, Gingko biloba, Ω3 κ.α. ) για να υπάρχει σε καλή μεταφορά των θρεπτικών συστατικών των οστών τους.

Το γαστρεντερικό τους επίσης με φυσικό τρόπο και σε ότι αφορά την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τροφές και συμπληρώματα ( όπως A.F.A., Spirulina, σιταρόχορτο )
Την ενίσχυση οστικών θρεπτικών ουσιών με το Colostrum Max 29% ( Πρωτόγαλα )

Τέλος την συχνή αποτοξίνωση και την ενίσχυση της λειτουργίας του οργανισμού μόνο με φυσικές βιταμίνες και ειδικευμένες φόρμουλες.

Συμπερασματικά:
Ακόμα ένα σημείο των καιρών που ζουν οι δυτικοί πολιτισμοί είναι και η οστεοπενία και οστεοπόρωση.
Η επανένταξη μας σε φυσικότερους τρόπους διαβίωσης και διατροφής είναι μονόδρομος και όσο πιο σύντομα το ανακαλύψουμε και συνάμα εφαρμόσουμε, τόσο καλύτερη υγεία, ευεξία και ομορφιά θα έχουμε μέχρι τα βαθιά μας γεράματα.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα