Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017

Ιλαρά. Πολύς θόρυβος για μια ασθένεια γνωστή με εύκολη πρόληψη και αντιμετώπιση.

Τελικά κάθε χρόνο τα ΜΜΕ πιθανά, θα βρουν 
και μια ασθένεια να κατατρομάξουν τον κόσμο 
λες και ήρθε η συντέλεια. 
Μάλιστα περίεργα πως, είτε γρίπη λέγεται αυτή, είτε ιλαρά, είτε οτιδήποτε άλλο, ως κεντρικό συμπέρασμα θα βγαίνει πάντα ο εμβολιασμός.

Δεν λέω αντίθετα σε κάποιες περιπτώσεις ο εμβολιασμός είναι αναγκαίος, αλλά . . . προς τι ο θόρυβος αυτός και μάλιστα χωρίς ποτέ κανείς να αναφερθεί στην αναγκαιότητα της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού μας συστήματος. 

Εν’ προκειμένου.
Ο ιός της ιλαράς εξελίχθηκε από τον κάποτε διαδεδομένο ιό της πανώλης των βοοειδών, κατά πάσα πιθανότητα κάπου κοντά στον 11ο με 12ο αιώνα.
Το σημερινό στέλεχος της ιλαράς εξελίχθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα και πιθανότατα μεταξύ 1908 και 1943 τότε που υπήρχε ένας καθολικός υποσιτισμός με τους πολέμους στον μεγαλύτερο πληθυσμό του πλανήτη.
Από την δεκαετία του 70 υπάρχει και το εμβόλιο του ιού της ιλαράς που εξασφάλισε αντισώματα σε όλα τα παιδιά από την βρεφική τους ηλικία και πέρα της σωστής διατροφής που σήμερα υπάρχει όπου σαφώς εξασφαλίζει σε όλους μας ένα ισχυρό ανοσοποιητικό που αν το θέλετε είναι η κλινικά αποδεδειγμένη άμυνα μας ενάντια του ιού της ιλαράς.
Διαβάζοντας σχολαστικά την χθεσινή ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ αναρωτήθηκα προς τι αυτός ο πανικός που σπέρνουν τα ΜΜΕ.
Ναι υπάρχει μια έξαρση σε ομάδες υψηλού κινδύνου δεν λέω και ένας θάνατος βρέφους Ρομά χωρίς εμβόλια και πιθανότατα υποσιτισμένου.
405 κρούσματα είναι καταγεγραμμένα έως στιγμής και όλα ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.
Όμως ας τα πάρουμε από την αρχή και ας γνωρίσουμε καλύτερα τον ιό της ιλαράς.

Ο ιός της Ιλαράς:
Η Ιλαρά είναι ιογενής λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τον παραμυξοϊό του γένους morbillivirus.

Ο ιός έχει μορφή σφαιρική, περιβάλλεται από κάψα και το γενετικό του υλικό είναι μονόκλωνο RNA.
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα, καταρροή, κοκκίνισμα των ματιών και γενικά, ένα κηλιδοβλατιδώδες, ερυθηματώδες εξάνθημα.
Η ιλαρά μεταδίδεται με την αναπνοή, σε επαφή με υγρά από τη μύτη και το στόμα ενός μολυσμένου ατόμου, είτε άμεσα είτε μέσω του αέρα και είναι εξαιρετικά μεταδοτική.
Το 90% των ανθρώπων που δεν έχουν ανοσία και μοιράζονται τον ίδιο χώρο με ένα μολυσμένο πρόσωπο θα νοσήσουν.
Η ασυμπτωματική περίοδος επώασης ξεκινά 9 με 12 ημέρες μετά την αρχική έκθεση στον ιό και η νόσηση διαρκεί 2 με 4 ημέρες πριν, μέχρι δύο 2 με 5 ημέρες μετά την εμφάνιση του εξανθήματος, δηλαδή 4 με 9 ημέρες συνολικά.

Επιπλοκές:
Οι επιπλοκές της ιλαράς είναι σχετικά κοινές και κυμαίνονται από σχετικά ήπιες όπως διάρροια, έως πιο σημαντικές όπως πνευμονία, φλεγμονή του μέσου ωτός και εγκεφαλίτιδα, ( Σπανιότερα, υποξεία σκληρυντική πανεγκεφαλίτιδα ) έλκος του κερατοειδούς γεγονός που οδηγεί στη δημιουργία ουλών πάνω του.
Οι επιπλοκές είναι συνήθως πιο σοβαρές σε ενήλικες που προσβάλλονται από τον ιό.
Μεταξύ των ετών 1987 και 2000, το ποσοστό θνησιμότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν τρεις θάνατοι που οφείλονται σε ιλαρά ανά 1000 περιπτώσεις, δηλαδή 0,3%.
Σε υπανάπτυκτες χώρες με υψηλά ποσοστά υποσιτισμού και κακής υγειονομικής περίθαλψης, τα ποσοστά θνησιμότητας ανέρχονται στο 28%.
Σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς όπως για παράδειγμα άτομα που πάσχουν από AIDS προ-εγχειρητική ανοσοκαταστολή, χρόνια λήψη κορτιζόνης ή ανοσοκατασταλτικών φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων, το ποσοστό θνησιμότητας είναι περίπου 30%.

Διάγνωση:
Η κλινική διάγνωση της ιλαράς απαιτεί ένα ιστορικό πυρετού τουλάχιστον τριών ημερών, με ένα τουλάχιστον από τα τρία συμπτώματα:
  • Επίμονος βήχα.
  • Καταρροή. 
  • Επιπεφυκίτιδα. ( Κόκκινα μάτια )
Η παρατήρηση κηλίδων Koplik είναι επίσης διαγνωστικό σύμπτωμα της ιλαράς.
Εναλλακτικά, εργαστηριακή διάγνωση της ιλαράς μπορεί να γίνει με τη θετική επιβεβαίωση αντισωμάτων IgM για την ιλαρά ή με απομόνωση του RNA του ιού της ιλαράς από αναπνευστικά δείγματα.
Σε ασθενείς στους οποίους η φλεβοπαρακέντηση δεν είναι δυνατή, μπορεί να ληφθεί σάλιο για δοκιμές IgM εξειδικευμένων για την ιλαρά.
Επαφή με άλλους ασθενείς που είναι γνωστό ότι έχουν ιλαρά προσθέτει ισχυρά επιδημιολογικά στοιχεία για τη διάγνωση.
Τέλος η επαφή με μολυσμένο άτομο με οποιονδήποτε τρόπο, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής επαφής, του σάλιου, ή της βλέννας μπορούν να προκαλέσουν λοίμωξη.

Μέτρα πρόληψης της εξάπλωσης του νοσήματος:
  1. Σε εμφάνιση κλινικής εικόνας ιλαράς επικοινωνούμε με την αρμόδια διεύθυνση υγείας και δηλώνουμε το κρούσμα.
  2. Απομόνωση του ασθενούς κατά την περίοδο μεταδοτικότητας του, δηλαδή για διάστημα πέντε ημερών μετά την εμφάνιση του εξανθήματος. 
  3. Τήρηση μέτρων ατομικής προστασίας για νοσήματα αερογενώς μεταδιδόμενα. 
  4. Αλλά ανοσοκατεσταλμένα άτομα δεν θα πρέπει να εισέρχονται στο χώρο που παρευρέθηκε ύποπτο κρούσμα ιλαράς τουλάχιστον για 2 ώρες μετά την αποχώρηση του κρούσματος.
  5. Προσπάθεια για εργαστηριακή επιβεβαίωση της διάγνωσης της ιλαράς και αποστολή των δειγμάτων στο κέντρο αναφοράς ιλαράς.
  6. Διερεύνηση σύνδεσης με άλλο κρούσμα με σκοπό τον εντοπισμό της πηγής μόλυνσης του ασθενούς.
  7. Αναζήτηση άλλων πιθανών κρουσμάτων στο ευρύτερο περιβάλλον του ασθενούς.
  8. Αναζήτηση όλων των ατόμων με πεσμένο ανοσοποιητικό που ήρθαν σε επαφή με τον πάσχοντα. 
  9. Εντοπισμός επαφών ομάδας υψηλού κινδύνου ( Βρέφη, έγκυες, ανοσοκατασταλμένοι κτλ ) και παραπομπή στις υπηρεσίες υγείας ή στον ιατρό τους για περαιτέρω αντιμετώπιση.
  10. Σύσταση στις επίνοσες επαφές να αποφεύγουν επαφές με αλλά επίνοσα άτομα υψηλού κίνδυνου για σοβαρή νόσηση από ιλαρά για 21 ημέρες μετά την τελευταία επαφή τους με τον ασθενή.
  11. Ενημέρωση επίνοσων επαφών σχετικά με τον κίνδυνο λοίμωξης και σύσταση να είναι σε εγρήγορση για ύποπτα συμπτώματα για 21 ημέρες μετά την τελευταία επαφή με τον ασθενή. 
  12. Σύσταση για άμεση ιατρική εκτίμηση σε περίπτωση ύποπτων συμπτωμάτων. ( Όπου είναι δυνατό, καλό θα είναι τα άτομα με ύποπτα συμπτώματα να εξετάζονται στο σπίτι τους, παρά σε μονάδες υγείας όπου πιθανά υπάρχουν ευπαθή άτομα.)
  13. Υπενθυμίζεται ότι το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό θα πρέπει να έχει τεκμηριωμένη ανοσία στην ιλαρά. 
  14. Επιπρόσθετα, συνιστάται να γίνεται σε κάθε ευκαιρία έλεγχος της εμβολιαστικής κατάστασης των παιδιών, εφήβων και νέων ενήλικων και ολοκλήρωση του εμβολιασμού όπου χρειάζεται. 

Θεραπεία:
Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για την καταπολέμηση της ιλαρά.
Οι περισσότεροι ασθενείς με ελαφράς μορφής ιλαρά θα αναρρώσουν με ανάπαυση, καλής ποιότητας τροφή και υποστηρικτική αγωγή με φυσικά ιάματα ασφαλώς.
Είναι, ωστόσο, σημαντικό να αναζητείται ιατρική συμβουλή αν ο ασθενής χειροτερεύει, καθώς μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές.
Στόχος ουσιαστικά μπαίνει να ισχυροποιηθεί το ανοσοποιητικό όχι μόνο του ασθενούς που επιβάλλεται, αλλά και των οικείων του με τα κατάλληλα φυσικά ιάματα.
Παρόλα αυτά μερικοί ανοχύρωτοι ασθενείς αναπτύσσουν πνευμονία ως επιπλοκή της ιλαράς.
Άλλες επιπλοκές περιλαμβάνουν ωτίτιδες, βρογχίτιδα με σοβαρότερη την εγκεφαλίτιδα.
Η οξεία εγκεφαλίτιδα της ιλαράς έχει ποσοστό θνησιμότητας της τάξης του 15%.
Αν και δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για την εγκεφαλίτιδα της ιλαράς, τα αντιβιοτικά είναι απαραίτητα για την βακτηριακή πνευμονία, ιγμορίτιδα ή βρογχίτιδα που μπορεί να ακολουθήσουν ασφαλώς μετά την ιλαρά.
Ένα πολύ καλό φυσικό αντιβιοτικό ευρέως φάσματος είναι η καλής ποιότητας πρόπολη και σε εξειδικευμένη ασφαλώς δοσολογία.

Συμπερασματικά:
Πολλά είναι τα συμπεράσματα που εύκολα ο καθένας μπορεί να βγάλει αρκεί ασφαλώς να έχει διαβάσει τα προαναφερόμενα.
Ο ιός της Ιλαράς υπάρχει, σαφώς είναι άμεσα συνδεδεμένος με άτομα χαμηλού βιοτικού επιπέδου και υποσιτισμένα.
Επίσης έχει άμεση σχέση με άτομα που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή είτε ελεγχόμενης με φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα, είτε λόγο κάποιων παθήσεων.
Συνεπώς, αν και εφόσον έχουμε κάνει τους απαραίτητους εμβολιασμούς στην παιδική μας ηλικία και το ανοσοποιητικό μας βρίσκεται σε άριστη κατάσταση δεν συντρέχει λόγος πανικού.
Σε ότι αφορά την διατήρηση σε άριστη κατάσταση του ανοσοποιητικού μας συστήματος σήμερα όλοι ξέρουμε και τα πράγματα πραγματικά είναι εύκολα.
Καλή σωστή διατροφή βάση των αρχών της Ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας, άσκηση και τέλος σωστή επιλογή ιαμάτων και συμπληρωμάτων διατροφής.
Γιατί πώς να το κάνουμε αλλιώς σήμερα κυρίως όσοι ζούμε στις μεγάλες πόλης, όσο και να προσέχουμε την διατροφή μας παραμονεύουν οι τοξίνες που ουσιαστικά αντιστρατεύονται το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο 
e-mail: g.m.k.erisianos@gmail.com ή στο τηλέφωνο 6942.598.834


Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός


Διαβάστε ακόμα:  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα