Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Σάββατο 1 Ιουλίου 2017

Αναφυλαξία: Τι είναι και πώς θα την προλάβετε με φυσικούς τρόπους.

Πολλές φορές περνά από το μυαλό μου η σκέψη μήπως και αγγίζω τα όρια του γραφικού στις αναφορές μου για ουσιαστικές λύσεις σε κάθε πρόβλημα υγείας με άξονα μόνο την φύση.
Όμως πραγματικά κάθε φορά που ταλαντεύομαι μεταξύ φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων και φυσικών ιαμάτων, συμβαίνει, μαθαίνω και ένα γεγονός που όχι μόνο θα με αποτρέψει από αρνητικές σκέψεις για την δύναμη της φύσης, αλλά θα μου ισχυροποιήσει την συμπάθεια μου προς αυτή ακόμα και για την επικίνδυνη αναφυλαξία.
 


Εν’ αρχή η αναφυλαξία:
Η αναφυλαξία είναι μια οξεία αλλεργική αντίδραση στην οποία μπορεί να συμμετέχει ακόμα και όλο το ανθρώπινο σώμα. 

Μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα, ( Αίσθημα πνιγμού ή και πραγματικό πνιγμό ) κνησμό, φλόγωση, απώλεια αισθήσεων ή ακόμα μέχρι και θάνατο αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως.
Η αναφυλαξία στην εξέλιξη της αποτελεί κατεπείγον περιστατικό για νοσοκομειακή φροντίδα προκειμένου να αντιμετωπιστεί και εν συνεχεία σχολαστική διερεύνηση από ειδικό αλλεργιολόγο προκειμένου να εντοπιστεί το αίτιο που την προκάλεσε.
Η αναφυλαξία μπορεί να συμβεί ξαφνικά σε όλους τους ανθρώπους μετά την έκθεσή τους σε κάποια αλλεργιογόνα ουσία και σε επιφυλακή θα πρέπει να είναι όσοι έχουν δώσει σημάδια αλλεργίας ανεξαρτήτου αιτιολογίας.
Οι συνηθέστερες ουσίες που προκαλούν αναφυλαξία είναι τα τσιμπήματα από έντομα, τα συντηρητικά σε τροφές και τα φάρμακα ιδιοσκευάσματα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα υπολογίζεται το ποσοστό ατόμων με αλλεργίες να αγγίζει το 15 με 16% ανεξαρτήτου αιτιολογίας και ηλικίας.

Τρόπος εμφάνισης της αναφυλαξίας:
Η αναφυλαξία προκαλείται με τον ίδιο ακριβώς μηχανισμό όπως και οι κοινές αλλεργίες.
Δηλαδή το ανοσοποιητικό σύστημα το οποίο λειτουργεί ως άμυνα σώματος και οργανισμού για την αντιμετώπιση επικίνδυνων εισβολέων όπως είναι τα μικρόβια τα βακτήρια κτλ αντιδρά υπερβολικά σε κάποια άλλη εισβολή αβλαβούς ουσίας με όλες του τις δυνάμεις και στη διάρκεια αυτής της αμυντικής διαδικασίας μπορεί να βλάψει ακόμα και το ίδιο του το σώμα.
Ως μέρος της φυσιολογικής ανοσοποιητικής αντίδρασης παράγονται πρωτεΐνες που ονομάζονται αντισώματα και βοηθούν στην καταστροφή των εισβολέων μέσα στο σώμα.
Ένα συγκεκριμένο αντίσωμα που ονομάζεται ανοσοσφαιρίνη Ε ή ΙgE είναι υπεύθυνο για τις ανεπιθύμητες αντιδράσεις σε αλλεργικά άτομα.
Όταν τα αλλεργιογόνα εισβάλλουν για πρώτη φορά στο σώμα ενός ατόμου με προδιάθεση στις αλλεργίες, το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει συγκεκριμένα αντισώματα IgE.
Τα αντισώματα αυτά προσκολλώνται στην επιφάνεια κυττάρων, τα οποία ονομάζονται σιτευτικά κύτταρα.
Την επόμενη φορά που το αλλεργικό άτομα έρχεται σε επαφή με το αλλεργιογόνο, η IgE το αναγνωρίζει και αρχίζει αμέσως την απελευθέρωση χημικών ουσιών, όπως η ισταμίνη από τα σιτευτικά κύτταρα.
Αυτές οι δραστικές χημικές ουσίες προκαλούν τα συμπτώματα που διαπιστώνονται στις αλλεργικές αντιδράσεις και στην αναφυλαξία.



Συμπτώματα της αναφυλαξίας:
Η αναφυλαξία είναι μια συστηματική αντίδραση, δηλαδή επηρεάζονται διάφορα μέρη του σώματος, τα οποία απέχουν ή βρίσκονται μακριά από το σημείο της αρχικής εισόδου του αλλεργιογόνου. ( Το σημείο του τσιμπήματος για τα έντομα ή το στομάχι για τις τροφές)
Τα συμπτώματα της αναφυλαξίας μπορεί να ποικίλλουν από ήπια έως πολύ σοβαρά και μπορεί φορές να είναι ακόμη και θανατηφόρα.
Ακολουθεί ένας κατάλογος πιθανών συμπτωμάτων που μπορεί να προκύψουν μόνα τους ή σε οποιονδήποτε συνδυασμό.

Δέρμα επιδερμίδα:
Αρχικά κνίδωση, ή οίδημα που μπορεί να υπάρξει ακόμα και στα χείλη, τους οφθαλμούς, αίσθημα καύσου, ( Ζέστης) ερυθρές κηλίδες, (κοκκινίλες) τέλος ακανόνιστα, άμορφα εξανθήματα.

Αναπνευστικό:
Δύσπνοια, δυσκολία εκπνοής εισπνοής, σφίξιμο στον λαιμό, επίμονος βήχας, συριγμός, σφύριγμα στην αναπνοή, βραχνή φωνή, μούδιασμα ή πρήξιμο της γλώσσας, δυσφορία μέχρι και πόνος στο στήθος, ρινική συμφόρηση αλλεργική από υγρά μέχρι και βλέννες, ρινίτιδα, δυσκολία στην κατάποση.

Γαστρεντερικό:
Τάση για εμετό, ναυτία, έντονος πόνος, διάρροια, κνησμός στον οισοφάγο ή και στο στόμα.

Καρδιαγγειακό:
Χαμηλοί ή αδύναμοι σφυγμοί, τάση για λιποθυμία, ζάλη, χαμηλή αρτηριακή πίεση, μελάνιασμα στο δέρμα κύρια στα νύχια.

Άλλα συμπτώματα:
Κακουχία, οιδήματα, άγχος, αίσθημα φυγής, πονοκέφαλος, αίσθημα φούντωσης, ερυθρότητα στην περιοχή του στήθους, απώλεια αίσθησης τόπου και χρόνου, ερυθρότητα και κνησμός των ματιών, ερυθρότητα κνησμός πτερυγίων των αυτιών, έντονος κνησμός στο τριχωτό της κεφαλής.

Εμφάνιση συμπτωμάτων:
Συνήθως οι αντιδράσεις εμφανίζονται λίγα λεπτά μετά την έκθεση στο αλλεργιογόνο παράγοντα αλλά δεν είναι και λίγες οι φορές που αυτά μπορεί να καθυστερήσουν.
Τέλος τα συμπτώματα φορές μπορεί να εμφανιστούν σταδιακά.
Τα πιο επικίνδυνα συμπτώματα είναι το αίσθημα πνιγμού, η χαμηλή αρτηριακή πίεση και τα οιδήματα στο πρόσωπο κύρια στην περιοχή του στόματος, του φάρυγγα και της μύτης.
Ας έχουμε πάντα κατά νου πως όλα αυτά τα συμπτώματα μπορεί να αποβούν μοιραία.
Εδώ θα πρέπει να σας διευκρινίσω ότι υπάρχει και μια ομάδα παθήσεων που τα συμπτώματα τους μοιάζουν με την αναφυλαξία.
Αυτά είναι οι κρίσεις άγχους, πολλές νευρολογικές παθήσεις, πνευμονολογικές παθήσεις και κάποια καρδιολογικά σοβαρά νοσήματα.
Σε κάθε περίπτωση πάντως επιβάλλεται η άμεση επίσκεψη σας στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

Ουσίες και μηχανισμοί που προκαλούν την αναφυλαξία:
Ουσιαστικά γενικότερα δεν είναι άλλες από αυτές που προκαλούν τις κοινές αλλεργίες.

Τρόφιμα:
Κάθε τροφή μπορεί να προκαλέσει κάποιας μορφής αλλεργική αντίδραση αλλά μερικές από τις πλέον συνήθεις που προκαλούν αναφυλαξία είναι τα φιστίκια, τα καρύδια, τα οστρακοειδή, τα ψάρια, τα αυγά και το γάλα.
Άλλες τροφικές ουσίες όπως τα θειώδη μερικές φορές προκαλούν αναφυλακτοειδείς αντιδράσεις.
Τέλος στις μέρες μας έχουν κατηγορηθεί πολλές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά των επεξεργασμένων τροφών και οι βελτιωτικές των γεύσεων. 

Τσιμπήματα από έντομα:
Το δηλητήριο των εντόμων όπως οι μέλισσες, οι αγριομέλισσες και οι σφήκες προκαλεί συνήθως τοπικά συμπτώματα στους περισσότερους ανθρώπους. Εντούτοις, για ανθρώπους με αλλεργίες στα δηλητήρια αυτά, οι αντιδράσεις μπορεί να είναι οξείες ή ακόμα και θανατηφόρες.
Δεν θα πρέπει να εξαιρέσουμε και τα τσιμπήματα από τα κουνούπια και τις σκνίπες.

Φάρμακα:
Γενικά θα μπορούσα να πω ότι όλα τα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν κάποια αλλεργική αντίδραση από μόνα τους το κάθε ένα ξεχωριστά ή και φορές ο συνδυασμός τους με άλλα.
Συνήθεις όμως κατηγορίες φαρμάκων που προκαλούν αναφυλαξία είναι τα αντιβιοτικά, τα αντιφλεγμονώδη μη στεροειδή, τα αναισθητικά, τα εμβόλια, τα παράγωγα αίματος σε μεταγγίσεις, οι σκιαγραφικές ουσίες σε ακτινολογικό έλεγχο και τα κοινά παυσίπονα. 


Λάτεξ, συνθετικά υφάσματα, νάιλον:
Μερικά προϊόντα κατασκευασμένα από φυσικό λάστιχο από ( Καουτσούκ ) και περιέχουν αλλεργιογόνα, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν αντιδράσεις σε ευαίσθητα άτομα.
Επίσης πολλές συνθετικές ίνες που χρησιμοποιούνται για ρουχισμό.
Σε κάθε περίπτωση ο μεγαλύτερος κίνδυνος έντονων αντιδράσεων προκύπτει όταν αυτά έρχεται σε επαφή με υγρές περιοχές του σώματος.

Άλλοι παράγοντες:
Από την έκθεση μας στον ήλιο χωρίς προστασία μέχρι τις υψηλές θερμοκρασίες και από ένα χημικό καλλυντικό ή κρέμα σώματος μέχρι η απευθείας επαφή στο δέρμα ενός χημικού αρώματος θα μπορούσε να συμβάλει στην εκδήλωση της αναφυλαξίας.
Για να σας δώσω να καταλάβετε σπάνια δεν λέω, όμως έχει καταγραφεί αναφυλαξία ακόμα και με την επαφή γυναικών σε σπέρμα.


Πρόληψη & θεραπεία:
Δεν είναι λίγες η φορές που αναφέρω την πρόληψη με φυσικό τρόπο ως το ήμισυ του παντός.
Διατηρώντας το ανοσοποιητικό μας σε άψογο επίπεδο και το καρδιαγγειακό μας σωστό ο κίνδυνος να υποστούμε αναφυλαξία μειώνεται πάνω από 90%.
Αυτό είναι πολύ εύκολο σήμερα με την αρωγή κλινικά αποδεδειγμένων φυσικών ιαμάτων όπως είναι το Πρωτόγαλα, το Ganoderma Lucidum η φόρμουλες του πανεπιστημίου των Αθηνών με τις 9 ή τις 3 υπερτραφές και τέλος με τα A.F.A. που θα μας εξασφαλίσουν ένα υγιές γαστρεντερικό δίνοντας μας την δυνατότητα της απορρόφησης κάθε θρεπτικής και ιαματικής ουσίας.
Καθοριστικό ρόλο θα παίξει και η συχνή φυσική αποτοξίνωση του οργανισμού μας πράγμα που μας εξασφαλίζει το Ganoderma Lucidum αλλά υπάρχει και η φόρμουλα επίσης του πανεπιστημίου των Αθηνών για άμεσα κάθετα αποτελέσματα.
Αυτονόητο θεωρώ βέβαια ότι αποφεύγουμε όλους εκείνους τους αλλεργιογόνους παράγοντες που έχω προαναφέρει.
Τέλος τα φυσικά ιάματα που προαναφέρω ασφαλώς θα αποτελέσουν και την θεραπεία σε μια συστηματική εξατομικευμένη λήψη τους και πέρα ασφαλώς της πρώτης αντιμετώπισης της αναφυλαξίας που θα πρέπει να γίνει από ειδικούς ιατρούς στο πλησιέστερο νοσοκομείο.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο
e-mail g.g.erisianos@gmail.com ή στο τηλέφωνο 6942.598.834


Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός

 
Διαβάστε ακόμα: 

κατοικίδιο & αλλεργία.  &  Χρόνια Αλεργική Ρινίτιδα.  &  Ganoderma Lucidum & ανοσοποιητικό σύστημα.  &  Ανοσοποιητικό ή ανοσιακό σύστημα. Πάντα στο maximum με απλούς φυσικούς τρόπους.  &  Ανοσοποιητικό σύστημα. Επιβεβλημένη η διατήρηση του σε υψηλό επίπεδο ?  &  Πρωτόγαλα. Η απογείωση σώματος και οργανισμού ?  &  A.F.A. Τα φύκια της υγείας, της ευεξίας και της ομορφιάς.  &  Ganoderma lucidum. Φάκελος φαρμακευτικά μανιτάρια ΙΙΙ


 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα