Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Δευτέρα 17 Απριλίου 2017

Μαύρο κοτόπουλο. Τελικά πιο είναι ?

Για τους περισσότερους έμοιαζε με απλή φάρσα
η είδηση πως Ελληνική εταιρία πουλερικών
θα εμπορευτεί στο εξής και το μαύρο κοτόπουλο
μιας και είναι πιο υγιεινό, θρεπτικό κτλ.
Για όσους το είδαν στα ψυγεία των σουπερ μάρκετ, εμφανισιακά τους θύμισε το κοινό κοτόπουλο, άντε με περισσότερες ομοιότητες με εκείνο της ελευθέρας βοσκής ή το χωριάτικο.
 

Στην θέα του και μόνο αντανακλαστικά θα έλεγα, το μυαλό των περισσότερων συνδύασε το όνομα του ως μαύρο κοτόπουλο δηλαδή, με το χρώμα που έχει στο φτέρωμα του, τουτέστιν εκλαϊκευμένα, μαύρη κότα.

Προς τι λοιπόν τέτοιος ντόρος την στιγμή που όλοι μας στα χωριά μας έχουμε δει αρκετές φορές μαύρες κότες να περιφέρονται στα κοτέτσια ?
Παρόλα αυτά από περιέργεια θα έλεγα και επειδή το θέμα άπτεται στην υγεία μέσα από την διατροφή αρχικά διάβασα σχολαστικά τις ανακοινώσεις της αξιόπιστης γνωστής εταιρίας πουλερικών και στην συνέχεια ανέτρεξα στην παγκόσμια βιβλιογραφία προκειμένου να σας ενημερώσω κατά το δυνατόν αντικειμενικότερα.
Εν προκειμένου, το μαύρο κοτόπουλο που προσφέρει η εταιρία σήμερα στην Ελληνική αγορά, είναι μια ξεχωριστή ράτσα με μαύρο φτέρωμα που θα τα σιτίζει φυσιολογικά και ελεύθερα, ή δε ανάπτυξη τους θα ξεπερνά τις 90 ημέρες έναντι των κοινών άσπρων με τους γνωστούς τρόπους σίτισης και ανάπτυξης.
Από αυτές και μόνο τις προδιαγραφές λογικά είναι ένα κοτόπουλο καλύτερης διατροφικής ποιότητας ανεξαρτήτου χρώματος.

Αυτό το λέω γιατί το συγκεκριμένο δεν έχει καμία σχέση με το πραγματικό μαύρο κοτόπουλο που ναι είναι γεγονός ότι υπάρχει.  
Τα μαύρα κοτόπουλα είναι ένα είδος οικόσιτων ζώων, το οποίο ευδοκιμεί κυρίως στις χώρες της Ανατολής όπως η Ινδονήσια, Κίνα και Ιαπωνία.
Είναι αντίστοιχα με τα λευκά κοτόπουλα, που γνωρίζουμε και καταναλώνουμε στη χώρα μας, έχουν όμως σημαντικές διαφορές τόσο εμφανισιακά όσο και διατροφικά.

Το είδος τους ονομάζεται Ayam Camani ή Silkie, λόγω του πολύ απαλού σαν μετάξι φτερώματος.
Ωστόσο, το χαρακτηριστικό που τα κάνει μοναδικά παγκοσμίως, είναι το γεγονός ότι το μαύρο χρώμα τους δεν περιορίζεται μόνο στο δέρμα και στα πούπουλα αλλά και σε όλα τα εσωτερικά όργανα, το κρέας, το ράμφος ακόμα και τα κόκαλα.
Αυτό το πολύ σπάνιο είδος έχει κινήσει το ενδιαφέρον πολλών επιστημονικών μελετών ως προς τους γενετικούς μηχανισμούς που οδηγούν σε αυτούς τους φαινότυπους.
Από αυτές τις μελέτες έχει φανεί μέχρι σήμερα, ότι αυτός ο χρωματισμός οφείλεται κυρίως σε μια πολύπλοκη μοριακή διαδικασία, η οποία οδηγεί στην πρωτεϊνική υπερέκφραση του γονιδίου Ενδοθηλίνη 3, το οποίο προωθεί την αύξηση των χρωστικών κυττάρων που εκκρίνουν μελανίνη και είναι υπεύθυνα για το χρώμα στο σώμα και τους διάφορους ιστούς.
Αυτή η γενετική κατάσταση ονομάζεται Ινομελάνωση ( Fibromelanosis ) και θεωρείται μετάλλαξη.


Η θρεπτική του αξία είναι περίπου ίδια με του λευκού κοτόπουλου.
Το κρέας του παρέχει την ίδια ποσότητα πρωτεϊνών και απαραίτητων αμινοξέων, ωστόσο είναι χαμηλότερο σε λίπος.
Πολύς κόσμος, ιδιαίτερα στις Ανατολικές χώρες, από όπου προέρχεται, έχουν συνδέσει την κατανάλωσή του με θεραπευτικές και ιδιαίτερα θρεπτικές ιδιότητες, ωστόσο τίποτα από αυτά δεν επαληθεύεται επιστημονικά. Υπάρχουν όμως στοιχεία που το αναδεικνύουν σε μία από τις καλύτερες πηγές καρνοσίνης, ενός πολύτιμου διπεπτιδίου που αποτελείται από τα αμινοξέα β-αλανίνη και ιστιδίνη.
Η καρνοσίνη προάγει την ανάπλαση και την ανάπτυξη των μυών, ιδιαίτερα σε άτομα που γυμνάζονται, έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, όπως η μείωση των ελεύθερων ριζών και η προστασία των κυτταρικών μεμβρανών.
Λόγω της σπανιότητάς του είναι πολύ ακριβό και δυσεύρετο.
Στις Ανατολικές χώρες ωστόσο, χρησιμοποιείται σε αρκετές συνταγές και σε πολλά ακριβά εστιατόρια.

Συμπερασματικά:
Δεν με αφορά η εμπλοκή σε στρατηγικές πωλήσεων ασφαλώς και ως συμπέρασμα κρατώ την μέθοδο ανάπτυξης και επιλογής στην τροφή ανάπτυξης στα κοτόπουλα.
Εμμέσως γίνεται αποδεκτό ότι από μια πολύ καλή τροφή που είναι το κοτόπουλο, η παρά φύση ταχύτατη ανάπτυξη τους δυστυχώς την έχει κατάταξη στις επικίνδυνες, κύρια όταν υπάρχει και επεξεργασία.


Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού

Φαρμακοποιός


Διαβάστε ακόμα:
Ποιες τροφές αντικαθιστούν το κρέας;  &  Κάθε μέρα κρέας ?  &  4 τροφές που έχουν περισσότερο σίδηρο από το κρέας  &  Κρέας & Καρδιοπάθεια.  &  Φάτε όπως οι Έλληνες !






















ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ – ΠΗΓΕΣ:



Peter J. Quinn, Alexander A. Boldyrev, Vitaly E. Formazuyk, Carnosine: Its properties, functions and potential therapeutic applications, Molecular Aspects of Medicine, Volume 13, Issue 5, 1992, Pages 379-444



Yinggang Tian, Mingyong Xie, Weiya Wang, Hongjing Wu, Zhihong Fu, Lin Lin, Determination of carnosine in Black-Bone Silky Fowl (Gallus gallus domesticus Brisson) and common chicken by HPLC, European Food Research and Technology, November 2007, Volume 226, Issue 1-2, pp 311-314



Uppsala University, Genetic study of black chickens shed light on mechanisms causing rapid evolution in domestic animals, Published 2011-12-22



lifo.gr

 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα