Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Τρίτη 4 Απριλίου 2017

Σπάνιες ασθένειες της δύσης ναι μεν, αλλά με μεγάλα ποσοστά στην Ελλάδα.

Στα χρόνια που η στατιστική έχει μπει για τα καλά σε όλους τους κλάδους κάθε επαγγελματικής δραστηριοποίησης, στα θέματα υγείας που έχει την πρωτοκαθεδρία από τα χρόνια του Ιπποκράτη, του Ασκληπιού και του Διοσκουρίδη, έχει δώσει σαφώς ασφαλή σημαντικά συμπεράσματα παγκοσμίως.

Φορές παράδοξα, άλλες αναμενόμενα, μα όπως και να έχει χρήσιμα για τους επιστήμονες ερευνητές που έχουν ταχτεί δια βίου να υπηρετούν την υγεία.
 

Ένα από τα παράδοξα συμπεράσματα που ήρθε στο φως της επιστημονικής κοινότητας είναι το γεγονός πως η χώρα μας κρατά τα σκήπτρα σε σπάνια, παράξενα νοσήματα της δύσης, ενώ σε άλλα πιο συχνά κύρια αυτοάνοσα σταθερά παραμένει στις τελευταίες θέσεις των στατιστικών πινάκων της ιατρικής μελέτης.

Για παράδειγμα ενώ στην ευλογημένη χώρα μας αγνοούμε σχεδόν την παραμορφωτική σπόνδυλο-αρθρίτιδα, στην Αγγλία και την Γαλλία δημιουργεί πραγματικό πονοκέφαλο με τα ψηλά ποσοστά της.
Αντίθετα ενώ ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος, που και αυτός ανήκει στις ρευματοπάθειες στην Ελλάδα αποτελεί ένα συχνό νόσημα, στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες θεωρείται πολύ πιο σπάνιο.
Μέχρι και σήμερα δεν μπορώ να πω ότι έχουν βρεθεί ασφαλή συμπεράσματα από την επιστημονική κοινότητα πέρα της διατροφής και της κληρονομικότητας, αλλά σίγουρα οι ερευνητές δεν βαδίζουν στα τυφλά.
Ας γνωρίσουμε σήμερα μερικά από τα σπάνια και σοβαρά νοσήματα που υπάρχουν στην Ελλάδα με εξαιρετικά μεγάλα ποσοστά συγκριτικά ασφαλώς με τον πληθυσμό.

Σαρκοείδωση:
Η σαρκοείδωση είναι μια αυτοάνοση διαταραχή πού προκαλεί μη τυρoειδoπoιημένα κoκκιώματα σε ένα ή περισσότερα όργανα του σώματος.
Η αιτιολογία της νόσου είναι μέχρι στιγμής άγνωστη με μοναδική ένδειξη και όχι απόδειξη την κληρονομικότητα.
Η σαρκoείδωση μπορεί να προσβάλλει σχεδόν κάθε όργανο του σώματος, αλλά οι συνηθέστερες βλάβες υπάρχουν στους πνεύμονες, στους αδένες του μεσοθωράκιου, στους λεμφαδένες, τον σπλήνα και το δέρμα. 
Τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται σταδιακά αλλά υπάρχουν καταγεγραμμένες και περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν απότομα και με ραγδαία εξέλιξη.
Η κλινική εικόνα της νόσου ποικίλει από χωρίς καθόλου συμπτώματα στα αρχικά στάδια, ως μια χρόνια φλεγμονώδη ανεξήγητη νόσος.
Σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να δημιουργηθούν τέλος, επίμονος από βήχας και δύσπνοια, έως και ανεξέλικτος ζαχαρώδης διαβήτης.
Ηλικιακά η Σαρκοείδωση εμφανίζεται από την δεύτερη έως και την τρίτη δεκαετία της ηλικίας μας και προτίμα τις γυναίκες αισθητά περισσότερο.
Συγκεκριμένος τρόπος διάγνωσης μέχρι σήμερα δεν υπάρχει και είναι θέμα καθαρά ιατρού για τον τρόπο που θα υποπτευτεί και θα επιλέξει τις ιδικές συγκεκριμένες διαγνωστικές εξετάσεις.
Στην Ελλάδα μέχρι σήμερα οι καταγεγραμμένες περιπτώσεις ξεπερνούν τις 2.000 ενώ οι ύποπτες είναι ανυπολόγιστες.

Οικογενής Μεσογειακός Πυρετός:
Ονομάστηκε έτσι γιατί προσβάλει συνήθως άτομα χωρών που περιβάλουν την Μεσόγειο.
Θεωρείται ως γενετική διαταραχή και κάνει την εμφάνιση της σε μεγάλα ποσοστά σε παιδιά κάτω των 10 ετών ενώ είναι καταγεγραμμένα περιστατικά και σε πολύ μεγαλύτερες ηλικίες, αλλά με πιο ήπια συμπτώματα.
Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που την θεωρούν κληρονομική ασθένεια, πράγμα που επιβάλετε να επικοινωνούν οι γονείς έγκαιρα στον οικογενειακό τους γιατρό.
Τα συμπτώματα είναι εκτός του επίμονου πυρετού, πόνος στις αρθρώσεις, την κοιλιακή χώρα και το στήθος.
Η πιο σοβαρή επιπλοκή της νόσου είναι η αμυλοείδωση που επηρεάζει τους νεφρούς κυρίως και σε λιγότερες περιπτώσεις τον καρδιακό μυ και το δέρμα.
Στην χώρα μας οι ασθενείς με Οικογενή Μεσογειακό Πυρετό ξεπερνούν τις 4.000 άτομα. 


Νόσος του Κινητικού Νευρώνα:
Η Νόσος Κινητικού Νευρώνα επιστημονικά ονομάζεται και Πλάγια Μυατροφική Σκλήρυνση. ( ALS )
Θεωρείται μια εκφυλιστική διαταραχή του Νευρικού συστήματος και χαρακτηρίζεται από σπαστικότατα, Δεσμιδώσεις και προοδευτικά μυϊκή αδυναμία.
Αυτό σε βάθος χρόνου θα έχει ως αποτέλεσμα, πέρα των κινητικών προβλημάτων, δυσκολία στην ομιλία, την κατάποση και τέλος την εισπνοή και εκπνοή των πνευμόνων.
Τα αίτια ακόμα δεν είναι γνωστά και μόνο σε ένα ποσοστό 4 με 5% αναφέρονται στην κληρονομικότητα.
Το ίδιο άγνωστο συμβαίνει και με την ηλικία, καθώς και τα ποσοστά γυναικών ανδρών.
Ουσιαστικά δεν υπάρχει γνωστή φαρμακευτική θεραπεία και η αγωγή περιορίζεται σε μεθόδους επιβράδυνσης του νοσήματος πράγμα που κλινικά έχει αποδεδειχθεί μόνο με φυσικά ιάματα, διατροφή και άσκηση.
Στην χώρα μας είναι καταγεγραμμένα πάνω από 1.350 περιστατικά που χρήζουν άμεσης Βοήθειας ή νοσηλείας και θα θυμίσω πως δυστυχώς για περιέργους λόγους η ιδιοσυγκρασία, νοοτροπία των Ελλήνων συχνά επικοινωνεί το πρόβλημα μόνο στο τελικό του στάδιο.

Νευροϊνωμάτωση Ι & ΙΙ: 
Η Νευροϊνωμάτωση NF 1 είναι μια σπάνια αυτοσωματική διαταραχή που προσβάλει άτομα όλων των πληθυσμιακών ομάδων.
Προκαλεί μεταλλάξεις του γονιδίου της neurofidromini NF 1 δίνοντας συμπτώματα συχνότερα στο δέρμα, τα μάτια, τα οστά και το ΚΝΣ. ( Κεντρικό Νευρικό Σύστημα )
Ατυχώς πάνω από το 55% των ασθενών θα παρουσιάσουν και άλλες μεταλλάξεις του γονιδίου NF 1 στην εξέλιξη του νοσήματος και αυτό δυσκολεύει τον ερευνητή να εντοπίσει την αντιμετώπιση του.
Ο ρυθμός μετάλλαξης του γονιδίου NF1 είναι ένας από τους ταχύτερους που έχουν προσδιοριστεί για οποιοδήποτε γονίδιο του ανθρώπου και ανέρχεται σε περίπου 1 μετάλλαξη ανά 10.000 ζώντα νεογνά / περίπου 80% των νέων μεταλλάξεων προέρχονται από τον πατέρα, δεν υπάρχει όμως απόδειξη ότι ο ρυθμός μεταλλαξιγένεσης αυξάνεται όσο αυξάνει και η πατρική ηλικία.
Η νευροϊνωμάτωση τύπου 2 ( NF 2 ) είναι ένα νόσημα με τάση εμφάνισης όγκων, καθώς χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη πολλαπλών σβαννωμάτων και μηνιγγιωμάτων.
Ο επιπολασμός ( Που είχε αρχικά εκτιμηθεί σε 1: 200.000 ) είναι περίπου 1: 60.000.
Τα προσβεβλημένα άτομα αναπτύσσουν αναπόφευκτα νευρινώματα, που συνήθως επηρεάζουν αμφοτερόπλευρα τα αιθουσαία νεύρα και οδηγούνται σε απώλεια της ακοής και κώφωση.
Οι χειρουργική αντιμετώπιση έως στιγμής είναι και η μόνη υπάρχουσα λύση σε περιπτώσεις που δεν θα υπάρξει συρρίκνωση των όγκων από φυσικά ιάματα.
Η Νευροϊνωματωση NF 1 & NF 2 αποδίδεται κατά 50% στην κληρονομικότητα.
Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει καταγεγραμμένος ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων της Νευροϊνωμάτωσης και υποθετικά αναφερόμενος υπολογίζω ότι πρέπει να είναι περί τα 5.000 άτομα.

Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος:
Ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος είναι μια αυτοάνοση χρόνια φλεγμονή των ιστών με συχνές υποτροπές που φορές αποβαίνει ακόμα και μοιραίο. 
Μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε μέρος του σώματος αλλά συχνότερα προκαλεί βλάβες στην καρδιά, τις αρθρώσεις, το δέρμα τους πνεύμονες το ήπαρ και τα νευρά.
Από την άλλη δεν είναι και λίγες οι φορές που κτυπά το Νευρικό σύστημα και το κάτω γαστρεντερικό.
Αυτό σαν γεγονός δημιουργεί ένα αυξημένο βαθμό δυσκολίας στην έγκαιρη διάγνωση του.
Δεν έχει ηλικία που εμφανίζεται αν και προτιμά τις γυναίκες σε πολύ μεγάλο ποσοστό.
Ουσιαστική θεραπεία δεν υπάρχει πέρα των γενικότερων θεραπειών ανοσοκαταστολής που χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες.
Οι σύγχρονες επιστημονικές έρευνες και ανακοινώσεις προβάλουν τα τελευταία χρόνια το τελείως αντίθετο, δηλαδή της ενίσχυσης με φυσικούς τρόπους του ανοσοποιητικού συστήματος, δίνοντας του την δυνατότητα να επιδιορθώσει το λάθος του.
Στην Ελλάδα επισήμως τα καταγεγραμμένα περιστατικά έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα 5.500 χιλιάδες.


Συμπερασματικά:
Ενώ η χώρα μας έχει όλες εκείνες τις φυσικές προδιαγραφές να αποτελεί τον φάρο της υγείας, της ευεξίας και της ομορφιάς, εντούτοις διαπιστώνουμε ότι ακολουθεί τα μονοπάτια της δύσης και φορές τα ξεπερνά με παράδειγμα τα προαναφερόμενα νοσήματα.
Από την μια έγκριτοι επιστήμονες ανακοινώνουν πως η Ελληνική διατροφή είναι η πιο υγιεινή του κόσμου, από την άλλη εμείς εντάξαμε στην διατροφή μας κάθε λογίς εισαγόμενη συνήθεια των ΦΟΥΑΓΚΡΑ και προπαρασκευασμένων τροφίμων.
Από την μια έχουν αναγνωριστεί επιστημονικά παγκόσμια οι κάτοικοι της Ικάριας ως οι μακροβιότεροι και υγιέστεροι της Ευρώπης και Αμερικής, από την άλλη εμείς όχι δεν παραδειγματιζόμαστε από αυτούς, αλλά αντίθετα προτιμάμε το ΠΑΡΙΖΑΚΙ για τα παιδιά μας και τα λάιτ προϊόντα για εμάς.
Απλοϊκά λοιπόν ποια συμπεράσματα μας βγάζουν αυτές οι δυο διαπιστώσεις των ξένων επιστημόνων υγείας ?
Όσο πιο κοντά έρθουμε σε ένα φυσικό, φυσιολογικό τρόπο διαβίωσης, τόσο πιο ακλόνητη θα έχουμε την υγεία μας.
Σήμερα ξέρουμε, μα και σήμερα υπάρχουν διαπιστευμένα ιάματα και συμπληρώματα που όχι μόνο θα μας διατηρήσουν την νεανικότητα και την υγεία μας, αλλά φορές θα μας θεραπευόσουν ακόμα και αν νοσήσουμε.
Για τα πάντα υπάρχει φυσικά η φυσική λύση !
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο
e-mail g.g.erisianos@gmail.com ή στο τηλέφωνο 6942.598.834



Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός



Διαβάστε ακόμα:
Ανοσοποιητικό σύστημα. Επιβεβλημένη η διατήρηση του σε υψηλό επίπεδο ?  &  Αυτοάνοσα νοσήματα. Η μεγάλη πρόκληση των φυσικών ιαμάτων.  &  Τι είναι η Ανοσολογία και τι η φλεγμονή.  &  Φάρμακα και φαρμακευτική αγωγή.  &  Αυτοάνοσα. Πόσο επικίνδυνα είναι και ποιος ο φυσικός τρόπος αντιμετώπισης τους ?  &  A.F.A. Τα φύκια της υγείας, της ευεξίας και της ομορφιάς.



 


 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα