Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Κυριακή 26 Μαρτίου 2017

Απώλεια μνήμης. Πρώιμα σημάδια και η φυσική τους αντιμετώπιση.

Υπάρχει μια λεπτή διαχωριστική γραμμή της αφηρημάδας που προκάλεσαν τα προβλήματα των ημερών που ζούμε και της πραγματικής απώλειας μνήμης που δυστυχώς φορές μας μπερδεύουν.
Το θέμα όμως δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται γιατί στην μεν πρώτη περίπτωση η αφηρημάδα μπορεί να αποτελεί συνέπεια πολύ-απασχόλησης του εγκεφάλου από διάφορα προβλήματα, αλλά στην δεύτερη περίπτωση η απώλεια μνήμης προειδοποιεί για ουσιαστική δυσλειτουργία του εγκεφάλου.  

Από την άλλη ενώ παλαιότερα θεωρούσαμε την απώλεια μνήμης, θέμα που απασχολεί μόνο υπερήλικες, νέες μελέτες απέδειξαν ότι ο ηλικιακός πήχης έχει κατέβει θεαματικά τα τελευταία χρόνια που αγγίζει ακόμα και την τέταρτη δεκαετία της ζωής μας.



Τι προκαλεί την απώλεια μνήμης:
Επιγραμματικά και συνάμα απλοϊκά, η απώλεια μνήμης προκαλείται από την κακή αιμάτωση του εγκεφάλου από τα τριχοειδή αγγεία.
Με τον τρόπο αυτό δεν υπάρχει το απαιτούμενο οξυγόνο στα εγκεφαλικά κύτταρα, κατά συνέπεια η ανάπλαση τους πέρα του ότι μειώνεται χρονικά, συγχρόνως μειώνεται και ο αριθμός τους.
Έτσι τμήματα, κέντρα του εγκεφάλου σιγά, σιγά αρχίζουν να λειτουργούν εκπτωτικά με κλασικό σύμπτωμα την απώλεια αρχικά προσφάτου μνήμης. 
Δηλαδή ενώ ο πάσχον μπορεί το βράδυ να μην θυμάται τι έφαγε το μεσημέρι, εντούτοις μπορεί να αναφερθεί σε γεγονότα με λεπτομέρειες περασμένων δεκαετιών. 
Τέλος την κακή αιμάτωση του εγκεφάλου μπορεί να την προκαλέσει η αρτηριοσκλήρυνση, το φτωχό σε οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά αίμα, η αθηρωμάτωση των καρωτίδων, ή ακόμα και μικρές θρομβώσεις. 
 
Σταδιακά οι συνέπειες:
Η απώλεια μνήμης δεν παρουσιάζεται ξαφνικά μέσα σε μια ημέρα, εκτός και αν αναφερθούμε σε ένα εγκεφαλικό ή ατύχημα.
Υπάρχουν σημάδια που μας προειδοποιούν αρκεί να μπορέσουμε εμείς οι κάποιος από τους οικείους μας να τα παρατηρήσει. 
  • Αλλαγή στην όραση. 
Είναι ένα από τα πρώιμα σημάδια της απώλειας μνήμης όσο και αν αυτό μοιάζει παράξενο.
Ο πάσχοντας αισθάνεται μια ραγδαία θα μπορούσαμε να πούμε πτώση της όρασης του γενικά από την οδήγηση και την παρακολούθηση έργου στην τηλεόραση μέχρι και της ανάγνωσης ενός βιβλίου ή εφημερίδας.
Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμα και σε όσους φορούν γυαλιά όπου διαπιστώνουν ότι δεν τους βοηθούν πλέων καθόλου.
  • Αλλαγή στην ακοή.
Επίσης ένα σύμπτωμα που φορές δεν θα μας ανησυχήσει αλλά που σίγουρα έχει να κάνει με την εισαγωγή στην έκπτωση μιας εγκεφαλικής λειτουργιάς.
Εδώ είναι απαραίτητη και η παρατηρητικότητα των οικείων του πάσχοντα μιας και εύκολα θα παρατηρήσουν ότι έχει την τηλεόραση πιο δυνατά, ή οι ίδιοι αναγκάζονται να του μιλούν πιο φωνακτά.
  • Αλλαγή συμπεριφοράς προς τρίτους.
Ένα πρώιμο σημάδι της επερχόμενης απώλειας μνήμης είναι και η απάθεια σε διάφορες καταστάσεις ή και γεγονότα.
Απλοϊκά, ξέρατε έναν άνθρωπο ευσυγκίνητο, ή ευέξαπτο, ή σχολιαστή των πολιτικών γεγονότων και σιγά, σιγά ανακαλύπτετε έναν άλλο που τον χαρακτηρίζει η απάθεια.
Δεν συγκινείται με τίποτα, δεν νευριάζει κτλ. 
Αυτό είναι ένα αδιάψευστο δείγμα ότι έχει κάνει την είσοδο του στην εκπτωτική πορεία της απώλειας μνήμης και αίσθησης.
  • Αλλαγή στην εμφάνιση.
Αυτό παρατηρείται συνήθως από τους οικείους του και έχει να κάνει με την αδιαφορία της εμφάνισης του πάσχοντα σε γενικότερα συνήθειες που είχε κατά το παρελθόν.
Απλοϊκά γίνεται ατημέλητος, ενώ τον ενδιέφερε η εμφάνιση του, δεν κάνει μπάνιο ενώ συνήθιζε να κάνει καθημερινά, ή δεν συνδυάζει χρωματικά τα ρούχα του σωστά ενώ αυτό δεν γινόταν.
  • Τέλος κατάθλιψη και άγχος.
Πέρα λοιπόν από την απάθεια όπως προαναφέραμε, θα παρατηρήσουμε αφενός καταθλιπτικά φαινόμενα, ( Περνά πολλές ώρες χωρίς να κάνει τίποτα ) αλλά και υπερβολικού άγχους σε πράγματα απλά.
Για παράδειγμα ενώ θα χαιρόταν να διαβάσει εφημερίδες τις έχει μπροστά του και ούτε που τις ακουμπά και απλά χαζεύει από το παράθυρο, καθώς επίσης αγχώνεται αν έχει φαγητό να φάει για μεσημέρι ενώ βλέπει την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας να αχνίζει.
 
Συνοψίζοντας:
Αυτά είναι ουσιαστικά τα πρώιμα σημάδια που θα διαχωρίσουν την αφηρημάδα από την είσοδο μας στην απώλεια μνήμης.
Λογικά βέβαια θα υπάρχουν και αυτά τα κοινά θα έλεγα της καθημερινής διαβίωσης, όπως ξέχασα τα κλειδιά που τα έχω βάλει, ή έφυγα από το σπίτι χωρίς να πάρω χρήματα κτλ.
 
 
Πρόληψη και αντιμετώπιση με φυσικούς τρόπους:
Η μητέρα φύση πραγματικά μας έχει δώσει όλα εκείνα τα όπλα που τουλάχιστον από απώλεια μνήμης όχι μόνο δεν θα κινδυνέψουμε, αλλά φορές μπορεί και να την επαναφέρουμε στα φυσιολογικά της επίπεδα.
Εν αρχή βέβαια προστατεύοντας πάντα το καρδιαγγειακό μας σύστημα από τις τοξίνες και όλους εκείνους τους παράγοντες που δημιουργούν αθηρωμάτωση, θρόμβους ακόμα και αποφράξεις αγγείων.
Αυτό σχετικά εύκολα θα μπορούσε να γίνει αρχικά με την πρέπουσα προσοχή σε διατροφή, καθημερινή σωματική άσκηση έστω και με βάδισμα και τέλος με την αρωγή φυσικών ιαμάτων αποτοξίνωσης δυο τριών μηνών τον χρόνο, όπως για παράδειγμα με την φόρμουλα καθαρισμού αρτηριών και αγγείων του πανεπιστημίου των Αθηνών.
Αυτό ασφαλώς σε νεανικές ηλικίες που απλά τονίζω, όλοι μας την υγεία μας την έχουμε σε δεύτερη φορές και τρίτη προτεραιότητα πιστεύοντας ότι έτσι θα ήμαστε για πάντα.
Μπαίνοντας όμως στην τρίτη, τέταρτη δεκαετία της ζωής μας οι παράγοντες προστασίας του καρδιαγγειακού μας γίνεται επιβεβλημένη και ασφαλώς δεν αρκεί μια αποτοξίνωση μερικών μηνών τον χρόνο αντισταθμιστικά.
Θα πρέπει να μπούμε από την μια σε συχνές αιματολογικές εξετάσεις ( Τουλάχιστον ανά έτος ) καθώς επίσης να μάθουμε να κοιτάζουμε στα μάτια με προσοχή κληρονομικές ασθένειες εντείνοντας τις προσπάθειες μας πάντα με φυσικούς τρόπους αποτροπής τους.
Απλοϊκά, αν η μητέρα ή ο πατέρας ή και οι δυο είναι διαβητικοί, εμείς δεν μπορεί να θεωρούμε τους εαυτούς μας εκτός επικίνδυνης ζώνης.
Συστηματικά λοιπόν θα πρέπει να προσέξουμε την διατροφή μας περισσότερο, να συνεχίσουμε την καθημερινή άσκηση εντατικά και τέλος να μπούμε στην διαδικασία μιας πιο συστηματικής λήψης φυσικών ιαμάτων προστασίας όπως είναι για παράδειγμα το Ganoderma Lucidum που προσαρμόζει όλες τις λειτουργίες του οργανισμού σε φυσιολογικά επίπεδα πέρα της ιδανικής προστασίας που παρέχει σε όλο το καρδιαγγειακό.
Με την είσοδο μας στην πέμπτη δεκαετία της ζωής μας, εκεί δηλαδή που αρχίζουν οι φυσιολογικές εκπτώσεις σε όλες τις λειτουργίες του οργανισμού, τα πράγματα γίνονται πιο απαιτητικά τόσο στην πρόληψη, αλλά πιθανά και σε μικρά προβλήματα που μας έχουν κάνει την εμφάνιση τους.
Φλεγμονές, αρθρίτιδες, δυσλειτουργίες στα όργανα και τα συστήματα του σώματος μας δεν θα πρέπει ασφαλώς να μας αφήνουν αδιάφορους.
Όλα αυτά πραγματικά είναι παράγοντες που επιβαρύνουν το καρδιαγγειακό με όλες τις συνέπειες τους.
Από απώλεια μνήμης, Alzheimer, μέχρι και καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά και πρόωρο γηρασμό.
Προσέχουμε λοιπόν για να έχουμε εγκαίρως, τότε που η φύση πολύ πιο εύκολα μας διατηρεί την υγεία.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο
e-mail g.g.erisianos@gmail.com ή στο τηλέφωνο 6942.598.834
 
  
 
Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός
 
 
 

Διαβάστε ακόμα:
 
 
 
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα