Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

Χαράλαμπος Τζούλης. Έλληνας επιστήμονας ενάντια στην νόσο Parkinson.

 
Είναι ο πρώτος επιστήμονας στο παγκόσμιο
που ταυτοποίησε νέο μηχανισμό κλειδί
για τη θεραπεία του. 

 Parkinson, είναι η δεύτερη πιο συχνά εμφανιζόμενη νευροεκφυλιστική νόσος ( Μετά από τη νόσο του Alzheimer ) που θα συνεχίσει να αυξάνεται
καθώς αυξάνεται και το ποσοστό των ηλικιωμένων στον συνολικό πληθυσμό του δυτικού κόσμου.

Περισσότερα από 1,6 εκατομμύρια είναι τα καταγεγραμμένα περιστατικά στην Ευρώπη, ενώ στην Ελλάδα έχουν ξεπεράσει τις 26 χιλιάδες.
Ας συμβιωθεί ότι πολλά περιστατικά στην Ελλάδα δεν καταγράφονται λόγο αδυναμίας τήρησης στατιστικών στοιχείων των αρμόδιων φορέων. 
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μπέργκεν στη Νορβηγία, με επικεφαλής Έλληνα ερευνητή, προτείνουν έναν διαφορετικό δρόμο για την αντιμετώπιση του Πάρκινσον, πιστεύοντας ότι το μυστικό για τη νόσο βρίσκεται στα μιτοχόνδρια.
Τα ευρήματα μπορεί να οδηγήσουν σε μια μελλοντική θεραπεία για την νόσο που επηρεάζει παγκοσμίως περισσότερους από 10 εκατομμύρια ανθρώπους.
Η σχετική δημοσίευση της μελέτης έγινε στο περιοδικό
Nature Communications.
Επικεφαλής της έρευνας είναι ο νευρολόγος Χαράλαμπος Τζούλης του Τμήματος Κλινικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Μπέργκεν και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Χάουκελαντ.
Είναι επίσης επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας «Μεταγραφική Επιστήμη στο νευροεκφυλισμό και τη γήρανση» με βασική στόχευση τη διευκρίνιση της αιτιολογίας της νόσου του Πάρκινσον και την ανάπτυξη νέων θεραπειών.
Ελπίζουμε πως τα ευρήματα μας μπορεί να είναι το κλειδί για μια μελλοντική θεραπεία, τονίζει ο Χαράλαμπος Τζούλης στο δελτίο τύπου.
Γενικά η γνώση για τους μηχανισμούς που προκαλούν την νόσο του Πάρκινσον είναι περιορισμένη.
Τώρα είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στο να κατανοήσουμε αυτούς τους μηχανισμούς και ίσως έχουμε ένα στόχο ώστε να βασιστούμε για μια θεραπεία
συμπληρώνει.
Για την μελέτη οι ερευνητές συνέκριναν εγκεφαλικά κύτταρα από υγιείς ανθρώπους με αντίστοιχα από ανθρώπους που πάσχουν από Πάρκινσον και ανακάλυψαν ότι τα εγκεφαλικά κύτταρα στους υγιείς ανθρώπους είχαν τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στις βλάβες που προκαλεί η γήρανση με το να παράγουν περισσότερο DNA στα μιτοχόνδρια τους.
Στους πάσχοντες αυτός ο προστατευτικός μηχανισμός ήταν εξασθενημένος και προκαλούσε απώλεια στο υγιές DNA των μιτοχονδρίων.
Πιστεύω ότι έχουμε ανακαλύψει έναν σημαντικό βιολογικό μηχανισμό που φυσιολογικά διατηρεί και προστατεύει τον εγκέφαλο από τις βλάβες που προκαλεί η γήρανση.
Ο μηχανισμός αυτός φαίνεται να μειώνεται στα άτομα με Πάρκινσον καθιστώντας τον εγκέφαλό τους πιο ευάλωτο στις επιδράσεις της γήρανσης,
τονίζει ο Έλληνας καθηγητής.




Διαβάστε ακόμα: 


Όταν Έλληνες επιστήμονες ενώνουν τις δυνάμεις τους,  &  Ανδρέας Φούρας. Αναπτύσσει νέες τεχνολογίες για την αντιμετώπιση των ασθενειών του πνεύμονα.  &  Μυρσίνη Καφώρου. Ανακάλυψε τεστ για την παιδική φυματίωση.
  &  Νόσος του Parkinson & Lion’s Mane


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα