Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Φασόλια μαυρομάτικα. Μια ξεχασμένη σπουδαία τροφή.


 
Γενικότερα έχω αναφερθεί στο όφελος που μπορεί να έχει ο οργανισμός μας
από την Ελληνική κουζίνα.Παραδοσιακά, απλά πιάτα κυρίως φαγητού ή σαλάτας που ατυχώς ξεχάστηκαν και την θέση τους κατέλαβαν γρήγορα πρόχειρα επεξεργασμένα γεύματα,
σαλάτες με έτοιμες σε φανταχτερά μπουκάλια σάλτσες, μέχρι και οι φυσικοί χυμοί
αντικαταστάθηκαν
από ανθρακούχα αναψυκτικά. 

Μπαίνοντας σε λίγες μέρες στην Σαρακοστή μου ήρθε στο μυαλό μια αγαπημένη μου σαλάτα με τα μαυρομάτικα τα φασόλια, χορταστική με λίγες θερμίδες, πλούσια σε φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ και πρωτεΐνες. 

  Αναλυτικά:
Ένα μπολ μαυρομάτικα φασόλια, περίπου 200 γραμμάρια περιέχουν 220 με 230 θερμίδες και θα μας καλύψουν για της ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού στο 58 με 60 % σε φυλλικό οξύ, στο 31% σε πρωτεΐνες και στο 45% σε φυτικές ίνες.
Πέρα από αυτά τα μαυρομάτικα φασόλια περιέχουν Θειαμίνη, ( Βιταμίνη Β1 ) και μάλιστα σε υψηλές ποσότητες.
Θα θυμίσω πως η Θειαμίνη συμμετέχει σε βασικές αντιδράσεις του μεταβολισμού για την παραγωγή ενέργειας και είναι εξίσου σημαντική για την λειτουργία των εγκεφαλικών κυττάρων που ευθύνονται για την διατήρηση της μνήμης και τις ικανότητας της αποστήθισης.
Επίσης περιέχουν ικανές ποσότητες Καλίου που εκτός από την αρωγή τους στην καλή λειτουργία των κυττάρων μαζί με το Νάτριο αποτελούν τους βασικούς ηλεκτρολύτες για την καλή λειτουργία της καρδιάς.
Τέλος θα τονίσω ότι τα μαυρομάτικα φασόλια είναι μια πολύ καλή εναλλακτική πηγή ακίνδυνης υδροδιαλυτής πρωτεΐνης.

Συμπερασματικά:
Μήπως ήρθε η ώρα να αναθεωρήσουμε τον τρόπο διατροφής μας ?
Δεν θα κουραστώ να σας αναφέρω πως η Ελληνική κουζίνα θεωρείται η πιο υγιεινή στον κόσμο και είναι άδικο εμείς να ψάχνουμε ξενόφερτες συνταγές.
Ας θυμηθούμε τον τρόπο διατροφής των γιαγιάδων μας και σίγουρα μόνο κέρδος για την υγεία μας θα έχουμε.


Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός


Διαβάστε ακόμα: 
Η ισορροπημένη διατροφή και τα οφέλη της.  &  Φάτε όπως οι Έλληνες !  &  Ελαιόλαδο, το κλειδί στην υγεία, την ευεξία και την ομορφιά.  &  14 υπερτροφές "θαύματα της φύσης"  &  Χημικά πρόσθετα με επικίνδυνη για την υγεία μας δράση.




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα