Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

Οστεοπόρωση, οστεοπενία. Αίτια και φυσική αντιμετώπιση.

Δυο παρόμοιες παθήσεις των οστών που δυναμικά αυξάνουν ταχύτατα το ποσοστό τους
κύρια στους κατοίκους των μεγάλων αστικών πόλεων.
Άραγε είναι ένα ακόμα πρόβλημα
που δημιουργήθηκε από την αλλαγή
της διατροφής, του τρόπου ζωής  
και της παντελούς σωματικής άσκησης
του σύγχρονου ανθρώπου ? 


Αυτά είναι που θα δούμε σήμερα αναζητώντας και τον τρόπο της φυσικής, φυσιολογικής αντιμετώπισης τόσο ως πρόληψη, όσο και ως θεραπεία αναχαίτισης τους. 

Αρχικά τη ονομάζουμε οστεοπενία
και τη οστεοπόρωση.
Οστεοπενία είναι η αδυναμία του οργανισμού να προμηθεύσει όλα εκείνα τα συστατικά διατήρησης των οστών. ( Διατήρηση φυσιολογικής οστικής μάζας )
Οστεοπόρωση είναι όταν το οστό παύει να έχει συνοχή - αντοχή και παρουσιάζει ως απεικόνιση μεγάλους πόρους.
Αυτό σαν συνέπεια έχει τα εύκολα κατάγματα έως και τα παθολογικά αναίτια κατάγματα.
Παρόμοιες και οι δυο περιπτώσεις από ότι αντιλαμβάνεστε με την οστεοπενια ναι μεν ηπιότερη που όμως αποτελεί το προθάλαμο της οστεοπόρωσης αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά και άμεσα.
Η σπονδυλική στήλη, τα ισχία και οι καρποί των χεριών είναι οι περιοχές του σκελετού στις οποίες εμφανίζονται συχνότερα οστεοπορωτικά κατάγματα και ατυχώς τις περισσότερες φορές κάνει στους πάσχοντες γνωστή την παρουσία της.
Τόσο η οστεοπενία, όσο και η οστεοπόρωση είναι μια χρόνια σιωπηλή πάθηση που από μόνες τους δεν εμφανίζονται παρά μόνο στην περίπτωση των παθολογικών καταγμάτων στην οστεοπόρωση.
Αυτό και μόνο κάνει τις προληπτικές εξετάσεις επιβεβλημένες όχι μόνο στις γυναίκες αλλά και στους άνδρες με την είσοδο τους στην τέταρτη δεκαετία της ζωής τους.
Βέβαια υπάρχουν και καταγεγραμμένες περιπτώσεις οστεοπενίας και σε μικρότερες ηλικίες. 



Τι προκαλεί την οστεοπενία ?
Πέρα από την κληρονομικότητα που ενοχοποιείται για την οστεοπενία, επαναλαμβάνω προθάλαμο της οστεοπόρωσης, την προκαλεί η κακή διατροφή, η ανούσιες και εξαντλητικές δίαιτες, το κάπνισμα, το αλκοόλ, η παντελή έλλειψη άσκησης, σε πολλές περιπτώσεις η εμμηνόπαυση, κάποια φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα και τέλος ασθένειες του γαστρεντερικού που έχουν να κάνουν με την σωστή απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών.


Πότε πρέπει να κάνουμε εξετάσεις ?
Αυτό είναι ένα θεωρητικό ερώτημα με διφορούμενες απαντήσεις.
Θεωρητικά λοιπόν εξετάσεις πρέπει να γίνονται σε γυναίκες μπαίνοντας στην κλιμακτήριο και σε άνδρες άνω των 55 με 60 ετών.
Όμως σε περιπτώσεις κληρονομικότητας πολύ νωρίτερα.
Επίσης και σε περιπτώσεις που υπάρχει πρόβλημα του γαστρεντερικού σχετικό με την πλημμελή απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών.
Τέλος ο κάθε ένας από εμάς που ξέρει που έχει κάνει το λάθος σε ένα ή περισσότερα σημεία που προκαλούν την οστεοπενία και κατά συνέπια την οστεοπόρωση. ( Αιτίες που προανέφερα )
Η δε συχνότητα είναι θέμα των αποτελεσμάτων της πρώτης εξέτασης.
 


Ποιες είναι οι θεραπείες ?
Για λόγους αντικειμενικότητας θα αναφερθώ και στις θεραπείες με τα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα αν και θεωρώ τις εναλλακτικές πολύ καλύτερες.
Ο λόγος δεν είναι άλλος από την πληθώρα των παρενεργειών που παρουσιάζουν, κύρια σε άτομα τρίτης ηλικίας που πιθανά να έχουν και άλλα παθολογικά αίτια.
Τα Διφωσφονικά με τα παράγωγα τους όπως Αλεδρονάτη, Ριζεδρανάτη, Ραλοξιφαίνη, Ιβανδρονάτη Ζολεδρονάτη κ.α. είναι τα πλέων διαδεδομένα.
Μια άλλη πιο πρόσφατη ουσία επίσης είναι και η Denosumad που μαζί με τις προηγούμενες στοχεύουν στην αύξηση της οστικής μάζας.
Ανεξάρτητα με την φαρμακευτική αγωγή οι θεράποντες συνιστούν στους ασθενείς τα ίδια που θα συνιστούσαν και οι εναλλακτικές φυσικές θεραπείες που δεν είναι άλλες από την αλλαγή στην διατροφή πλούσιας σε ασβέστιο και βιταμίνες με κύρια D, σωματική άσκηση, τέλος διακοπή του καπνίσματος και της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ.
Προσωπικά προτείνω όπως πάντα την πρόληψη, αλλά και άμα υπάρξει περίπτωση οστεοπενίας όλα εκείνα τα φυσικά ιάματα που αφενός δεν παρουσιάζουν τοξικότητα, αλλά και αφετέρου θα βοηθούν τον οργανισμό μας γενικότερα.
Με άξονα λοιπών το Ganoderma Lucidum & την φόρμουλα του πανεπιστήμιου των Αθηνών που θα μας ανοίξουν τον δρόμο πρόσβασης στα οστά ( Καρδιαγγειακό σύστημα ) ιδανικό είναι το Πρωτόγαλα ( Colostrum max 29% ) που κυριολεκτικά κτίζει οστά και μυς, τα A.F.A. που συμπεριλαμβάνουν όλα εκείνα τα θρεπτικά συστατικά που απαιτεί η περίπτωση οστεοπενίας και οστεοπόρωσης και ανάλογα της βαρύτητας του περιστατικού Υαλουργικό, Γλουκοζαμίνη, Χονδροιτίνη κ.α.  



Συμπερασματικά:
Όσο και αν μοιάζει απίστευτο στις μέρες μας η οστεοπενία χτυπά όλο και περισσότερο νεαρές ηλικίες πράγμα που δηλώνει το πόσο μεγάλο λάθος κάναμε με την απομάκρυνση από την φυσική, φυσιολογική ζωή.
Με αυτό που αναφέρω ασφαλώς και δεν παροτρύνω στους πάντες να αφήσουν τις μεγαλουπόλεις και να επιστρέψουμε στα χωριά τους.
Εννοώ ότι ήρθε ο καιρός που η διατροφή μας θα είναι απολυτά ισορροπημένη στο πλαίσιο της Ελληνικής κουζίνας, ο ημερήσιος προγραμματισμός σταθερός, η σωματική άσκηση υπαρκτή, η αποφυγή κάθε μεταλλαγμένης τοξικής παρότρυνσης απούσα και τέλος ας εμπιστευτούμε όλα εκείνα τα ιαματικά όπλα υγείας, ευεξίας και ομορφιάς, που απλόχερα μας έδωσε η φύση.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο
e-mail
g.g.erisianos@gmail.com
ή στο τηλέφωνο 6942.598.834



Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός

 
Διαβάστε ακόμα: 

Οστεοπόρωση  &  Οστεοπόρωση & άνδρες  &  Γυναικείες ασθένειες ?  &  Οι καλύτερες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο  &  Βιταμίνη D του ήλιου και της ανάπτυξης.






 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα