Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

Φλεγμονή. Προσδιορισμός, αίτια, αντιμετώπιση.


Δεν είναι λίγες οι φορές που αναφέρομαι στις φλεγμονές και τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσουν στην υγεία μας.
 
Από την άλλη πλευρά όμως η φλεγμονή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως το αλάρμ, συναγερμός σώματος και οργανισμού στο ενδεχόμενο εισβολής διάφορων βλαβερών παραγόντων.
Ας τα πιάσουμε λοιπών από την αρχή για να δούμε πότε η φλεγμονή μπορεί να χαρακτηριστεί παθολογική και ως πιο σημείο έχει την θετική της πλευρά.  
 
Τι είναι φλεγμονή:
 
Ο απόλυτος ορισμός της είναι το σύνολο των τοπικών μηχανισμών που ενεργοποιεί ο οργανισμός όταν αντιδρά σε εισβολή βλαπτικών παραγόντων.
Ως φλεγμονή χωρίζεται σε δυο κατηγορίες, σε οξείες, όταν η διάρκεια τους είναι μερικών ημερών και σε χρόνιες όταν έχουν μεγάλη διάρκεια. 
Χαρακτηριστικά θα αναφέρω εδώ έναν πρακτικό κανόνα πως την κάθε φλεγμονή ακλουθεί η κατάληξη ιτιδα.
Αρθρίτιδα, Γαστρεντερίτιδα, Φαρυγγίτιδα, Ωτίτιδα, Κολπίτιδα, κ.α.
Σαφώς υπάρχουν και οι εξαιρέσεις σε πιο εξατομικευμένες φλεγμονές που όμως ανήκουν σε μια ίδια αρχική ρίζα.  
Εριθυματόδης λύκος, σκλήρυνση κατά πλάκας, Parkinson κ.α.
 
Κλινικά συμπτώματα: 
Στην τοπική φλεγμονή έχουμε.
  • Λειτουργικές διαταραχές των ιστών.
  • Οίδημα.
  • Άλγος.
  • Ερυθρότητα.
  • Τοπική θερμότητα.
Στην συστηματική φλεγμονή έχουμε.
  • Εμπύρετες καταστάσεις.
  • Διατάραξη των ηλεκτρολυτών ( Ισορροπίας νερού )
  • Γρήγορες σφίξης ( Ταχυκαρδία )
  • Γρήγορες αναπνοές.
Ποια είναι τα αίτια που προκαλούν φλεγμονή:
Τα αίτια που μπορούν να δημιουργήσουν φλεγμονή είναι πολλά και ποικίλα.
Από ένα απλό τσίμπημα εντόμου, έως ένας σοβαρός τραυματισμός ή ένα χειρουργείο.
Όμως υπάρχει και η άλλη όψη πρόκλησης της φλεγμονής, όπως από τοξικά, βακτήρια, ιούς μέχρι και επιπλοκές της λειτουργίας σε ένα ή περισσότερα όργανα του ανθρωπίνου σώματος. 
 
Μέχρι εδώ έγινε κατανοητό πως η φλεγμονή ουσιαστικά προειδοποιεί για κάποιο εισβολέα στο σώμα μας, όμως γιατί μας αναγκάζει φορές να αφήνουμε στην άκρη το αίτιο που την δημιούργησε και να μας απασχολεί μόνο η καταστολή της ?
Γιατί αρχικά μπορεί να είναι ευεργετική όταν εκδηλώνεται με στόχο την αντιμετώπιση μιας λοίμωξης ή ενός τραύματος, καθώς και τις προειδοποιήσεις μας από έναν εισβολέα, όμως όταν λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις ή καταντά χρόνια και έχουμε τις εξής επιπτώσεις:
 
Βλάπτει της αρθρώσεις:
 
Όταν μια άρθρωση του σώματος φλεγμένη και μάλιστα για μεγάλο διάστημα, τότε δημιουργεί προβλήματα στην αιμάτωση των χόνδρων και κατά συνέπεια στην σωστή ανάπλαση των κύτταρων τους.
Αυτό σημαίνει με λόγια απλά ότι η άρθρωση παύει σε βάθος χρόνου να λειτουργεί φυσιολογικά δημιουργώντας μια χρόνια αρθρίτιδα με τις γνωστές συνέπειες.
 
Βλάπτει το καρδιαγγειακό σύστημα:
Φλεγμονή κύρια σε τριχοειδή αγγεία σημαίνει θρόμβος. ( Αίματος ή Λίπους ) Πόσα έχω αναφέρει για τους κινδύνους που προκαλεί ένας θρόμβος ακόμα και για την ίδια την ζωή ?
Ένα έμφραγμα, ή ένα ισχαιμικό εγκεφαλικό ως αιτία έχουν σε μεγάλο ποσοστό ένα εμβολο, θρόμβο δηλαδή. 
 
Βλάπτει την λειτουργία των πνευμόνων:
Μια χρόνια φλεγμονή των πνευμόνων θα δυσκολέψει κάθετα το έργο τους και θα καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος σε όγκο αυτών αντί του αέρα με τα υγρά που δημιουργεί.
Συνέπεια αυτού θα είναι η πλημμελής οξυγόνωση όλου του οργανισμού με ανεξέλικτες συνέπειες.
 
Βλάπτει την λειτουργία του γαστρεντερικού:
Σημαντικό έργο διαδραματίζεται για την υγεία η σωστή λειτουργία του γαστρεντερικού.
Μια χρόνια φλεγμονή κύρια στο στομάχι ή το λεπτό έντερο ( Σύνδρομο Grown, κολίτιδα, ευερέθιστο έντερο κ.α. ) πόσο θα επιτρέψει την απορρόφηση θρεπτικών και ιαματικών ουσιών από αυτό ?
Οι πάσχοντες από τέτοιου είδους παθήσεις εκτός του άλγους και γενικότερα διαταραχής, μόνιμα αισθάνονται μια κόπωση, ανησυχία, δυσφορία. 
 
Βλάπτει την ψυχική υγεία:
Ένας άνθρωπος που αισθάνεται μονίμως κάποιων πόνο, αναγκαστικά δεν τρέφεται σωστά, του λείπει ο απαραίτητος ύπνος από την συνεχή διαταραχή, συνεπώς πόσο κοινωνικοποιημένος θα μπορεί να είναι ?
Δύσκολο σίγουρα για να μην πω ακατόρθωτο.
Μα για να μην πάμε μακριά άλλο τα περί φλεγμονής.
Ενός κακού μύρια έπονται.
Εξ αυτών και μόνο ορμώμενος φορές σας αναφέρω τα τόσα αντιφλεγμονώδη φυσικά ιάματα.  
 
Συμπερασματικά:
Τα πάντα εν σοφία έχουν δημιουργηθεί, αλλά η πλάστιγγα γέρνει στην προκειμένη περίπτωση ότι είναι πολύ καλύτερα να αναφέρομαι συχνά, πυκνά στις αντιφλεγμονώδεις δράσεις των φυσικών ιαμάτων, παρά στις συνέπειες μιας χρόνιας φλεγμονής.
Ενισχύστε λοιπόν το ανοσοποιητικό σας φυσικά για να λαμβάνει το μήνυμα εγκαίρως της φλεγμονής, παρά να τρέχουμε πίσω από αυτή για να την καταστείλουμε.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο
e-mail
g.g.erisianos@gmail.com ή στο τηλέφωνο 6942.598.834



Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός


Διαβάστε ακόμα: 


Φλεγμονές, πόνοι και τα φυσικά τους ιάματα.  &  Τι είναι η Ανοσολογία και τι η φλεγμονή.  &  Κολίτιδα και Βότανα  &  Θρόμβος. Μια σοβαρή απειλή της ζωής.  &  Η νόσος Crown και η ελκώδης κολίτιδα δεν είναι ταμπού  &  Οι αντιφλεγμονώδεις τροφές που υπάρχουν σε κάθε σπίτι!


 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα