Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

Κάπνισμα ΙΙ. Όλοι οι τρόποι για να κόψετε το τσιγάρο

 
Κάνοντας την καθημερινή μου απογευματινή βόλτα στην παραλία
της Θεσσαλονίκης με τον αγαπημένο μου Μπομπορίκο*, παρατηρώ εδώ και μήνες σε μπαλκόνι τρίτου ορόφου που στεγάζει τα γραφεία φαρμακευτικής εταιρίας έναν κύριο που έχει βγάλει το γραφείο του έξω για να μπορεί καπνίζει, αφού προφανώς του το απαγορεύουν
στο εσωτερικό.  

 Σκυμμένος μπροστά σε ένα κομπιούτερ πάντα με ένα τσιγάρο στο χέρι και ναι μεν το καλοκαιράκι έστω απολαμβάνει και το υπέροχο ηλιοβασίλεμα του Θερμαϊκού, τώρα που ο καιρός αγρίεψε
και η θερμοκρασία γράφει μονοψήφια νούμερα τι κάνει ?  
 
Νομίζω είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς, απλά κυριευμένος από το πάθος του απλά κουκουλώνεται με ένα μπουφάν. 
Μπορεί στο βάθος να καταλαβαίνει το πόσο βλαβερό είναι το τσιγάρο όχι μόνο για τον εαυτό του αλλά και τους συναδέλφους του σε ένα εσωτερικό χώρο, ( Παθητικό κάπνισμα ) όμως η εξάρτιση της νικοτίνης αποδεικνύει ότι είναι ισχυρότερη ώστε αντέχει τούτο τον παραλογισμό.
Με αφορμή αυτό συγκέντρωσα όλους τους τρόπους διακοπής του καπνίσματος με την ελπίδα έστω και κάποιος αναγνώστης μου να καταφέρει να το κόψει. 
Εν’ αρχή είναι η επιθυμία της απαλλαγής από την εξάρτιση με δεδομένο ότι όλοι έχουμε δεχτεί πως το τσιγάρο μόνο κακό μπορεί να κάνει όχι μόνο σε εμάς που καπνίζουμε, αλλά και τους γύρο μας.

Πάρτε την απόφαση.
Μπορεί τα στατιστικά στοιχεία που μας έδωσε το πανεπιστήμιο των Αθηνών, (Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών ) να μην είναι ιδανικά, αλλά η επιμονή όλα μπορεί να τα ανατρέψει. 
Αξίζει όμως να τα γνωρίσουμε αναλυτικά προκειμένου να βγει κάποιο συμπέρασμα.
Από το 70% των καπνιστών που επιθυμούν να διακόψουν το τσιγάρο, ένα 20 με 30% το προσπαθούν πραγματικά και από αυτούς, το 3 με 5% το επιτυγχάνουν τελικά μόνο με τη δύναμη της θέλησης τους.
Οι υπόλοιποι χρειάζονται ουσιαστική βοήθεια και πολύ συχνά ιατρική παρέμβαση.

Γιατί συμβαίνει αυτό.
Επειδή η εξάρτηση από τη νικοτίνη θεωρείται ένας νευροβιολογικός εθισμός και έχει ταξινομηθεί επίσημα ως ασθένεια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ( ΠΟΫ ) ο καπνιστής για να μπει στη διαδικασία διακοπής του καπνίσματος πρέπει να βρίσκεται σε ψυχολογική κατάσταση που να επιτρέπει κάτι τέτοιο.
Επιπλέον, πρέπει να έχει συνειδητοποιήσει τις ολέθριες συνέπειες του καπνίσματος, παθητικού και μη, επισημαίνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, καθηγητής Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρης Κρεμαστινός, τονίζοντας:
{ Στη χώρα μας περίπου 20.000 καπνιστές πεθαίνουν κάθε χρόνο από νοσήματα που έχουν σχέση με το κάπνισμα, άλλοι 1.000 πεθαίνουν από το παθητικό κάπνισμα, ενώ τουλάχιστον 1.000 συμπατριώτες μας σε ετήσια βάση παθαίνουν έμφραγμα του μυοκαρδίου εξαιτίας του καπνίσματος !
Εάν όλα αυτά δεν φτάνουν για να πείσουν και τους πλέον αισιόδοξους για τις βλαβερές συνέπειες του τσιγάρου, η διαπίστωση των ειδικών ότι οι καπνιστές ζουν 13 με 14 χρόνια λιγότερα από τους μη καπνιστές, τα λέει όλα. }
Σύμφωνα με τους ειδικούς, για να επιτύχει η προσπάθειά σας, πριν περάσετε στο στάδιο της δράσης, πρέπει πρώτα να βιώσετε την προετοιμασία. 


Τι σημαίνει αυτό;
Κατ' αρχάς να φροντίσετε η περίοδος που θα κόψετε το τσιγάρο, να μη συμπίπτει με δυσκολίες και στενοχώριες, επειδή η διακοπή του καπνίσματος είναι ήδη από μόνη της μια πολύ σημαντική αλλαγή στον τρόπο ζωής ενός ανθρώπου.
Γενικά να αφήσετε να περάσουν 2 με 3 εβδομάδες πριν επιχειρήσετε τη διακοπή του καπνίσματος.
Στο διάστημα αυτό να συλλογιστείτε το γιατί καπνίζετε αποδίδοντας ταυτόχρονα ευθύνες όχι μόνο για το κακό που κάνετε στον εαυτό σας, αλλά και για αυτό που προκαλείτε στους αγαπημένους σας τριγύρω.
Να σκεφτείτε επίσης τις πιθανές αιτίες που ίσως σας εμπόδισαν μέχρι τώρα να κόψετε το τσιγάρο ( Καφές, παρέες, εργασία, αλκοόλ κ.λπ.).
Αφού ξεκινήσετε την... επιχείρηση διακοπής του καπνίσματος, αποφύγετε τις πρώτες κρίσιμες μέρες τους καφέδες ( Η καφεΐνη αποδεδειγμένα κάνει πιο έντονη την έλλειψη νικοτίνης ) και τους χώρους όπου συχνάζουν καπνιστές.
Να πετάξετε επίσης όλα τα τσιγάρα που υπάρχουν στο σπίτι, το γραφείο, ή το αυτοκίνητο.
Να μην υποκύψετε σε πειρασμούς του τύπου, για σήμερα μόνο ένα τσιγαράκι και από αύριο... το κόβω μαχαίρι.
Η μείωση του αριθμού των τσιγάρων δεν φέρνει αποτέλεσμα, πρέπει κανείς να αποφασίσει την οριστική διακοπή.


Βρείτε τον δικό σας τρόπο.
Από τη στιγμή που θα αποφασίσετε το κόψιμο του τσιγάρου, πρέπει να μελετήσετε και τον τρόπο απεξάρτησης από τη νικοτίνη που σας ταιριάζει καλύτερα, ώστε να μην απογοητευθείτε με το ξεκίνημα της προσπάθειας, επισημαίνουν οι ειδικοί.
Ως γνωστόν, υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τρόποι διακοπής του καπνίσματος.
Από υποκατάστατα νικοτίνης που πουλιούνται στα φαρμακεία ( Όπως οι τσίχλες νικοτίνης και τα ειδικά αυτοκόλλητα που κολλούν στο δέρμα αποδεσμεύοντας σιγά σιγά νικοτίνη ) καθώς και νεότερα φάρμακα ( Όπως είναι τα χάπια βουπροπιόνης και βαρενικλίνης )
Σημαντική βοήθεια προσφέρουν και κάποιες εναλλακτικές μέθοδοι ( Όπως η υπνοθεραπεία και ο βελονισμός )
Επίσης σε αρκετά νοσοκομεία λειτουργούν και ειδικά ιατρεία διακοπής καπνίσματος, στα οποία εφαρμόζουν φαρμακευτική αγωγή σε συνδυασμό με ατομική συμβουλευτική ή και ομαδική ψυχοθεραπεία ή γνωσιακή θεραπεία συμπεριφοράς.
Τέλος το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να αποτελέσει ένα καλό τρόπο διακοπής του τσιγάρου καπνού αρκεί ο χρήστης του να είναι αυστηρός στην αγορά των υγρών που χρησιμοποίει.
Δυστυχώς κυκλοφορούν ελεύθερα προς πώληση κυρίως φτηνά υγρά για το ηλεκτρονικό τσιγάρο που μπορεί να προκαλέσουν τις ίδιες ή χειρότερες βλάβες από ότι το τσιγάρο καπνού. 


Αναλυτικά στα υπέρ και τα κατά.
Όπως προανέφερα υπάρχουν οι τρόποι που ουσιαστικά θα μετριάσουν τις παρενέργειες που προκαλεί η εξάρτιση της νικοτίνης.

Αυτοκόλλητα νικοτίνης.
Ένα είδος μικρού τσιρότου που το τοποθετούμε 1 φορά την ημέρα σε σημείο του θώρακα ή της πλάτης. 
Αυτό με την σειρά του όπως αναφέρει η εταιρία που το εμπορεύεται απελευθερώνει σιγά, σιγά νικοτίνη και δια της απορροφήσεως του δέρματος εισέρχεται στο αίμα προκειμένου να μετριαστούν τα στερητικά συμπτώματα.
Υπερ.
Δίνουν την δυνατότητα της σταδιακής μείωσης της νικοτίνης μέχρι της τελικής απεξάρτησης από αυτή.
Τα αυτοκόλλητα έχουν διαβαθμισμένα mg νικοτίνης που αρχικά χρησιμοποιούμε τα 25 και καταλήγουμε στα 5. 
Κατά.
Είναι ακάλυπτη η δύναμη της συνήθειας των χεριών και της γεύσης. 
Η χρίση τους δεν πρέπει να ξεπερνά τις 6 με 8 εβδομάδες.


Τσίχλες νικοτίνης.
Κοινές τσίχλες σε σχήμα με νικοτίνη.
Όπως γίνεται η μάσηση αποδεσμεύεται η νικοτίνη και απορροφάται από τους βλεννογόνους του στόματος. 
Η χορήγηση τους είναι απαραιτήτως ελεγχόμενη από τον γιατρό όπου σταδιακά μειώνει των αριθμό των τεμαχίων τσίχλας ανά ημέρα έως την τελική τους κατάργηση.
Υπερ.
Εύκολος τρόπος λήψης νικοτίνης.
Κατά.
Κίνδυνος υπερβολικής λήψης νικοτίνης και κατά συνέπεια αύξησης του εθισμού σε αυτή.
Η χρήση τους δεν πρέπει να ξεπερνά τους 3 μήνες.
Μένει ακάλυπτη η δύναμη της συνήθειας των χεριών. 


Ρινικό σπρέι νικοτίνης.
Έχει την ίδια αρχή και συμπεριφορά με τις τσίχλες με διαφορά την πιο άμεση απορρόφηση της νικοτίνης.
Η χρήση του ρινικού σπρέι νικοτίνης δεν πρέπει να ξεπερνά τους 6 μήνες.


Φαρμακευτική αγωγή.
Ναι συμβαίνει και αυτό με δυο μάλιστα φαρμακευτικές ουσίες, την Βουπροπιόνη και την Βαρενικλίνη.
Είναι φαρμακευτικά σκευάσματα σε μορφή χαπιών και χορηγούνται αυστηρά με ιατρική συνταγή ( ΟΧΙ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ ) και κάτω από τις οδηγίες ειδικού ιατρού και την συνεχή παρακολούθηση του.
Δρουν και οι δυο αυτές ουσίες στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα ( ΚΝΣ ) και μπλοκάρουν εκείνο το κέντρο που ελέγχει δια του εθισμού η νικοτίνη.
Μπορώ να σας πληροφορήσω ότι σαν μέθοδος είναι αρκετά αποτελεσματική με αρκετά από την άλλη μειονεκτήματα πέρα του ότι είναι φάρμακα.
Η λήψη τους δεν μπορεί να ξεπεράσει τις 8 με 12 εβδομάδες. 
Κατά.
Υπάρχουν ομάδες ανθρώπων που δεν αντενδείκνυται η χρήση του και γι’ αυτό χορηγούνται αυστηρά και μόνο από ειδικούς γιατρούς.
Τέλος και σε αυτή την περίπτωση η δύναμη της συνήθειας μένει ακάλυπτη.



Ηλεκτρονικό τσιγάρο.
Πολύ συζητημένος μηχανισμός που δεν έχει αμφισβητηθεί τόσο ο ίδιος ακριβώς παρά μόνο η παλιότατα του  και τα υγρά που χρησιμοποιούνται για την λειτουργία του.
Κοντολογίς, οι επιστημονική κοινότητα τόσο ως μηχανισμό όσο και ως μέθοδος διακοπής του καπνίσματος την θεωρεί καλή λύση, όμως όλες οι ενστάσεις της βρίσκονται στα υγρά που χρησιμοποιούνται κυρίως στα πολύ φτηνά.
Πέρα του ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες από πού προκύπτουν, κατά συνέπεια πολλά από αυτά είναι τοξικά, προσφέρονται και σε διάφορες ποσοστιαίες βαθμίδες νικοτίνης ανεξέλικτα.
Αν χρησιμοποιηθούν σωστά με βαθμιαία μείωση της νικοτίνης και απόλυτα γνωστές τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιηθήκαν, έχει καλώς, αν όμως αποτελέσουν μια λύση εφόρου ζωής τα πράγματα δημιουργούν πολλά ερωτηματικά και τρομερές επιφυλάξεις έως και βάσιμες υποψίες.
Το Πανεπιστήμιο των Αθηνών που ασχολήθηκε επισταμένα με το θέμα αυτό δημιούργησε μια φόρμουλα ολικής αποτοξίνωσης των πνευμόνων με πολλαπλά ωφέλει για την υγεία των καπνιστών.
Υπερ.
Καλύπτει την δύναμη της συνήθειας 100%
Προσφέρεται ως βαθμιαία μείωση της νικοτίνης.
Προσφέρει η φόρμουλα του Πανεπιστημίου των Αθηνών την δυνατότητα αποτοξίνωσης των πνευμόνων και γενικότερα σώματος και οργανισμού.
Κατά.
Τα ύποπτα φτηνά υγρά.
Η ανεξέλικτη χρήση νικοτίνης.  


Εναλλακτικοί τρόποι.
Ως εναλλακτικοί τρόποι υπάρχουν αυτή του Βελονισμού, που οι ειδικοί του είδους ισχυρίζονται ότι με τις βελόνες τους κονιοποιούν τον οργανισμό να εκλάβει ως ξένο σώμα τον καπνό και κατά συνέπεια την νικοτίνη και να μην την δέχεται, η υπνοθεραπεία όπου ασφαλώς ο ενδιαφερόμενος πρέπει να είναι δεκτικός ως προς την μέθοδο και να την πιστεύει. 


Ειδικά Κέντρα διακοπής του καπνίσματος.
Εδώ πραγματικά γίνεται πολύ καλή δουλειά σε όλα τα δημόσια ( Δεν ξέρω αν υπάρχουν ιδιωτικά ) ιατρεία διακοπής του καπνίσματος συμπεριλαβαίνοντας όλες τις πτυχές στήριξης.
Ιατρική φροντίδα, ψυχολογική υποστήριξη, έλεγχο συμπεριφοράς κ.α.
Προσωπικά θα χαρακτηρίσω τυχερούς όσους έχουν κοντά τους τέτοια ιατρεία και ασφαλώς και τον απαιτούμενο χρόνο να παρίστανται στις συνεδρίες.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο
e-mail
g.g.erisianos@gmail.com η στο τηλέφωνο 6942.598.834


Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός

Διαβάστε ακόμα: 
Λεβάντα και αναπνεύστε ελεύθερα.  &  Όταν Έλληνες επιστήμονες ενώνουν τις δυνάμεις τους,  &  Τι είναι η Ανοσολογία και τι η φλεγμονή.  &  Η υγεία των Ελλήνων σε… κρίση  &  Στρες & υγεία !

 

Υ/Γ Μπομπορίκος* ή Μπόμπος είναι το μικρό σκυλάκι μου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα