Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2016

Ψάρια. Είναι αυτό που αγοράζεις !

 
 
 
Δεν είναι λίγες οι φορές που σας παροτρύνω να έχετε πάντα υπόλογο τον ψαρά της γειτονιάς σας, τον κρεοπώλη ακόμα και τον μανάβη και να αποφεύγετε τις μεγάλες απρόσωπες αγορές.
 
Επίσης να αποφεύγετε τις απίστευτες περίεργες εκπτώσεις.
Είναι κατανοητό ότι στις μέρες μας η τιμή σίγουρα θα παίξει τον καθοριστικό ρόλο σε κάθε αγορά μας, ακόμα και των τροφίμων, αλλά και από την άλλη ο κίνδυνος να μην καταναλώσουμε αυτό που αγοράσαμε είναι μεγάλος. 
Περί αγοράς ψαριών ο λόγος σήμερα και διαβάστε με προσοχή τα αποτελέσματα μεγάλης έρευνας που έγινε από τον Oceana.
Το 20% των ψαριών
που αγοράζουν οι καταναλωτές παγκοσμίως, δηλαδή το ένα στα πέντε, δεν είναι αυτό νομίζουν ότι παίρνουν, εξαπατημένοι από παραπλανητικές πινακίδες στα ιχθυοπωλεία και στις ψαραγορές.
Σε αυτό το τρομακτικό συμπέρασμα κατέληξε μια νέα έρευνα που έγινε για λογαριασμό της περιβαλλοντικής οργάνωσης Oceana.
Οι ερευνητές ανέλυσαν πάνω από 25.000 δείγματα ψαριών και άλλων θαλασσινών και από αυτά, το 20% έφεραν εσφαλμένη σήμανση.
Με άλλα λόγια, άλλο ψάρι έδειχναν και άλλο αγόραζαν στην πραγματικότητα οι καταναλωτές.
Είναι πολύ πιθανό ότι ο μέσος καταναλωτής έχει φάει άλλα ψάρια αντί άλλων.
Πρόκειται για κοροϊδία.
Απολαμβάνεις το φαγητό σου, αλλά έχεις πληρώσει του κόσμου τα λεφτά για ένα ψάρι χαμηλής ποιότητας, δήλωσε η διευθύντρια της Oceana Μπεθ Λόουελ.
Η έκθεση της Oceana είναι μια αξιολόγηση ( Μετά από ανάλυση ) άνω των 200 μελετών από 55 χώρες, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα.
Σε χώρες όπως η Ιταλία το ποσοστό εξαπάτησης σε ορισμένα είδη ψαριών ξεπερνά το 80%. 
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η εξαπάτηση υπάρχει σε όλη την αλυσίδα, από τον συσκευαστή, τον χονδρέμπορο και τον εισαγωγέα-εξαγωγέα έως τον διανομέα και τον τελικό λιανοπωλητή ( Που συμπεριλαμβανομένου και τον εστιάτορα ).
Το 58% των ψαριών με τη λάθος σήμανση, συχνά έχουν αντικατασταθεί με άλλα είδη που μπορεί να αποτελούν κίνδυνο για την υγεία εγκύων και παιδιών. Σε μερικές περιπτώσεις, το ψάρι που πουλιέται, είναι απειλούμενο είδος.
Η βιομηχανία θαλασσινών αντέδρασε, υποστηρίζοντας ότι η έρευνα της Oceana δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα διεθνώς.
Η μάχη κατά της απάτης στα θαλασσινά πρέπει να καλύψει όλη τη γκάμα, από τη βάρκα του ψαρά έως το τραπέζι του καταναλωτή, απάντησε η Λόουελ.
Στην Ελλάδα μια έρευνα του 2015, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό « Food Research International » και η οποία είναι ανάμεσα σε αυτές που έλαβε υπόψη της η Oceana, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το 38% των ψαριών και άλλων θαλασσινών στη χώρα μας φέρουν λανθασμένη σήμανση, ποσοστό μεγαλύτερο από κάθε άλλη κατηγορία τροφίμων.
 


Διαβάστε ακόμα:

Πηγή: AΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα