Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2016

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αρθρίτιδας. Αίτια & θεραπεία.

 
Η Αρθρίτιδα γενικότερα συμπεριλαμβάνει
ένα πλήθος φλεγμονωδών παθήσεων
του μυοσκελετικού με συνοδεία ισχυρού πόνου.  
Χαρακτηριστικό είναι ότι 8 στα 10 άτομα σε κάποια στιγμή της ζωής τους θα αντιμετωπίσουν προβλήματα κάποιας μορφής αρθρίτιδας.


Η 12η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αρθρίτιδας» το 1996, από τη Διεθνή Ένωση Ρευματολογίας και Αρθρίτιδας.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία, 400 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ζουν με χρόνιους πόνους ή αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα λόγω αρθρίτιδας και μυοσκελετικών παθήσεων.

Οι πόνοι και τα προβλήματα στη μέση και στην πλάτη είναι ο δεύτερος λόγος απουσίας από την εργασία, ενώ η αρθρίτιδα και οι λοιπές παθήσεις που σχετίζονται με το μυοσκελετικό σύστημα είναι από τις βασικές αιτίες αναπηρίας και νοσοκομειακής περίθαλψης.

Τι είναι τελικά η αρθρίτιδα:

Η αρθρίτιδα είναι κλινικό χαρακτηριστικό πολλών ασθενειών που άπτονται στην ρευματολογία.

Με τον όρο αρθρίτιδα περιγράφεται η φλεγμονή των αρθρώσεων που εκδηλώνεται με πόνο, δυσκαμψία, οίδημα, ερυθρότητα, θερμότητα, διόγκωση μαλακών μορίων, υπερτροφία του αρθρικού θύλακα, αύξηση των αρθρικού υγρού, καθώς και περιορισμό της κινητικότητας σε μία ή περισσότερες αρθρώσεις.

Η αρθρίτιδα χαρακτηρίζεται από χρόνιο πόνο στην κίνηση και κατά την ψηλάφηση των αρθρώσεων.

Η αρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας και ανεξαρτήτου από αν είσαι άνδρας ή γυναίκα.

Η Ελλάδα αν και δεν είναι από τις πρώτες χώρες σε παθήσεις από αρθρίτιδας, δεν θα μπορούσε να αποτελέσει την εξαίρεση από αυτή.

Ποια είδη αρθρίτιδας υπάρχουν:

Οι αρθρίτιδες διαχωρίζονται σε τρις βασικές κατηγορίες:

·         Εκφυλιστικές

·         Φλεγμονώδεις (ανοσολογικές)

·         Μεταβολικές (από κρυστάλλους)

Εκφυλιστικές αρθρίτιδες:

Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο κοινή μορφή εκφυλιστικής αρθρίτιδας.

Τα συμπτώματα που την χαρακτηρίζουν είναι ο πόνος, η διόγκωση και η δυσκαμψία των αρθρώσεων.

Η οστεοαρθρίτιδα πλήττει τους χόνδρους των αρθρώσεων ( Το ελαστικό μέρος που καλύπτει το οστό στο σημείο της άρθρωσης ) μαζί με το οστό που στηρίζει τον χόνδρο.

Κύριο χαρακτηριστικό της οστεοαρθρίτιδας είναι η φθορά των χόνδρων και η εναπόθεση ασβεστίου στις αρθρώσεις.

Πρόκειται για μια μορφή αρθρίτιδας που έρχεται με τη φυσιολογική φθορά του γήρατος.

Η φθορά βέβαια που υφίστανται οι αρθρώσεις μας με το πέρασμα του χρόνου είναι ανάλογη της σωστής ή μη χρήσης τους.

Με άλλα λόγια, αυτή τη φυσιολογική φθορά μπορούμε να την  καθυστερήσουμε και να ταλαιπωρηθούμε όσο γίνεται λιγότερο στην τρίτη ηλικία.

Αν έχουμε υπάρξει υπέρβαροι, δεν γυμναζόμαστε, ή ασκούσαμε επαγγέλματα που καταπονούσαν τις αρθρώσεις μας, τότε αυτές φθείρονται πιο γρήγορα.
Στα αίτια της οστεοαρθρίτιδας συγκαταλέγονται η προηγούμενη κάκωση και το ιστορικό φλεγμονής ή λοίμωξης στην άρθρωση.

Η εκφυλιστική αρθρίτιδα εμφανίζεται με πόνο στις αρθρώσεις και μερικές φορές αυτές πρήζονται και είναι ζεστές.

Ο πόνος παρουσιάζεται συνήθως μετά το απόγευμα ή μετά από μια κουραστική μέρα. Οι άνθρωποι που έχουν εκφυλιστική αρθρίτιδα, το πρωί ξυπνάνε χωρίς πόνο, αντίθετα με αυτούς που έχουν φλεγμονώδη αρθρίτιδα. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να εμφανίσουν το πρωί κάποια δυσκαμψία, που όμως περνάει σύντομα.

Η βλάβη αρχίζει με την απώλεια αρθρικού χόνδρου και συνοδεύεται από  σκλήρυνση του υποχόνδριου οστού και δημιουργία οστεοφύτων.

Οι αρθρώσεις που προσβάλλονται συνήθως είναι αυτές που βρίσκονται μεταξύ των φαλάγγων των δακτύλων και οι μεγάλες αρθρώσεις όπως των ισχίων και των γονάτων.

Επίσης μπορεί να προσβληθεί και η σπονδυλική στήλη.

Ο ρευματολόγος είναι ο ειδικός που θα διαγνώσει την εκφυλιστική αρθρίτιδα, η οποία αντιμετωπίζεται με τη χρήση φαρμάκων, την ήπια αλλά τακτική άσκηση, την φυσικοθεραπεία και τον έλεγχο του σωματικού βάρους.

Φλεγμονώδεις αρθρίτιδες:

Μερικές νόσοι με κλινικά συμπτώματα φλεγμονώδους αρθρίτιδας είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο ρευματοειδής πυρετός, ο συστηματικός ερυθηματόδης λύκος, η ψωριασική αρθρίτιδα  η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, η σκληροδερμία κ.α.

Η πιο γνωστή φλεγμονώδης αρθρίτιδα είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Πρόκειται για μια χρόνια φλεγμονώδη, αυτοάνοση και εξελικτική νόσο, όπου το σώμα επιτίθεται στις ίδιες τις αρθρώσεις του και τις καταστρέφει σταδιακά. Είναι το συχνότερο φλεγμονώδες ρευματικό νόσημα.

Προσβάλλει συνήθως άτομα ηλικίας 25-55 ετών, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, ακόμη και σε παιδιά.

Το γεγονός ότι είναι αυτοάνοση νόσος σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα προσβάλλεται και δημιουργούνται αντισώματα που καταστρέφουν τους ιστούς του σώματος.

Οι αρθρώσεις στη ρευματοειδή αρθρίτιδα πλήττονται συμμετρικά και μακροπρόθεσμα παραμορφώνονται.

Στη ρευματοειδή αρθρίτιδα επηρεάζονται όμως και άλλα όργανα, όπως η καρδιά, και πρόκειται για ένα νόσημα που επηρεάζει την υγεία του ατόμου σε πολλαπλά επίπεδα.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα προσβάλλει όλες τις αρθρώσεις του σώματος, όπου παρατηρούνται τα παρακάτω συμπτώματα:

·         Πόνος στις αρθρώσεις και δυσκαμψία.

·         Πρήξιμο, ερυθρότητα και υπερβολική θερμοκρασία.

·         Κούραση, αδυναμία, δυσκολία στον ύπνο.

Τα συμπτώματα είναι χειρότερα το πρωί και ελαττώνονται με τις δραστηριότητες της ημέρας

Μεταβολικές αρθρίτιδες:

Η πιο συχνή μεταβολική αρθρίτιδα είναι η ουρική αρθρίτιδα, ένα μεταβολικό νόσημα που χαρακτηρίζεται από αύξηση της συγκέντρωσης του ουρικού οξέως  στο αίμα και εναπόθεση κρυστάλλων ουρικού μονονατρίου στο αρθρικό υγρό.

Αυτή η εναπόθεση προκαλεί και την αρθρίτιδα.

Η ουρική αρθρίτιδα είναι πιο συχνή τους άνδρες παρά στις γυναίκες.

Η αναλογία ανδρών-γυναικών είναι 5:1, ενώ εμφανίζει τη μεγαλύτερη συχνότητά της μετά την πέμπτη δεκαετία της ζωής.

Κλασική θέση προσβολής είναι το μεγάλο δάκτυλο του ποδιού (ποδάγρα).

Πως γίνεται η διάγνωση μιας αρθρίτιδας:

Ο ρευματολόγος είναι ο γιατρός που ασχολείται με την παθολογία του μυοσκελετικού συστήματος και έχει εμπειρία στη διάγνωση, στη θεραπεία, στην αποκατάσταση και στην πρόληψη της αρθρίτιδας.

Η ρευματολογία είναι ο κλάδος της ιατρικής επιστήμης που ασχολείται κυρίως με τη μελέτη των αυτοάνοσων-συστηματικών νοσημάτων και των εκφυλιστικών παθήσεων του μυοσκελετικού συστήματος.

Πως θα θεραπεύσω την αρθρίτιδα:

Λόγω της μεγάλου εύρους των παθήσεων που μπορεί να οδηγήσουν σε εμφάνιση αρθρίτιδας, πρέπει αρχικά να γίνει σωστή κλινική διάγνωση. Ακολούθως, πρέπει να ακολουθηθεί ειδική κατά περίπτωση θεραπευτική αγωγή, της οποίας η διάρκεια χορήγησης ποικίλλει κατά περίπτωση προκειμένου να υποχωρήσει ο πόνος και η φλεγμονή και να αποφευχθεί η εγκατάσταση μόνιμων οστικών παραμορφώσεων που δυσκολεύουν την κινητικότητα του ασθενή.

Στις μέρες μας υπάρχουν αξιόπιστες εναλλακτικές θεραπείες με συνδυασμούς σε φυσικά ιάματα χωρίς τις παρενέργειες των φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων.

Σημαντικό παράγοντα τέλος θα αποτελέσει και η απώλεια σωματικού βάρους αν είναι υπέρβαρο το άτομο, η άσκηση και ασφαλώς η διατροφή.

 
Συμπερασματικά:

Ας θεωρηθεί δεδομένο ότι δεν υπάρχει οικογένεια χωρίς έστω την ύπαρξη ενός ατόμου που να πάσχει από κάποιας μορφής αρθρίτιδας.

Η πρόληψη είναι απαραίτητη σε συνδυασμό με διατροφή, άσκηση και λήψη φυσικών ιαμάτων προκειμένου να αποφευχθεί το νόσημα.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο
e-mail g.g.erisianos@gmail.com η στο τηλέφωνο 6942.598.834
 
Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός
 


Διαβάστε ακόμα: 

 
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα