Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

Κοιλιοκάκη. Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε.

Σπάνια ναι μεν θεωρητικά, αλλά υπαρκτή και συνάμα βασανιστική με πολλές δυσάρεστες συνέπειες στην υγεία των πασχόντων.
Με ποικίλα συμπτώματα που φορές ενώ υπάρχει δεν είναι διαγνωσμένη σε άμεσο βαθμό, όπου γίνεται γνωστή εκ’ των υστέρων και από τις συνέπειες της.
Αν και δεν υπάρχουν επίσημα καταγεγραμμένα τα περιστατικά στην Ελλάδα κατά προσέγγιση υπολογίζεται ότι πάσχει 1 κάθε 2,5 χιλιάδες άτομα περίπου.

Επίσης ας έχουμε στην άκρη του μυαλού μας ότι η Κοιλιοκάκη αν και αυτοάνοσο νόσημα της προσάπτουν και με την κληρονομικότητα.    

Ας την γνωρίσουμε καλύτερα γιατί πραγματικά έχει ενδιαφέρον.

Τι είναι η κοιλιοκάκη. 

Η κοιλιοκάκη είναι η δυσανεξία ( Κάτι που ο οργανισμός δεν ανέχεται ) στη γλουτένη, πρωτεΐνη που υπάρχει στο σιτάρι, το κριθάρι, τη βρώμη και τη σίκαλη.

Η αντίδραση του οργανισμού είναι η παραγωγή αντιγλιαδινικών αντισωμάτων, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα την καταστροφή του εσωτερικού τοιχώματος του λεπτού εντέρου.

Πρόκειται για κληρονομική πάθηση και επειδή η βλάβη προκαλείται από το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, θεωρείται αυτοάνοσο νόσημα.

Πότε εκδηλώνεται.

Η εκδήλωση της κοιλιοκάκης προϋποθέτει σχετική γενετική προδιάθεση του ατόμου και την κατανάλωση τροφών με γλουτένη.


Ακόμη και όταν αυτοί οι δύο παράγοντες συνυπάρχουν, είναι πιθανό η κοιλιοκάκη να μην εκδηλωθεί παρά μόνο όταν πυροδοτηθεί σε ορισμένες περιπτώσεις από κάποιες ιογενείς ασθένειες ή άλλες αιτίες που θα προκαλέσουν πτώση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Συνήθως η κοιλιοκάκη εκδηλώνεται στα βρέφη μόλις εισαχθούν δημητριακά στη διατροφή τους, σε ηλικία 6 μηνών περίπου, αλλά και σε ενήλικες που μπορεί να ζουν χωρίς συμπτώματα για πολλά χρόνια και να νοσήσουν πολύ αργότερα.

Πόσο συχνή είναι. 

Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για τη συχνότητα εμφάνισης της κοιλιοκάκης, λόγω έλλειψης επίσημης στατιστικής πληροφόρησης και της δυσκολίας διάγνωσής της.

Πιθανολογείται ότι παρατηρείται σε 1/2.500 - 3.000 κατοίκους.

Σε άλλες χώρες το ποσοστό κυμαίνεται από 1/150 - 300, ενώ σε Ασιατικές χώρες η αναλογία αγγίζει  1/10.000-20.000

Τι προκαλεί. 

Στα άτομα με τη γενετική αυτή προδιάθεση, η παραγωγή αντιγλιαδινικών αντισωμάτων μετά την κατανάλωση τροφών που περιέχουν γλουτένη προκαλεί τη λείανση ή την αδρανοποίηση των λάχνων του λεπτού εντέρου που είναι υπεύθυνες για την απορρόφηση θρεπτικών και ιαματικών συστατικών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων από τον οργανισμό.

Οι εκδηλώσεις αφορούν κυρίως γαστρεντερικές διαταραχές και οι συνέπειες είναι αρκετές στην ανάπτυξη και συντήρηση του οργανισμού.

Συμπτώματα. 

Έχει παρατηρηθεί ότι τα συμπτώματα και οι εκδηλώσεις της κοιλιοκάκης διαφέρουν, συχνά κατά πολύ, από περίπτωση σε περίπτωση και ανάλογα με την ηλικία και διακρίνονται σε γαστρεντερικές και άλλες διαταραχές.
Στα βρέφη παρατηρούνται γαστρεντερικές ενοχλήσεις, διάρροια, συχνές, ογκώδεις και ιδιαίτερα δύσοσμες κενώσεις και στασιμότητα ή απώλεια βάρους.
Στα παιδιά, εκτός από τα παραπάνω, μπορεί επίσης να εκδηλωθεί ναυτία, εμετοί, ανορεξία, αναιμία, δερματίτιδα και στοματικές άφθες.

Είναι πιθανό φορές να παρατηρηθεί ακόμα και οξυθυμία.
Στους ενήλικες και σε αρχικό στάδιο εκδήλωσης της ασθένειας, παρατηρείται ένα γενικά αίσθημα αδιαθεσίας και κόπωσης ακόμη κι όταν οι γαστρεντερικές ενοχλήσεις είναι περιορισμένες.

Στη συνέχεια και σαν συνέπεια της μειωμένης απορρόφησης βιταμινών, ιχνοστοιχείων και θρεπτικών συστατικών παρατηρούνται αναιμία, οστεοπενία και οστεοπόρωση καθώς και νευρικές και ορμονικές διαταραχές.

Θεραπεία   Αντιμετώπιση. 

Παρόλο που η κοιλιοκάκη είναι μία αρκετά σοβαρή χρόνια πάθηση, είναι σημαντικό το γεγονός ότι αντιμετωπίζεται εξαιρετικά αποτελεσματικά, χωρίς φάρμακα ή ιατρικές επεμβάσεις.
Θεραπεία αποτελεί η αυστηρή δια βίου δίαιτα χωρίς γλουτένη που έχει συνέπεια την επαναφορά του τοιχώματος του λεπτού εντέρου σε κανονική κατάσταση και τον έλεγχο της πάθησης.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί και σε ελάχιστες ποσότητες γλουτένης γιατί το μέγεθος της βλάβης του λεπτού εντέρου και ο χρόνος αποκατάστασης είναι δυσανάλογα μεγαλύτερα.
Στην αρχή αυτό είναι κάτι που τρομάζει, αλλά είναι τόσες οι εναλλακτικές τροφές και διατροφικές συνήθειες που υπάρχουν σήμερα που τελικά καταλήγει σε μια καλή οργάνωση της δίαιτας χωρίς ιδιαίτερες στερήσεις και εξαναγκασμούς.

Εκτός αυτού η εξερεύνηση όλων των φυσικών ιαμάτων έχει δώσει θεαματικές λύσεις στους πάσχοντες όχι μόνο για την εξαφάνιση των συμπτωμάτων, αλλά για τις δυσάρεστες συνέπειες του νοσήματος.

 
Συμπερασματικά:

Τα ποσοστά δυσανεξίας στην γλουτένη στην Ελλάδα προσωπικά πιστεύω πως είναι πολύ μεγαλύτερα και απλά δεν είναι διαγνωσμένα.

Συμπτώματα αναίτιας αναιμίας, οστεοπενίας σε μικρές ηλικίες, απώλεια κιλών ή και δυσαναλογία ποσότητας διατροφής με το βάρος, ( Κάποιος που καταναλώνει τεράστιες ποσότητες τροφής και είναι υπερβολικά αδύνατος ) τέλος διαρκής εκνευρισμός με ορμονικές διαταραχές, είναι συμπτώματα που θα πρέπει να εξερευνηθούν.  

Η κοιλιοκάκη δεν περιορίζεται μόνο σε στομαχικές και εντερικές διαταραχές.

Οι δυσάρεστες συνέπιες της είναι πολύ πιο σοβαρές.

Η διαρκής δίαιτα και η ενίσχυση λειτουργίας του οργανισμού με ειδικευμένα φυσικά ιάματα είναι επιβεβλημένοι.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο
e-mail g.g.erisianos@gmail.com η στο τηλέφωνο 6942.598.834
 

 

Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός

 


Διαβάστε ακόμα: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα