Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2016

Αυγά. Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε.

Απαραίτητη τροφή του ανθρώπου
από την ύπαρξη του και παρά τα όσα δυσάρεστα τεχνηέντως ακούγονται
γι’ αυτά κατά καιρούς.
Τα περισσότερα, για να μην πω όλα έχουν διαψευστεί επιστημονικά εδώ και χρόνια.

Μεγάλη η διατροφική του αξίας και με τους τρόπους που μπορούν να καταναλωθούν αποτελούν ένα από τους βασικούς κύριους κορμούς της διατροφικής μας αλυσίδας.   

 
Σήμερα θα μάθουμε όλα τα μυστικά για τα αυγά που πιθανά δεν έχετε
υπ’ όψιν σας.  

ü Τα αυγά εκτός από πρωτεΐνη περιέχουν και πολλά αντιοξειδωτικά, βιταμίνη Α, βιταμίνη Β12 και βιταμίνη D, ριβοφλαβίνη, φυλλικό οξύ, φώσφορο και χολίνη.

ü  Οι κρόκοι των αυγών περιέχουν το σύμπλεγμα γενικότερα της βιταμίνης Β καθώς και ένα επί μέρους που ονομάζεται χολίνη η οποία είναι απαραίτητη για τη διατήρηση των εγκεφαλικών κυττάρων και τους νευροδιαβιβαστές.

ü  Τα αυγά είναι η τέλεια θεραπεία για το hangover. Η υψηλή περιεκτικότητα σε κυστείνη, ένα αμινοξύ που περιέχουν τα αυγά, διασπά την ακεταλδεΰδη που προκαλεί τη δυσάρεστη αίσθηση μετά από υπερβολική κατανάλωση ποτού. Τα αυγά επίσης βοηθούν το σώμα να αποβάλει τις τοξίνες που σωρεύονται από το αλκοόλ.

ü  Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων τα βιολογικά αυγά δεν περιέχουν ορμόνες, αντιβιοτικά, λιπάσματα ή χημικά φυτοφάρμακα και οι κότες θα πρέπει να εκτρέφονται με τροφές μη γενετικά τροποποιημένες. Δεν είναι περίεργο λοιπόν που κοστίζουν σχεδόν τα διπλά, χωρίς αυτό να ισχύει και για τα υπόλοιπα βιολογικά προϊόντα.

ü Το ασπράδι του αυγού περιέχει το 57% της συνολικής πρωτεΐνης του αυγού.

ü  Τα λευκά αυγά έχουν την ίδια διατροφική αξία με τα καφέ. Το χρώμα του κέλυφους υποδεικνύει απλώς τη ράτσα της κότας και τίποτα παραπάνω.

 
ü  Τα αυγά δεν είναι μόνο λευκά ή καφέ. Κάποια είναι μπλε, κοκκινωπά και κάποια έχουν και στίγματα.

ü  Μια κότα γεννά κατά μέσο όρο περίπου 250 με 279 αυγά το χρόνο.

ü  Δεν τρώγονται μόνο τα αυγά της κότας. Μπορούμε να καταναλώσουμε επίσης και τα αυγά της πάπιας, της χήνας, της στρουθοκαμήλου, του ορτυκιού και πολλών άλλων πουλερικών.

ü  Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι είναι αυτή η λεπτή διάφανη μεμβράνη που καλύπτει τον κρόκο; Λέγεται χάλαζα και βοηθά τον κρόκο να αιωρείται μέσα στο κέλυφος.

ü  Μπορείτε να υπολογίσετε το πόσο παλιό είναι ένα αυγό από το ασπράδι του. Το φρέσκο αυγό έχει ένα διαφανές ασπράδι ενώ στα πιο μπαγιάτικα αυγά το ασπράδι είναι έντονα λευκό.

ü  Όσο πιο φρέσκο είναι ένα αυγό τόσο πιο δύσκολα καθαρίζεται γιατί το κέλυφος απομακρύνεται από το εσωτερικό του όσο περνά ο καιρός.

ü  Ένας άλλος τρόπος για να ελέγξετε αν το αυγό είναι φρέσκο είναι να το βάλετε μέσα σε ένα ποτήρι νερό. Το φρέσκο αυγό θα επιπλεύσει, ένδειξη ότι ο κρόκος του είναι υγιής. Το μπαγιάτικο αυγό, από την άλλη, θα βουλιάξει, απόδειξη ότι ο κρόκος έχει συρρικνωθεί και το αυγό έχει γεμίσει αέρα.

ü  Το χρώμα του κρόκου δεν αποτελεί ένδειξη της διατροφικής του αξίας. Το χρώμα του εξαρτάται από τις χρωστικές ουσίες που περιέχει η τροφή. Γι' αυτό το λόγο θα πρέπει να καταναλώνετε ολόκληρο το αυγό.

ü  Στην επιφάνεια κάθε αυγού υπάρχουν περίπου 7.000 με 17.000 μικροσκοπικοί πόροι που απορροφούν τις μυρωδιές. Γι' αυτό το λόγο, όταν βάζετε τα αυγά σας στο ψυγείο βεβαιωθείτε ότι τα έχετε βάλει μέσα στην χαρτονένια τους συσκευασία αν υπάρχει κάτι άλλο με έντονη μυρωδιά σύγχρονος.

 
ü  Τέλος  αν θέλετε να ελέγξετε εάν ένα αυγό είναι βρασμένο χωρίς να το σπάσετε; Γυρίστε το πάνω σε μια σκληρή επιφάνεια. Το ωμό αυτό θα περιστραφεί ακανόνιστα ενώ το βρασμένο θα γυρίσει πιο γρήγορα και αρμονικά.

 

Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
 


Διαβάστε ακόμα: 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα