Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου 2016

Τατουάζ. Μια όχι και τόσο αθώα μόδα.

Ασφαλώς δεν αναφέρομαι σε θέμα αισθητικής, άλλωστε είναι κάτι πολύ υποκειμενικό. 
Όμως πέρα αυτού υπάρχει θέμα τόσο με την χρήση των μελανιών, όσο και με τους κανόνες υγιεινής στον τόπο και τρόπο που αυτό θα γίνει.


 
Σε ότι αφορά το πρώτο, ουδείς γενικότερα ξέρει από πού προέρχονται, ( Εν’ δυνάμει δεν περιέχουν φυσικές χρωστικές και είναι αποτέλεσμα χημείας ) σε ότι αφορά το δεύτερο υπάρχει χάος με δεδομένο από την μια ναι μεν τα εργαστήρια, ( Καταστήματα ) αλλά και από την άλλη υπάρχουν και ιδιώτες.

Με λίγα λόγια, όποιος νομίζει ότι ξέρει να χτυπά τατουάζ το κάνει.

Η έρευνα που ακλουθεί είναι αποκαλυπτική.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το ποσοστό των ανθρώπων με τατουάζ έχει αυξηθεί από 5% το 2003 σε 12% το 2016 (πάνω από ένας στους δέκα), δηλαδή περίπου 60 εκατομμύρια.

Τουλάχιστον οι μισοί από αυτούς έχουν περισσότερα από ένα τατουάζ, σύμφωνα με μια νέα μελέτη του Κοινού Κέντρου Ερευνών (Joint Research Centre-JRC) της ΕΕ.
Σχεδόν ένας στους τρεις νέους στην Ευρώπη έχει τατουάζ.

Σχεδόν ένας στους τρεις νέους (30%) ηλικίας 16 έως 34 ετών στην Ευρώπη έχει κάποιο τατουάζ, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις ΗΠΑ είναι ακόμη μεγαλύτερο, φθάνοντας το 40%.

Η έρευνα του JRC εκφράζει ανησυχίες για τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία, καθώς τα τατουάζ « χτυπιούνται » με χρωματιστά μελάνια στο δέρμα, πράγμα που εκθέτει τον άνθρωπο στις χημικές ουσίες τους σε βάθος χρόνου.
Προς το παρόν δεν υπάρχει ειδική ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα τατουάζ, τα οποία απλώς εμπίπτουν, όπως και τα άλλα καταναλωτικά προϊόντα, στη νομοθεσία της ΕΕ που απαιτεί να διατίθενται στην αγορά μόνο ασφαλή προϊόντα.

Τα περισσότερα μελάνια για τατουάζ στην ευρωπαϊκή αγορά εισάγονται από τις ΗΠΑ, ενώ τα μελάνια για το μόνιμο μέικ-απ παράγονται στην ίδια την Ευρώπη.

Όλα περιέχουν πάνω από 100 διαφορετικές χρωστικές ουσίες και άλλα πρόσθετα συστατικά.

Πάνω από το 80% των χρωστικών ουσιών είναι οργανικές χημικές ουσίες και, από αυτές, τουλάχιστον το 60% μπορεί να εκλύουν καρκινογόνες αρωματικές ουσίες.

Οι ερευνητές του JRC επισημαίνουν ότι μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάποια συστηματική συλλογή στοιχείων για τις πιθανές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, κυρίως δερματολογικής φύσης, έτσι η έκταση των πιθανών προβλημάτων παραμένει άγνωστη.

Αν και τα περισσότερα παράπονα αφορούν παροδικά προβλήματα, βακτηριακές λοιμώξεις μπορούν να εκδηλωθούν στο 5% περίπου όσων έχουν κάνει τατουάζ, ιδίως αν αυτό έχει γίνει υπό ανθυγιεινές συνθήκες.

Επίσης έχουν αναφερθεί προβλήματα κατά την αφαίρεση των τατουάζ.

 
Σύμφωνα με την έκθεση του JRC, ο κίνδυνος για καρκίνο του δέρματος λόγω των τατουάζ δεν έχει αποδειχθεί, αλλά ούτε έχει αποκλεισθεί μέχρι στιγμής.

Οι ερευνητές συνιστούν να ληφθούν μέτρα για τη βελτίωση της ασφάλειας των τατουάζ.

Η μελέτη του JRC θα αξιολογηθεί από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ευρωπαϊκής χημικής βιομηχανίας, ώστε να αποφασισθεί αν όντως χρειάζονται να ληφθούν μέτρα στην ΕΕ, προκειμένου τα μελάνια των τατουάζ και η διαδικασία του «χτυπήματός» τους να γίνει πιο ασφαλής.

Συμπερασματικά:

Σίγουρα το τατουάζ δεν είναι η μόνη μόδα που εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία.

Όμως συμβουλευτικά αν είστε ένας ή μια από αυτούς που θέλει να κάνει, τουλάχιστον ας είναι μικρό και ας γίνει σε κάποιο εργαστήριο που τηρεί του στοιχειώδεις νόμος της υγιεινής.

 

Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός

 


Διαβάστε ακόμα: 

 

 

Πηγή: JRC -ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα