Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

Χασιμότο. Ολοένα και κάνει την παρουσία του πιο αισθητή.

Αναφερόμαστε σε αυτοάνοση πάθηση του θυρεοειδούς αδένα που προσβάλει περισσότερο τις γυναίκες μέσης ηλικίας, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι αφήνει στην άκρη τους άνδρες
ή ακόμα και τα παιδιά.
Η νόσος Hashimoto απλά είναι ακόμα μια πάθηση που το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται λανθασμένα στον ίδιο του τον εαυτό.

Η φλεγμονή που επιφέρει η νόσος Χασιμότο στον θυρεοειδή, επίσης γνωστή και ως χρόνια λεμφοκυτταρική θυρεοειδίτιδα, συνήθως οδηγεί τους πάσχοντες σε υποθυρεοειδισμό.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μια σειρά δυσαρεστών συμπτωμάτων από ένα απλό πρήξιμο μπροστά στον λαιμό έως και την πτώση των θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα.

Ιστορική αναδρομή:

Ο Δρ Χασιμότο γεννήθηκε στην Iga-Ueno το 1881 και αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Kyushu Imperial University.

Το 1912, περιέγραψε πρώτος την χρόνια διαταραχή του θυρεοειδούς με διάχυτη λεμφοκυτταρική διήθηση, ίνωση και ατροφία του παρεγχύματος.

Είχε τότε χαρακτηριστεί ως το «Struma Lymphomatosa», που αναφέρεται τώρα ως χρόνια θυρεοειδίτιδα ή «νόσος του Χασιμότο».

Παθογένεια:

Η παθογένεια της θυρεοειδίτιδας Χασιμότο δεν είναι σαφής.

Φαίνεται να υπάρχει διαταραχή στα κατασταλτικά Τ λεμφοκύτταρα, τα οποία επιτρέπουν στα βοηθητικά Τ λεμφοκύτταρα να αντιδρούν με ειδικά αντιγόνα στην κυτταρική μεμβράνη των θυλακιωδών κύτταρων του θυρεοειδούς αδένα.
Αφού τα λεμφοκύτταρα αυτά ευαισθητοποιηθούν έναντι των θυρεοειδικών αντιγόνων, παράγονται αυτοαντισώματα που αναγνωρίζουν τα αντιγόνα αυτά.
Η απελευθέρωση των κυτταροκινών και η φλεγμονή που ακολουθεί, προκαλούν την καταστροφή του αδένα.

Αυτό μπορεί να διαρκέσει από μερικούς μήνες μέχρι χρόνια, γι’ αυτό η εξέλιξη της νόσου είναι συνήθως αργή.

Τα τρία κύρια αντιγόνα του θυρεοειδή αδένα είναι η θυρεοσφαιρίνη ( Thyroglobulin, TG ), η θυροειδική υπεροξειδάση ( Thyroid peroxidase, TPO ) που μέχρι προ τινός ήταν γνωστή ως μικροσωματικό αντιγόνο και ο υποδοχέας της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης ( Thyroid stimulating hormone receptor, TSH-R ).

Παθολογία:

Η παθολογία της θυρεοειδίτιδας Χασιμότο περιλαμβάνει την έντονη διήθηση από λεμφοκύτταρα, η οποία καταστρέφει ολοκληρωτικά τη φυσιολογική αρχιτεκτονική του θυρεοειδούς.

Μπορεί να σχηματιστούν λεμφοειδή θυλάκια και βλαστικά κέντρα.

Τα θυλακιώδη επιθηλιακά κύτταρα είναι συχνά διογκωμένα και περιέχουν βασεόφιλο κυτταρόπλασμα.

Η καταστροφή του αδένα προκαλεί τη πτώση των Τ3 και Τ4.

Αρχικά η TSH μπορεί να συντηρεί μια ικανοποιητική ορμονική σύνθεση μέσω της ανάπτυξης θυρεοειδικής διόγκωσης, ή βρογχοκήλης, άλλα συχνά ο αδένας υπολειτουργεί και ακολουθεί υποθυρεοειδισμός, με ή χωρίς βρογχοκήλη.

Συμπτώματα:

Πολλά από τα συμπτώματα της νόσου Χασιμότο είναι κοινά με άλλες παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα.

ü  Κόπωση, νωθρότητα.

ü  Βράχνιασμα στην φωνή.

ü  Κατάθλιψη.

ü  Μυϊκή πόνοι κύρια στους ώμους και τα ισχία.

ü  Μυϊκή αδυναμία των κάτω άκρων.

ü  Πρήξιμο στο πρόσωπο και τον λαιμό.

ü  Ξηροδερμία.

ü  Ωχρότητα.

ü  Δυσκαμψία στις αρθρώσεις.  

ü  Πρήξιμο στις αρθρώσεις.

ü  Σπανιότερα αδικαιολόγητη αύξηση του σωματικού βάρους.

ü  Παρατεταμένη έμμηνος ρύση.

Θεραπεία:

Δυστυχώς η θεραπεία της θυρεοειδίτιδας μέχρι και σημερα είναι συμπτωματική και περιορίζεται στη χορήγηση θυροξίνης σε δόσεις υποκατάστασης για πάντα.

Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλούνται πιεστικά φαινόμενα, οπότε αντιμετωπίζεται χειρουργικά.

Επίσης σε πολλές περιπτώσεις λόγο φλεγμονής χορηγούμε αντιφλεγμονώδης μη στεροειδή παράγοντες.

Σύγχρονες μελέτες έχουν στραφεί στην ανεύρεση λύσης με φυσικά ιάματα όπου από την μια να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα στην ρίζα του και από την άλλη να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό προκειμένου να διορθώσει το λάθος του.

Το Ganoderma Lucidum, η Pynogenol, το Slinium, είναι μερικά από αυτά που έχουν δείξει ως στιγμής διάθεση λύσης του προβλήματος.

Συμπερασματικά:

Το Hashimoto είναι ένα ακόμα αυτοάνοσο νόσημα που πέρα της κλασικής συμπτωματικής αντιμετώπισης του με φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα στον ορίζοντα φαίνεται να υπάρχει λύση μόνο από τα φυσικά ιάματα.

 
Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός

Για κάθε επιπροσθετη πληροφορια επικεινωνιστε στο e-mail g.g.erisianos@gmail.com

 


Διαβάστε ακόμα:
 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα