Σάββατο, 2 Ιουλίου 2016

Πω, πω τι πάθαμε ! Για όλα φταίει η γλουτένη.

Εδώ και κοντά δυο δεκαετίες
που από την απόλυτη φαρμακευτική χημεία, άρχισα να μπαίνω και να κατανοώ την δυναμική των φυσικών ιαμάτων κατά καιρούς πρωτοπόροι, εντός μεγάλων εισαγωγικών
όλο και κάτι σκαρφίζονται
που πες, πες το κάνουν μόδα.
Θα αναρωτηθείτε  εύλογα φίλοι αναγνώστες, μόδα και στα προϊόντα της φύσης ?
Μα πως αλλιώς θα μπορούσα να την ονομάσω αυτή την μανία των ( ειδικών ) που ή θα υπερθεματίζουν για κάποια φυσική ύπαρξη αιώνων, ή θα αναθεματίζουν με νύχια και δόντια όπως εν’ προκειμένου για την γλουτένη.

Εκείνο που δεν κατάλαβα σε όλες αυτές τις αλλόφρονες και αναίτιες φανφαρόνες συμπεριφορές είναι το γιατί ?

Τότε στις αρχές μου ήταν η Λεκιθίνη, μετά μας προέκυψε η βιταμίνη C, λίγο αργότερα ανακαλύψαμε το μηλόξιδο, την κουρκουμή, το σιταρόχορτο, τους σπόρους Chia και τώρα την βλαβερή γλουτένη και την σουπερ ΟΥΑΟΥ ζέα !

Αγαπημένη μου αναγνώστες, ο δημιουργός τα πάντα εν’ σοφία εποίησε και μόνο εμείς οι άνθρωποι τα κάναμε τσάτσαλα που λένε και οι Θεσσαλονικείς.

Η γλουτένη είναι τόσο παλαιά, όσο και το λευκό σιτάρι και αν εξαιρέσει κανίς το απειροελάχιστο ποσοστό συνανθρώπων μας που παρουσιάζουν την κληρονομική δυσανεξία σε αυτή κανέναν άλλο δεν ενόχλησε.

Αντίθετα μάλιστα είναι και η μόνη φυσική αιτία που φουσκώνει το λευκό ψωμί.

Ασχοληθείτε λοιπών ( εχθροί ) στα καλά καθούμενα της γλουτένης με τα άλλα διοικητικά πρόσθετα που βάζουν για να φουσκώσει το ψωμί στα εναλλακτικά άλευρα που το πιθανότερο είναι να είναι πιο επικίνδυνα από την γλουτένη.

Ας την γνωρίσουμε καλύτερα λοιπόν σήμερα.

Τι είναι η γλουτένη.

Η γλουτένη είναι ένα σύνθετο πρωτεϊνών του ενδοσπερμίου μαλακών σιταριών, της γλιαδίνης και της γλουτελίνης, οι οποίες είναι ενωμένες με τον άμυλο του σπόρου.

Χρησιμοποιείται σε πολλά τρόφιμα ως πυκνωτικό και συνδετικό μέσο, ως ενισχυτικό γεύσης και σαν συμπλήρωμα πρωτεΐνης.

Τέλος, η γλουτένη βρίσκεται σε κάθε φαγητό που περιέχει δημητριακά.

Τέτοια φαγητά είναι, για παράδειγμα, τα ζυμαρικά, τα κέικ, οι περισσότεροι τύποι ψωμιού και κάποια είδη έτοιμων γευμάτων.

Επιπλέον, οι μπίρες που είναι από κριθάρι.  

Ο μύθος της δυσανεξίας στη γλουτένη.

Μύθος όχι ασφαλώς ως προς την ύπαρξη της νόσου, αλλά του μεγέθους ύπαρξης αυτής σε πάσχοντες.

Η δυσανεξία στην γλουτένη ή νόσος κοιλιοκάκη όπως προανέφερα είναι μια κληρονομική ασθένεια όπου ανήκει στα αυτοάνοσα.

Θεωρείται νόσος των δυτικών μιας και στην Ασία και Αφρική τα ποσοστά είναι ελάχιστα.

Στην Ελλάδα του πληθυσμού των 9 εκατομμυρίων υπολογίζετε ότι οι ασθενείς με κοιλιοκάκη δεν ξεπερνούν τα 2 χιλιάδες άτομα.

Ας λάβουμε δε υπ’ όψιν μας ότι ένα σεβαστό ποσοστό εμφάνισης της κοιλιοκάκης μπορεί να υπάρξει και από άλλες αιτίες.

Ο μύθος της πρόσθεσης κιλών
 
από την γλουτένη.

Είναι γεγονός όπως επίσης προανέφερα ότι λες και από μόδα κατά καιρούς αναπαράγεται μια ενοχοποιητική ανακρίβεια για κάποιες ουσίες ότι ευθύνονται για την αύξηση του σωματικού μας βάρους.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μερίδα ευκολόπιστων συνανθρώπων μας να την απομακρύνει από την καθημερινότητα του και να στρέφεται σε εναλλακτικές τροφές πιστεύοντας ότι θα αδυνατίσει, ή ακόμα και θα προστατεύει με αυτόν τον τρόπο την υγεία του.

Προσωπικά και αυτό το ξέρουν οι αναγνώστες μου, πιστεύω αφενός ότι ο οργανισμός μας έχει ανάγκη από κάθε φυσική ουσία για να διατρέφεται ισορροπημένα, αλλά και αφετέρου οι ένοχοι της πρόσθεσης περιττών κιλών στο σώμα μας είναι ο μεταβολισμός, η καθιστική ζωή που επιλέξαμε να κάνουμε, η έλλειψη άσκησης, ο κακός προγραμματισμός διατροφής σε ποσότητα και ωράριο και τέλος η κακή επιλογή διατροφής.

Σίγουρα δεν φταίει η γλουτένη όπου και αν υπάρχει στην διατροφική μας αλυσίδα.

Αντίθετα μάλιστα μπορώ να πω με σιγουριά ότι κύρια στην ανάπτυξη είναι χρήσιμη η γλουτένη όπως και όλες οι άλλες θρεπτικές ζωικές και φυτικές ουσίες. 

 
Συμπερασματικά:

Αφήστε τις μόδες φίλοι μου για τα ρούχα, το μακιγιάζ και το κτένισμα.

Σε ότι αφορά τις διάφορες ανακρίβειες που διαβάζουμε στο διαδίκτυο για την γλουτένη μην δίνετε καμία σημασία.

Από την φύση έχουμε ανάγκη τα πάντα.

 
Γιώργος Ερισιάνος, Κυριακού
Φαρμακοποιός


Διαβάστε ακόμα: 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα