Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

Προσοχή Λαγόψαρα.

Έλληνες είμαστε και πολλοί από εμάς το καλοκαίρι επιδιδόμαστε στο ψάρεμα για να έχουμε να λέμε ιστορίες τον χειμώνα στην παρέα μας.
Και ναι μεν μέχρι σήμερα ξέραμε την Δράκαινα και τον Σκορπιό ή Σκορπίνα, άντε και οι ψαροντουφεκάδες την Σμέρνα ως τα πιο επικίνδυνα ψάρια των Ελληνικών θαλασσών, αλλά σίγουρα αγνοούσαμε την ύπαρξη του απρόσκλητου επισκέπτη μας με το όνομα Λαγόψαρο,
ή Λαγοκέφαλος.

Προσοχή για δυο λόγους.

 
Δεν είναι μόνο θανατηφόρα τοξικό αλλά δαγκώνει κιόλας.

Ας το γνωρίσουμε καλύτερα μιας και σήμερα εγκυμονεί ο κίνδυνος εκεί που στέκεστε με το καλάμι σας στην αποβάθρα να τον τσακώσετε και η χαρά σας για το στρουμπουλό μεγάλο ψάρι να μετατραπεί σε μέγα πρόβλημα.

Η επιστημονική του ονομασία είναι Lagocephalus sceleratus και το φυσικό του περιβάλλον είναι στα ζεστά νερά του Ινδικού και Ειρηνικού ωκεανού.

Μας προέκυψε κάπου εκεί το 2003 στις νότιες θάλασσες μας προφανώς περνώντας την διώρυγα του Σουέζ και μέχρι σήμερα μας απέδειξε ότι προσαρμόστηκε στα Ελληνικά νερά κύρια της Κρήτης και της νότιας Πελοποννήσου αυξάνοντας τον πληθυσμό τους ραγδαία.

Σήμερα δεν είναι τόσο σπάνιο απλά.

Η κατανάλωση του χωρίς να απομακρυνθούν πριν το μαγείρεμα οι αδένες που έχουν την θανατηφόρα τοξίνη ΤΕΤΡΑΔΟΤΟΞΙΝΗ μπορεί να προκαλέσει ακαριαία αναπνευστικές διαταραχές στην συνέχεια ανεπάρκεια του κυκλοφορικού συστήματος, μυϊκή παράλυση και τέλος ακόμα και τον θάνατο σε ευπαθείς ομάδες ( Παιδιά και υπερήλικες )

Στην Ιαπωνία το καταναλώνουν αλλά δεν είναι και το μόνο περίεργο που καταναλώνουν οι συμπαθέστατοι Ιάπωνες.

Προσωπικά δεν θα το συνιστούσα σε κανέναν.  

Εκείνα που εξίσου είναι σημαντικά και θα σας τονίσω είναι το εξής.

Το Λαγόψαρο έχει ισχυρότατα κοφτερά δόντια και όταν είναι μεγάλο δεν θα διστάσει να επιτεθεί και σε άνθρωπο ( Συνήθως στα άκρα ) όπου απλά κάνει μεγάλη ζημιά.

Είναι από τα ψάρια που ζουν αρκετή ώρα έξω από την θάλασσα όταν θα το ψαρέψει κάποιος και καλά θα κάνετε να αποφύγετε να πλησιάσετε τα δόντια του με τα χέρια.  

Μπορεί να το συναντήσετε να κολυμπά σε πολύ ρηχά νερά 20 με 30 πόντων.

Κλείνοντας θα τονίσω ότι το μεγαλύτερο Λαγόψαρο που έχει ψαρευτεί στο Αιγαίομε ψαροντούφεκο  είχε βάρος 7 κιλά και το μέγεθος του ήταν 1 μέτρο και 3 εκατοστά.

Θανατηφόρα περιστατικά έχουν αναφερθεί στο Ισραήλ, το Λίβανο και την Λαβή.

Τέλος υπάρχουν και άλλα τοξικά ψάρια ( Περίπου 185 ) που ευτυχώς δεν έχουν κάνει την εμφάνιση τους στα Ελληνικά νερά.

 
Παρόλα αυτά αν ποτέ ψαρέψετε κάποιο περίεργο είδος ψαριού που δεν μπορεί κανείς να το αναγνωρίσει, καλό θα ήταν να το παραδώσετε στο Λιμενικό Σώμα και αυτό αρμοδίως θα το μεταβιβάσει στο τμήμα θαλασσίων ερευνών της βιολογικής σχολής Αθηνών.

Προσέχουμε λοιπόν γενικότερα, αλλά κύρια τα παιδιά που πλατσουρίζουν σε ερημικές παραλίες όπως έκαναν τα δικά μου.

 

Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού.  

 



 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα