Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Πέμπτη, 2 Ιουνίου 2016

Σκλήρυνση κατά πλάκας. Έρευνες με γοργά βήματα.

Το γεγονός ότι όλη η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα έχει δώσει τις δυνάμεις της
για την αντιμετώπιση της πολλαπλής σκλήρυνσης δίνει φωτεινές ελπίδες στους πάσχοντες προς
την ανεύρεση οριστικής λύσης.

 
Σαφέστατα και έχουν γίνει πολλά βήματα προόδου την τελευταία δεκαετία, αλλά και το παραμικρό νέο στοιχείο προσωπικά το θεωρώ σημαντικό.
Προς τι το αντίθετο ? 

Από τον Καναδά μας έρχεται η αποκάλυψη της κληρονομικής γενετικής μετάλλαξης που προκαλεί την πολλαπλή σκλήρυνση.    

Αναλυτικά.      

Επιστήμονες στον Καναδά εντόπισαν μια σπάνια κληρονομική γενετική μετάλλαξη που αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο να εμφανίσει ένας άνθρωπος πολλαπλή σκλήρυνση.
Η μετάλλαξη βρέθηκε σε δύο καναδικές οικογένειες, πολλά μέλη των οποίων έχουν διαγνωσθεί με τη νευρολογική πάθηση, γνωστή και ως σκλήρυνση κατά πλάκας.

Στις δύο αυτές οικογένειες το 70% όσων ατόμων διαθέτουν τη συγκεκριμένη μετάλλαξη έχει εμφανίσει τη νόσο.
Η ανακάλυψη ενισχύει την πεποίθηση των επιστημόνων ότι μερικές τουλάχιστον μορφές της νόσου είναι κληρονομικές.

Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες πίστευαν ότι το γενετικό υπόβαθρο της σκλήρυνσης είναι πολύπλοκο και ότι για την εμφάνισή της πολλά γονίδια εμπλέκονται ταυτόχρονα, ενώ οι περιβαλλοντικοί παράγοντες παίζουν τον δικό τους ρόλο.
Η νέα μελέτη αποδεικνύει ότι αρκεί μία και μόνη μετάλλαξη για να προκληθεί η νόσος και να περάσει από γενιά σε γενιά.

Πάντως, η εν λόγω μετάλλαξη φαίνεται να είναι πολύ σπάνια, αφού εκτιμάται ότι μόνο ένας ασθενής στους 1.000 με σκλήρυνση την έχει στο DNA του.
Η νόσος προκαλείται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα καταστρέφει τη μυελίνη που προστατεύει και μονώνει τους νευρώνες, με συνέπεια να εμποδίζεται πλέον η ταχεία μετάδοση των ηλεκτρικών σημάτων μέσω των νεύρων από και προς τον εγκέφαλο.
Το «ένοχο» γονίδιο είναι το NR1H3, το οποίο παράγει μια πρωτεΐνη, την LXRA, που δρα ως «διακόπτης» ενεργοποίησης-απενεργοποίησης άλλων γονιδίων.

Η μετάλλαξη του γονιδίου αυτού εμποδίζει την ενεργοποίηση ζωτικών γονιδίων, με συνέπεια την πρόκληση φλεγμονής και την καταστροφή της μυελίνης.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή ιατρικής γενετικής Καρλς Βιλαρίνο-Γκουέλ του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Neuron» (Νευρών), δήλωσαν ότι η ανακάλυψη μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων γενετικών θεραπειών για τη νόσο, ιδίως όσον αφορά στην ταχέως εξελισσόμενη προϊούσα μορφή της ασθένειας (περίπου το 15% των ασθενών).
Πιο συνήθης και πιο ήπια είναι η υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα πολλαπλή σκλήρυνση.

Αν μελλοντικά κάποιος με αυτήν τη μορφή της νόσου διαγνωσθεί πως έχει το γονίδιο NR1H3 στο γονιδίωμά του, θα πρέπει να κάνει έγκαιρα πιο επιθετική θεραπεία για να καθυστερήσει την επιδείνωση της ασθένειας.

 
Τέλος, δεν θα ήταν άτοπο για τους πάσχοντες ακόμα μια φορά να αναφέρω τα παραδείγματα των φυσικών ιαμάτων Cordyceps, Lions Mane και Ganoderma lucidum που σε ένα εξατομικευμένο δασολογικό συνδυασμό δοκιμάζονται παγκόσμια με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Σύντομα δε, θα επαναλάβω, πως θα είμαι σε θέση να φέρω στο φως της δημοσιότητας όλα εκείνα τα θετικά στοιχεία της εναλλακτικής αυτής αγωγής και στην χωρά μας, παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν.

 

 

Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός
 
 
 
Υ/Γ Επικοινωνήστε το πρόβλημα.
Το σίγουρο είναι ότι δεν έχετε τίποτα να χάσετε.
Αντίθετα μάλιστα.
Η ανταλλαγή απόψεων εξάγει ασφαλή συμπεράσματα.

 


Διαβάστε ακόμα: 

 
Επικοινωνήστε εδώ
 


Πηγή: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα