Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Τρίτη, 14 Ιουνίου 2016

Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη.

Θέλει μεγαλείο ψυχής το να είσαι εθελοντής αιμοδότης την στιγμή μάλιστα που όχι μόνο δεν επηρεάζει τον οργανισμό αρνητικά, αντίθετα μάλιστα τον βελτιώνει, ανανεώνει.  

 
Όταν μπορούμε λοιπόν ας δώσουμε λίγο από το αίμα μας για να σώσουμε μια ζωή.
Η 14η Ιουνίου καθορίστηκε ως Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον Ερυθρό Σταυρό  και την Ερυθρά Ημισέληνο, την Παγκόσμια Ομοσπονδία Εθελοντών Αιμοδοτών και τον Διεθνή Οργανισμό Μετάγγισης Αίματος.

Αφορμή στάθηκαν τα γενέθλια του αυστριακού ιατρού Καρλ Λαντστάινερ, που ανακάλυψε τις ομάδες αίματος το 1900 και αργότερα τα ρέζους, τιμήθηκε δε, με το Nobel Ιατρικής το 1930 για τη σημαντική αυτή ανακάλυψη.

Την ημέρα αυτή τιμάται ο ανώνυμος εθελοντής αιμοδότης και ο αλτρουισμός που επιδεικνύει προς τον πάσχοντα συνάνθρωπό του, προσφέροντας δύο πολύτιμα αγαθά του χωρίς ανταμοιβή: 10 λεπτά χρόνο από τη ζωή του και 400 κ.ε. αίμα από τα 6 λίτρα που διαθέτει.

Το μήνυμα του εορτασμού της Ημέρας του Εθελοντή Αιμοδότη δεν είναι μόνο να εξαλείψει την προκατάληψη, το φόβο και την άγνοια γύρω από την αιμοδοσία, αλλά κυρίως:

·        Να παροσελκύσει νέους εθελοντές αιμοδότες

·         Να ενθαρρύνει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να γίνουν κανονικοί αιμοδότες, δηλαδή τακτικοί εθελοντές αιμοδότες

·         Να μεταγγίσει στη νέα γενιά αιμοδοτών την ιδέα της μη αμειβόμενης Εθελοντικής Αιμοδοσίας.

Κάθε χώρα, για να καλύψει τις ανάγκες της σε αίμα, χρειάζεται 60.000 φιάλες αίμα, σε 1.000.000 κατοίκους και άρα στην Ελλάδα των 10 εκατομμυρίων απαιτούνται τουλάχιστον 600.000 μονάδες, από τις οποίες μόνο το 40% καλύπτεται από εθελοντές αιμοδότες.

Είναι λίγο άχαρο για εμάς τους Έλληνες που φημιζόμαστε για το φιλότιμο μας να θυμόμαστε την αιμοληψία μόνο όταν την έχουμε ανάγκη.

Σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας μας υπάρχουν οργανωμένα κέντρα αιμοληψίας, πέρα των κινητών μονάδων που ως χρόνος αυτής της ιερής πράξης δεν θα απειθεί πάνω από 30 λεπτά.

Κλείνοντας θα τονίσω ιδιαίτερα το πόσο σημαντικό είναι κανείς να είναι εθελοντής αιμοδότης έχοντας και σπάνια ομάδα αίματος όπως ο υπογράφων Ο- όπου παραμένει μέχρι και σήμερα στην διάθεση κάθε ανάγκης στην συγκεκριμένη ομάδα.

 

Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού

Φαρμακοποιός

 
 

 ΠΗΓΗ: sansimera.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα