Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Κυριακή, 26 Ιουνίου 2016

Επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη.

Πολλές φορές τον αναφέρω ως την πιο ύπουλη ασθένεια και όχι άδικα.
Άλλες φορές ονομάζω τυχερούς αυτούς που τον ανακαλύπτουν έγκαιρα και άτυχους αυτούς που τον ανακαλύπτουν από τις επιπλοκές του.
Όπως και να έχει το θέμα ένα είναι το γεγονός, ο Σακχαρώδης διαβήτης ταλαιπωρεί πάνω από 300 εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη.


Και ναι μεν όταν ο ασθενείς τον έχει με σχολαστικότητα υπό έλεγχο και ρυθμισμένο πραγματικά βαίνουν καλώς μέχρι τα βαθιά γεράματα του, τι γίνεται όμως όταν ο ασθενής ή τον αμελεί, ή πραγματικά συγκυριακά σήμερα θα έλεγα, δεν μπορεί να τον ρυθμίσει ?

Οι επιπλοκές σήμερα του αρρύθμιστου διαβήτη λοιπών σήμερα και σίγουρα δεν αναφέρομαι σε αυτούς που μια φορά στο τόσο μπορεί να τους ξεφύγει.  

Η σειρά της αναφοράς μου είναι ενδεικτική και Όχι βάση κάποιων κλινικών αναφορών.

Μάτια.

Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι ένα συχνό φαινόμενο σε ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό διαβητικών με αρρύθμιστο διαβήτη.

Σήμερα υπάρχουν κάποιες επεμβατικές ενέργειες που μπορούν να αποτρέψουν την τελική κατάληξη που είναι η τύφλωση.

Αγγεία.

Ο ζαχαρώδης διαβήτης δεν χτυπά μόνο τα μικρά περιφερικά αγγεία που φορές είναι και συνέπεια της μεγάλης ηλικίας στον άνθρωπο, αλλά και τα μεγάλα της καρδίας, του εγκεφάλου, της κοιλιακής αορτής κτλ.

Σε γενικότερες γραμμές θα έλεγα, προσβάλει όλο το καρδιαγγειακό σύστημα και δημιουργεί αφενός απώλεια της ελαστικότητας τους, αλλά και αφετέρου σχηματίζοντας εσωτερικά την ακροαματική πλάκα.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα γενικότερα την κακή οξυγόνωση σώματος και οργανισμού με πολλές παράπλευρες επιπτώσεις.

Νεύρα.

Συνέπεια της κακής οξυγόνωσης από τα αγγεία είναι και μια σειρά από νευροπάθειες που μαστίζουν τους αρρύθμιστους διαβητικούς.

Το χαρακτηριστικό του είναι η απώλεια αίσθησης κύρια των κάτω άκρων του κρύου, του πόνου, της ζέστης κτλ.

Νεφρά.

Μια άλλη συνέπεια της κακής λειτουργίας του καρδιαγγειακού, ή κυκλοφορικού συστήματος είναι η πλημμελής τροφοδοσία των νεφρών με αποτέλεσμα να παρουσιαστεί και νεφρική ανεπάρκεια.

Ένα χρόνιο εξελισσόμενο φορές ραγδαίο νόσημα με τελική κατάληξη την αιμοκάθαρση.

Στυτική δυσλειτουργία.

Η διαταραχές της στύσης σαφέστατα είναι συνέπεια της κακής αιμάτωσης, αλλά φορές είναι και παρενέργεια ορισμένων φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων.

Αργή επούλωση τραυμάτων.

Πολλές φορές ο αρρύθμιστος διαβήτης είναι λόγος αναβολής ακόμα και σημαντικών χειρουργικών επεμβάσεων λόγου του φόβου ύπαρξης ακατάσχετης αιμορραγίας.

Ως γνωστό ο σακχαρώδης διαβήτης παρεμποδίζει την σύνθεση της βιταμίνης Κ που είναι υπεύθυνη για την πηκτικότητα του αίματος.  

 
Διαβητικό πόδι.

Μάστιγα επίσης στον αρρύθμιστο διαβήτη είναι και μια συχνή συνέπεια των προαναφερομένων που δημιουργεί το διαβητικό πόδι.

Συνήθως από μια μικρή πληγή στο πόδι ( Πέλμα ) του διαβητικού που θυμίζω δεν αισθάνεται τον πόνο, θα δημιουργηθεί μια τεράστια μολυσμένη πληγή που η αποθεραπεία της μπορεί να διαρκέσει μέχρι και ένα χρόνο, χωρίς ωστόσο να μην υπάρχουν και περιπτώσεις αναγκαστικού ακρωτηριασμού.

Προβλήματα στα δόντια.

Η ουλίτιδα που προκαλείται από τον αρρύθμιστο διαβήτη θα δημιουργήσει την ανάγκη οδοντιατρικών επεμβάσεων πολλές φορές.

Όμως αυτές θα πρέπει να γίνουν μετά μεγάλης προσοχής γιατί θα εγκυμονεί η περίπτωση αιμορραγίας.

Συμπερασματικά:

Προς αποφυγή δημιουργίας απελπισίας και στρες στου αναγνώστες μου διαβητικούς θα ξεκαθαρίσω ότι οι προαναφερόμενες επιπλοκές αναφέρονται στον αρρύθμιστο διαβήτη και όχι στους συνεπείς ασθενείς που τηρούν τα πρέποντα.

Άλλωστε η αρωγή των φυσικών ιαμάτων σήμερα τονίζω τους δίνει ένα επιπρόσθετο ατού αντιμετώπισης αυτών των περιπλοκών.

 

Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός

 


 

 
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα