Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Τετάρτη, 25 Μαΐου 2016

Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας

Αν η έγκυρη διάγνωση γενικότερα για όλα τα νοσήματα είναι ευχή, για την Σκλήρυνση κατά πλάκας ή Πολλαπλή σκλήρυνση
είναι επιβεβλημένη.
Όσο γρηγορότερα γίνει η διάγνωση, τόσο οι πάσχοντες θα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να την νικήσουν.
Ατυχώς τα ενδεικτικά πρώτα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας και διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά φορές και μοιάζουν απλά και άνευ σημασίας.

Ένα απλό μούδιασμα των άνω ή κάτω άκρων, μια ελαφριά αδυναμία, ή και υπερβολική κόπωση σε συνηθισμένες καθημερινές ασχολίες μπορεί να είναι η αρχή.

Σήμερα και ο τεχνολογικός διαγνωστικός εξοπλισμός υπάρχει και οι Έλληνες επιστήμονες είναι άριστη και επαρκής στην άμεση διάγνωση της, αρκεί να τους επισκεφθείτε.

Η Παγκόσμιας Ημέρας Σκλήρυνσης κατά Πλάκας (World Multiple Sclerosis Day) καθιερώθηκε το 2009, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σκλήρυνσης κατάΠλάκας (MSIF) και διοργανώνεται κάθε χρόνο, από τότε, την τελευταία Τετάρτη του Μαΐου.

Στόχος της είναι η ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού και των αρμόδιων κρατικών οργάνων για τη χρόνια αυτή πάθηση του κεντρικού νευρικού συστήματος, και τις επιπτώσεις της στην καθημερινότητα των πασχόντων, αλλά και των οικογενειών τους.

Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας ή Πολλαπλή Σκλήρυνση (MS) ή Διάχυτη Εγκεφαλομυελίτιδα, είναι μία φλεγμονώδης ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος, που καταστρέφει τα μονωτικά καλύμματα των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η ικανότητα επικοινωνίας τμημάτων του νευρικού συστήματος και να δημιουργούνται σωματικά, πνευματικά, ακόμη και ψυχιατρικά προβλήματα στον πάσχοντα.

Η έγκαιρη διάγνωση έχει μεγάλη σημασία, γι' αυτό, αν κάποιος έχει θόλωση στην όραση, διπλωπία, μούδιασμα στο χέρι ή το πόδι, που διαρκεί πάνω από 48 ώρες θα πρέπει να επισκεφτεί τον νευρολόγο για να επιβεβαιωθεί με εξετάσεις αν πάσχει από Σκλήρυνση κατά πλάκας ή από κάτι άλλο.
Η ασθένεια δεν είναι ιάσιμη, αλλά οι θεραπείες που υπάρχουν τα τελευταία χρόνια επιβραδύνουν την εξέλιξή της.

Σήμερα 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι σ' όλο τον κόσμο πάσχουν από Σκλήρυνση κατάπλάκας, ενώ στην Ελλάδα ο αριθμός των πασχόντων ανέρχεται στις 12.000.

Πριν από 30 χρόνια, η συχνότητα εμφάνισης της νόσου ήταν 30/100.000, ενώ σήμερα είναι 130/100.000.

Η αύξηση αυτή οφείλεται, σύμφωνα με τους ειδικούς , αφενός στην αύξηση της τοξικότητας του περιβάλλοντος και αφετέρου στην ευκολία διάγνωσής της με τη χρήση τομογράφου.

Προσωπικά είμαι στην διάθεση όλων των πασχόντων και των οικείων τους προκειμένου να τους μεταφερθεί η εμπορεία από δεκάδες περιστατικά που παρακολουθώ.

Επικοινωνήστε το πρόβλημα σας και ανταλλάξτε τις εμπειρίες σας, σίγουρα δεν είσθε μόνοι.

 

 

Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός

 


Διαβάστε ακόμα σχετικά άρθρα:

 

 Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα