Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Κυριακή, 22 Μαΐου 2016

Αβγό της κότας και η πραγματική του αξία.

Παρεξηγημένο όσο και ωφέλιμο, συμπεριλαμβάνεται στην διατροφή του ανθρώπου από την ύπαρξη του, ενώ στις ημέρες μας χρησιμοποιείται με δεκάδες τρόπους.
Ποια είναι όμως η πραγματική διατροφική του αξία ?
Δικαιολογείται η ενοχοποίηση του για την αύξηση της χοληστερίνης ?
Άραγε είναι αλήθεια πως το χρώμα του κρόκου του προσδιορίζει την ποιότητα του ?
Αυτά είναι τα θέματα που θα μας απασχολήσουν σήμερα ενισχύοντας ή απομυθοποιώντας την διατροφική αξία του αβγού της κότας.

Διατροφική αξία.

 
Στο ασπράδι.                                         
Μικρές ποσότητες Χοληστερόλης, Λεκιθίνης, ενζύμων και βιταμίνης Β.

Υδατάνθρακες 0,7%

Λίπος 0,25%

Πρωτεΐνες 12%

Νερό 85 με 90%

Τέφρα 0,6%

Στον Κρόκο.
Υδατάνθρακες 0,2 με 1,1%

Πρωτεΐνες 16 με 17%

Λίπος 1,3%

Νερό 45 με 51%

Τέφρα 1,3%

Έως στιγμής αποδεικνύεται ότι το αβγό είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες με λίγους υδατάνθρακες και ελάχιστο λίπος.

Σε ότι αφορά την Χοληστερόλη δεν το συζητώ μου μοιάζει περισσότερο μύθος συγκριτικά με άλλες τροφές που ατυχώς διατηρούν περίοπτες θέσεις στην καθημερινή μας διατροφή.

Τώρα, το χρώμα που έχει ο κρόκος ενός αυγού μπορεί να αποκαλύψει πολλά για την υγεία της κότας από την οποία προέρχεται και τη διατροφή της.

Αν εσείς, βλέπατε αυτούς τους 3 κρόκους
 
στην φωτογραφία,
 
ποιος θα λέγατε ότι είναι πιο υγιεινός;

Τα περισσότερα αυγά που μπορείτε να βρείτε σε σούπερ μάρκετ έχουν έναν κρόκο με ένα ελαφρύ, χλωμό, κίτρινο χρώμα.

Αυτό το χρώμα αποκαλύπτει ότι η κότα που το έκανε ΔΕΝ τρέφεται σωστά.

Τέτοιος είναι στο κέντρο της φωτογραφίας.

Αντιθέτως, όσο πιο παχύ, σκούρο, πορτοκαλί χρώμα έχει ο κρόκος, τόσο πιο υγιεινό είναι το αυγό.

Τέτοιος είναι ο κρόκος ο 1ος της φωτογραφίας αριστερά.

Συμπερασματικά.
Το χρώμα του κρόκου έχει αποδειχθεί ότι εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τη διατροφή της κότας.

Οι κότες που τρέφονται κατά βάση με καλαμπόκι παράγουν αυγά με κίτρινο-πορτοκαλί χρώμα, ενώ εκείνες που τρέφονται με σιτάρι ή κριθάρι παράγουν αβγά με λιγότερο έντονο κίτρινο χρώμα.

Το χρώμα του κρόκου είναι σταθερό και δεν μεταβάλλεται με το μαγείρεμα.

Γι' αυτό να έχετε πάντα στο νου σας, ότι ένα αυγό με πιο πορτοκαλί κρόκο είναι σίγουρα πολύ πιο υγιεινό από τα υπόλοιπα.

Το Ασπράδι.

Το ασπράδι αποτελεί το 67% του βάρους του αβγού και περιέχει περισσότερη από την μισή ποσότητα της συνολικής πρωτεΐνης.

Με την πάροδο του χρόνου, η πρωτεΐνη αλλάζει μορφή και το ασπράδι αραιώνει.

Γι’ αυτό και τα φρέσκα αβγά παρουσιάζουν πιο συνεκτική υφή, ενώ το ασπράδι των πιο “μπαγιάτικων” αυγών τείνει να απλώνει περισσότερο.

Τελικό Συμπέρασμα:
Τα αβγά της κότας είναι μια καλή τροφή για τον άνθρωπο και το μόνο που μένει σε όλους μας είναι να επιλέγουμε όσο το δυνατόν τα αβγά με το σκούρο κρόκο και πάντα τα πιο φρέσκα.

 

 

 

Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός

 

 


Διαβάστε ακόμα:




 

 

 

 

Πηγή: Βικιπαιδια & usay.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα