Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

ΑΝΑΙΜΙΑ και η φυσική αντιμετώπιση της.

Δεν είναι τόσο σπάνια και στην Ελλάδα και ας έχουμε πάντα κατά νου ότι δεν κάνει διακρίσεις σε ηλικία και φύλο.

Πως μπορούμε όμως να την αντιμετωπίσουμε διατροφικά, με φυσικά ιάματα ή σε συνδυασμό και των δυο ?
Αν και δεν υπάρχει ακριβές σχήμα ταξινόμησης για την αναιμία, την χωρίζουμε σε τρία ουσιαστικά είδη.

Στην αναιμία μειωμένης παραγωγής ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Στην Αιμολυτική αναιμία που παρατηρείται καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων ανεξαρτήτου αιτιολογίας.

Μεθαιμορραγική αναιμία που προκαλείται από την απώλεια αίματος.

Με λόγια απλά η αναιμία είναι το μειωμένο ποσοστό αιμοσφαιρίνης ή ο μειωμένος όγκος ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Ιδιαίτερα με την αναιμία εξετάζεται το ποσό των ερυθρών αιμοσφαιρίων (Ε), το ποσό της αιμοσφαιρίνης (Hb) και το ποσό του αιματοκρίτη (Η+).

Διατροφή κατά της αναιμίας.

Εξετάζοντας την επίδραση των διαφόρων τροφών στην κατασκευή των ερυθρών αιμοσφαιρίων και αιμοσφαιρίνης, παρατηρούμε ότι τα λίπη δρουν λίγο καλύτερα από τους υδατάνθρακες, ενώ τα λευκώματα είναι απαραίτητα στη δημιουργία των βασικών στοιχείων του αίματος.

Τα ερυθρά αιμοσφαίρια περιέχουν περισσότερο από 35% λευκώματα.

Η αιμοσφαιρίνη αποτελείται από 5% άλατα σιδήρου και 95% από ένα ειδικό λεύκωμα, τη σφαιρίνη.

Η τροφή γενικά πρέπει να αποτελείται από λευκώματαλίπη και υδατάνθρακες. 

Μεγάλη σημασία στην κατασκευή της αιμοσφαιρίνης έχει και ο σίδηρος, γιατί αποτελεί το βασικό στοιχείο.

Επίσης, σημαντικό ρόλο στη δημιουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων και της αιμοσφαιρίνης παίζουν οι βιταμίνες Β2, Β12C καιPP.  

Λευκώματα και πρωτεΐνες.

Για να εξασφαλίσει ο άνθρωπος τα λευκώματα, πρέπει να τρώει κρέας, ψάρια, αβγά, γάλα και τυρί.

Υπάρχουν βέβαια και πολλά φυτικά τρόφιμα που έχουν και αυτά αξιόλογη ποσότητα λευκωμάτων, όπως είναι τα όσπρια και οι ξηροί καρποί.

ΕΙΔΟΣ ΤΡΟΦΗΣ
ΛΕΥΚΩΜΑΤA  (στα 100 γραμ. τροφής)
Κρέας μοσχαρίσιο
20 γραμμάρια
Κρέας χοιρινό
15 γραμμάρια
Ψάρια (άπαχα)
14 γραμμάρια
Ψάρια (παχιά)
15 γραμμάρια
Αβγά (2 αβγά)
13 γραμμάρια
Γάλα αγελαδινό
4 γραμμάρια
Τυριά
30 γραμμάρια
Όσπρια
20 γραμμάρια
Ξηροί καρποί
20 γραμμάρια

 

Λίπη.

Τα κυριότερα λίπη που χρησιμοποιεί ο καθημερινός άνθρωπος στη διατροφή του είναι το βούτυρο που παρασκευάζεται από γάλα ζώων, το ελαιόλαδο που αποτελείται κατά 100% από λίπος, το λίπος του αβγού και συγκεκριμένα ο κρόκος, το χοιρινό λίπος και τα διάφορα μαγειρικά λίπη (μαργαρίνη, σόγια, βαμβακόλαδο).

ΕΙΔΟΣ ΤΡΟΦΗΣ
ΛΙΠΟΣ
(στα 100 γραμ. τροφής)
Βούτυρο
90 γραμμάρια
Αβγά (2 αβγά)
15 γραμμάρια
Τυριά (παχιά)
40 γραμμάρια
Τυριά (από κρέμα)
90 γραμμάρια
Τυριά (φέτα)
30 γραμμάρια
Γάλα
5 γραμμάρια
Χοιρινό λίπος
100 γραμμάρια
Ελαιόλαδο
100 γραμμάρια
Μαργαρίνη
90 γραμμάρια
Σόγια
20 γραμμάρια
Κρέας μοσχαρίσιο
20 γραμμάρια
Κρέας χοιρινό
40 γραμμάρια
Ξηροί καρποί
60 γραμμάρια

 

Υδατάνθρακες.

Τους υδατάνθρακες που χρειάζεται ο οργανισμός τους παίρνει κυρίως από τα φυτικά τρόφιμα.

Υπάρχουν πολλών ειδών υδατάνθρακες.

Οι κυριότεροι είναι:

α) η γλυκόζη, που υπάρχει στα φρούτα,

β) η φρουκτόζη, που επίσης υπάρχει στα φρούτα,

γ) η ζαχαρόζη, που είναι η κοινή ζάχαρη,

δ) η λακτόζη, που υπάρχει στο γάλα,

        ε) το άμυλο, που υπάρχει άφθονο στα δημητριακά, τα όσπρια, τα ζυμαρικά, το ρύζι και τις πατάτες,

ζ) το γλυκογόνο, που υπάρχει στα κρέατα και τέλος

η) η κυτταρίνη, που υπάρχει στα κρέατα.

ΕΙΔΟΣ ΤΡΟΦΗΣ
ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ  (στα 100 γραμ. τροφής)
Ψωμί άσπρο
50 γραμμάρια
Ψωμί μαύρο
55 γραμμάρια
Κρέας μοσχαρίσιο
100 γραμμάρια
Πατάτες
20 γραμμάρια
Ζυμαρικά
80 γραμμάρια
Όσπρια
50 γραμμάρια
Φρούτα
20 γραμμάρια
Λαχανικά
10 γραμμάρια
Γάλα αγελαδινό
10 γραμμάρια
Ζάχαρη
100 γραμμάρια

 

Βιταμίνη Β2.

Η βιταμίνη Β2  συντελεί στην εξασφάλιση της κανονικής ανάπτυξης του οργανισμού και παίζει ρόλο στις κανονικές καύσεις του.

Ιδιαίτερα χρειάζεται για την εξασφάλιση της υγιεινής κατάστασης του δέρματος, των οφθαλμών και του στόματος.

Οι καλύτερες πηγές της είναι η μαγιά της μπύρας, ο κρόκος του αβγού, το γάλα, το τυρί, το κρέας, το συκώτι, τα νεφρά, καθώς επίσης και τα πράσινα λαχανικά και τα όσπρια.

Οι καθημερινές ανάγκες του οργανισμού σε βιταμίνη Β2  είναι 50%.

ΕΙΔΟΣ ΤΡΟΦΗΣ
(στα 100 γραμ.)
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β2 (μικρογραμμάρια)
Μαγιά μπύρας (ξερή)
5.000
Κρέας μοσχαρίσιο
350
Αβγά (2 αβγά)
350
Τυριά (διάφορα)
400
Γάλα αγελαδινό
130
Ψωμί άσπρο
150
Όσπρια
300
Λαχανικά
350
Συκώτι μοσχαρίσιο
3500
Νεφρά μοσχαρίσια
2000
Μυαλά μοσχαρίσια
2500

 

ΒΙΤΑΜΙΝΗ PP

Η βιταμίνη PP προλαμβάνει τη δερματίτιδα που προσβάλλει τα ακάλυπτα μέρη του σώματος και τις γαστρεντερικές και ψυχικές ανωμαλίες.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη PP είναι η μαγιά της μπύρας, το πιτυρούχο ψωμί, το βοδινό κρέας, τα εντόσθια και τα ψάρια, το γάλα, τα αβγά, τα μήλα, οι μπανάνες, τα ροδάκινα και η σόγια.

Οι ανάγκες του οργανισμού σε βιταμίνη PP είναι 15 – 20 χιλιοστά του γραμμαρίου την ημέρα.

ΕΙΔΟΣ ΤΡΟΦΗΣ 
(στα 100 γραμ.)
ΒΙΤΑΜΙΝΗ PP (χιλιοστά του γραμμαρίου)
Μαγιά της μπύρας (ξερή)
60
Ψωμί άσπρο
0,4
Ψωμί πιτυρούχο
5
Κρέας μοσχαρίσιο
5
Εντόσθια (συκώτι - νεφρά)
20
Ψάρια (διάφορα)
10
Γάλα αγελαδινό
0,5
Φρούτα
5
Λαχανικά
5
Όσπρια
10
Αβγά (2 αβγά)
0,5

 

Βιταμίνη C.

Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την κανονική ανάπτυξη του σώματος και υπάρχει σε διάφορα όργανα και στο αίμα.

Ιδιαίτερα μεγάλη ποσότητα βρίσκεται στα επινεφρίδια, την υπόφυση, τις ωοθήκες και το φακό του οφθαλμού.

Τροφές πολύ πλούσιες σε βιταμίνη C είναι κυρίως τα εσπεριδοειδή και ορισμένα λαχανικά.

Οι καλύτερες πηγές αυτής είναι τα λεμόνια και τα πορτοκάλια, τα σταφύλια, οι μπανάνες, τα μήλα, τα ροδάκινα και οι φράουλες.

Από τα λαχανικά είναι ο μαϊντανός, η πιπεριά, τα αγγούρια, οι ντομάτες, τα σπανάκια, το μαρούλι και τα φρέσκα φασολάκια.

Επίσης υπάρχει στο γάλα, το κρέας, τα εντόσθια και τα αβγά.

Οι ανάγκες του οργανισμού σε βιταμίνη C είναι 60 χιλιοστά του γραμμαρίου την ημέρα.

ΕΙΔΟΣ ΤΡΟΦΗΣ (στα 100 γραμ.)
ΒΙΤΑΜΙΝΗ C  (χιλιοστά του γραμμαρίου)
Χυμός πορτοκαλιού
150
Χυμός λεμονιού
50
Φρούτα
15
Λαχανικά
45
Κρέας μοσχαρίσιο
20
Εντόσθια
35
Γάλα αγελαδινό
2
Αβγά (2 αβγά)
10
Μαϊντανός
150

 

 
Φυσικά ιάματα κατά της αναιμίας.
Όλα τα φυσικά ιάματα που είναι πλούσια σε βιταμίνες Β, ΡΡ και C, πρωτεΐνες και
κορεσμένα λίπη και ανάλογα την βαρύτητα της αναιμίας είναι ικανά να
αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της αναιμίας με ιάματα επιλογής τα
Spiroulina, Gojy berry, Ganoderma Lucidum, Ιπποφαές, A.F.A. μεμονωμένα
ακόμα καλύτερα σε συνδυασμό.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μου ανεπιφύλακτα.
 
 
Γιώργος Ερυσιάνος Κυριακού.
Φαρμακοποιός.
 

Διαβάστε ακόμα:
 
Για περισσότερες πληροφορίες εδώ
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα