Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Τρίτη 10 Μαΐου 2016

Φράουλες.

Καιρός φέρνει τις φράουλες, καιρός
τα παραπούλια θα έλεγα
μιας και είναι η εποχή τους.
Αγαπημένο φρούτο, μικρών και μεγάλων με ανεξάντλητους τρόπους βρώσης, μέχρι και χρήσης στην κοσμετολογία.
Αν και εισαγόμενο φρούτο, ταίριαξε στην Ελληνική μάνα γη και σήμερα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του τόπου μας.

Τι όμως έκανε την φράουλα τόσο αγαπημένη
σε όλους μας ?

Ας την γνωρίσουμε καλύτερα σήμερα.

Φράουλα.                        
Αγγειόσπερμο δικότυλο φρούτο που ανήκει στην οικογένεια των Rosaceae.

Η καταγωγή της εικάζεται ότι είναι από την Χιλή, αλλά άγνωστο πως εμφανίστηκε και στην Ευρώπη ως αυτοφυές αρχικά και καλλιεργήθηκε συστηματικά εδώ και έναν αιώνα.

Η Ευρωπαϊκή φράουλα είναι γνωστή στην Ελλάδα που θα την συναντήσουμε και στην άγρια της μορφή σε πολλούς τόπους της χώρας μας.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες φράουλας ανά τον κόσμο, όμως οι επικρατέστερες στην Ευρώπη είναι οι άγριες με μικρό αλλά πολύ γλυκό καρπό και αυτές που καλλιεργούνται συστηματικά και τις βρίσκουμε εύκολα αυτή την εποχή στο εμπόριο.   

Πέρα από την όμορφη εμφάνιση της η φράουλα, έχει και ιδιαίτερο ευχάριστο άρωμα και γεύση, χαρακτηριστικά που την καθιέρωσαν εύκολα στην διατροφή μας.

Η φράουλα όμως είναι και ιδιαίτερα θρεπτική καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες C, Ε και Α, φώσφορο, ασβέστιο, τανίνες, μαγνήσιο, κάλιο και φυτικές ίνες.

Την διατροφική της αξία την κάνει ακόμα σπουδαιότερη μιας και έχει λίγες σχετικά θερμίδες γεγονός που την καθιστά φρούτο επιλογής σε περιόδους δίαιτας.

Βάση των θρεπτικών συστατικών που περιέχει θα μπορούσε κάνεις να της προσάψει και αρκετές ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία, αλλά μέχρι στιγμής η έρευνα δεν έχει επικεντρωθεί ιδιαίτερα σε αυτές.

Παρόλα αυτά θα μπορούσα να πω, ότι προσφέρει ενέργεια λόγο βιταμινών, καλή λειτουργία του γαστρεντερικού λόγο φυτικών ινών και τέλος αποτοξίνωση και προστασία στο δέρμα.

Κοντολογίς η φράουλα είναι ένα πολύ καλό φρούτο στην εποχή του με όποιο τρόπο και αν το καταναλώσουμε.

Μειονεκτήματα:
Δυστυχώς η φράουλα είναι από τα φρούτα που επηρεάζονται πολύ από την χρήση φυτοφαρμάκων και γι’ αυτό θα πρότεινα πριν την καταναλώσουμε να χρησιμοποιήσουμε την μέθοδο πλυσίματος που έχω αναφέρει για όλα τα φρούτα και λαχανικά.

Δηλαδή σε μια λεκάνη με άφθονο νερό για είκοσι με τριάντα λεπτά την αφήνουμε μέσα με δυο κουταλιές της σούπας ξύδι ή εναλλακτικά τον χυμό ενός λεμονιού.

Τέλος, θα σας τονίσω ιδιαίτερα πως το άρωμα της φράουλας έχει αντιγράφει κατά κόρων για χρίση κύρια στην ζαχαροπλαστική.

 

 

Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός.

 


 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα