Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Μαγνήσιο.

Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια μεγάλη αναταραχή γύρο από το μαγνήσιο λες και το ανακαλύψαμε προσφάτως.
Άνοιξε ένας κύκλος σε μια νέα μόδα, ή πραγματικά αξίζει κανείς να την ακολουθήσει ?
Ας το γνωρίσουμε καλύτερα για να διαπιστώσουμε την πραγματική του αξία στον οργανισμό μας χωρίς υπερβολές και τυμπανοκρουσίες.
Τι είναι το Μαγνήσιο:
Το μαγνήσιο είναι γνωστό χημικό στοιχείο από το 1808 με ατομικό αριθμό 12 και συμβολίζεται διεθνώς ως Mg.
Πρόκειται για ένα αλκαλικό μέταλλο και κατατάσσεται στην ενδέκατη θέση σε αφθονία στο ανθρώπινο σώμα.
Τα ιόντα του μαγνησίου είναι απαραίτητα για όλα τα ζωντανά κύτταρα του ανθρωπίνου σώματος διαδραματίζοντας ένα σημαντικό ρόλο όλων των βιοχημικών λειτουργιών του οργανισμού.
Με λόγια απλά το μαγνήσιο είναι ακόμα ένα ιχνοστοιχείο που υπάρχει στον άνθρωπο όπως είναι το ασβέστιο, το κάλιο, το νάτριο κτλ και λαμβάνεται από τις τροφές.
Ο ρόλος του μαγνησίου στο σώμα μας είναι η ενεργοποίηση περίπου 300 βιοχημικών αντιδράσεων που είναι απαραίτητες για την σωστή λειτουργία του οργανισμού, από τα οστά μέχρι και τα αγγεία.
Η έλλειψη μαγνησίου στον άνθρωπο συνεπώς μπορεί να επηρεάσει αρνητικά πολλές λειτουργίες του οργανισμού στο μυοσκελετικό, νευρικό, καρδιαγγειακό σύστημα ακόμα και σε μεμονωμένα όργανα.  
 
Τροφή και Μαγνησίου.
Το μαγνήσιο υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες και πολλές καθημερινές μας τροφές.
Θα το συναντήσουμε σε αφθονία σε πράσινα λαχανικά, στους ηλιόσπορους και γενικότερα σε σπόρους, σε ψάρια και περισσότερο στον Σολομό, στους ξηρούς καρπούς, στο σουσάμι, στο καλαμπόκι, στα όσπρια, στα μήλα, στα αποξηραμένα σύκα τα βερίκοκα της μπανάνες κ.α.
Τέλος τονίζω ότι το άσπρο και κόκκινο κρέας δεν είναι πηγή επιλογής λήψης του μαγνησίου.
Εύκολα γίνεται από όλους κατανοητό ότι η λήψη μαγνησίου αποτελεί εύκολη υπόθεση δια μέσου της διατροφής όταν αυτή είναι ισορροπημένη.
 
Συμπτώματα που πιθανά να οφείλονται
στην έλλειψη του.
Ουσιαστικά καλό είναι να χορηγείται κατόπιν τεκμηριωμένης διαπίστωσης η έλλειψης του. ( Αιματολογική εξέταση )
Παρόλα αυτά η έλλειψη του μπορεί να σηματοδοτείται από συχνές αναίτιες κράμπες, αδικαιολόγητη κόπωση, έλλειψη συγκέντρωσης, δυσκολία στην μνήμη, αδικαιολόγητες ζαλάδες, εμμηνόπαυση.
 
Θα πρέπει να ελέγχουν συχνά τα επίπεδα μαγνησίου κύρια, οι πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2, οι πάσχοντες από καρδιαγγειακά και αναπνευστικά νοσήματα και τέλος οι πάσχοντες από οστεοπόρωση.
Τέλος όσοι έχουν χαμηλά επίπεδα ασβεστίου και καλίου.
 
Συμπερασματικά.
Το μαγνήσιο είναι ένα μεταλλικό στοιχείο του οργανισμού που κύρια μετά την είσοδο μας στην τέταρτη δεκαετία της ζωής μας θα πρέπει να ελέγχουμε τακτικά τα επίπεδα του.
Από την άλλη χρειάζεται πάντα η σύμφωνη γνώμη πριν την λήψη του,  του οικογενειακού σας γιατρού ή του φαρμακοποιού προκειμένου να σας προστατεύσει από τυχών αλληλεπιδράσεις.
 
 
 
 
Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός.
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 

 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα