Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

Φρούτα, λαχανικά και φυτοφάρμακα.

Μόνιμα, ή σχεδόν μόνιμα σε κάθε μου άρθρο, αναφέρομαι στην ανάγκη του οργανισμού
για την καθημερινή του ισορροπημένη σίτιση που συμπεριλαμβάνει τα πάντα.
Και μάλιστα δεν είναι λίγες οι φορές που έχω τονίσει πως το 50% της διατροφής μας πρέπει να αποτελείται από φρούτα και λαχανικά.
Ατυχώς όμως σε αυτά εγκυμονεί ο κίνδυνος της αλόγιστης χρήσεις των φυτοφαρμάκων από ορισμένους παραγωγούς που στον οργανισμό μας μόνο καλό δεν κάνουν.

Αφορμή για το σημερινό μου δημοσίευμα αποτέλεσε μια έρευνα που έγινε στην Αμερική, όπου σε 48 διαφορετικά φρούτα και λαχανικά στο 65% εξ’ αυτών βρέθηκαν κατάλοιπα, υπολείμματα βλαβερών φυτοφαρμάκων.

Δεν λέω, είναι γνωστό πως οι εταιρίες φυτοφαρμάκων δίνουν σαφείς οδηγίες στους πελάτες τους παραγωγούς, φρούτων και λαχανικών.

Επίσης γνωστό και πως οι επιστήμονες γεωπόνοι κάνουν πολύ καλά την δουλεία τους.

 
Όμως τελικά σε όλο τον κόσμο υπάρχουν και οι ασυνείδητοι που προκειμένου να αυξήσουν την παραγωγή τους, αλλά και να την κάνουν πιο όμορφη λαχταριστή φορές υπερβάλουν στην χρήση των φυτοφαρμάκων αψηφώντας τις εντολές και οδηγίες των ειδικών.

Ένα συνηθισμένο φαινόμενο μου έλεγε φίλος γεωπόνος είναι, ενώ οι εντολές λένε ψεκάζεις και σε μια εβδομάδα με δεκαπέντε ημέρες συλλέγεις και πουλάς, εντούτοις ψεκάζουν το βράδυ και την άλλη μέρα συλλέγουν κ.α.

Κατω από αυτό το καθεστώς, οι Αμερικανοί επιστήμονες αναφέρουν πως τα πιο ύποπτα φρούτα και λαχανικά σε συγκράτηση των φυτοφαρμάκων είναι τα Μήλα, οι Φράουλες, τα Σταφύλια, τα Νεκταρίνια, τα Ροδάκινα, το Σέλινο, το Σπανάκι, οι χρωματιστές Πιπεριές, ο Αρακάς και οι Πατάτες.

Εκτός από αυτά που αναφέρουν για την Αμερική έχουν κατηγορηθεί στην Ελλάδα οι Ντομάτες και τα Αγγούρια εκτός της εποχής τους.

Καθαρά ονοματίζουν αυτά που συγκρατούν λιγότερο τα φυτοφάρμακα δηλαδή και είναι το Καλαμπόκι, τα Κρεμμύδια, τα Σπαράγγια, το Λάχανο, η Μελιτζάνα, το Κουνουπίδι, η Αγκινάρα, το Μπρόκολο, τα Ακτινίδια, τα Πορτοκάλια, τα Μανταρίνια και το Πεπόνι.

Γενικότερα θα συμπλήρωνα πως όλοι οι δρόμοι μας οδηγούν ίσως σε μια πιο ακριβή λύση ( Κατά την γνώμη μου φορές παράλογη ) που είναι τα βιολογικής καλλιέργειας φρούτα και λαχανικά.

Στην Ελλάδα της κρίσης όμως υπάρχει αυτή η δυνατότητα ?

Ας δούμε όμως και την άλλη όψη του νομίσματος που είναι οι τακτικές που μπορούμε να εφαρμόσουμε μειώνοντας έτσι το κίνδυνο στο ελάχιστο και ουσιαστικά χωρίς να στερηθούμε τα φρούτα και τα λαχανικά.

·         Προτιμήστε φρούτα και λαχανικά Ελληνικά και στην εποχή τους.

·         Μην τα καταναλώσετε άμεσα μετά την αγορά τους και προτιμήστε να τα διατηρήσετε εκτός ψυγείου όσο τους επιτρέπετε.

·         Αυτά που διατηρούνται μόνο σε ψυγείο, να τα πλένεται πρώτα πολύ καλά.

·         Να τα αφήνετε σε μια λεκάνη σκεπασμένα με νερό τουλάχιστον 30 λεπτά πριν τα μαγειρέψετε ή τα καταναλώσετε ωμα.

·         Τέλος, συμμαχήστε με το ξύδι όσο και αν δεν σας αρέσει. Στην λεκάνη που προανέφερα κύρια σε λαχανικά ρίξτε  2 με 3 κουταλιές της σούπας ξύδι. Το ξύδι έχει την ιδιότητα, πέρα των άλλων, να απομακρύνει σε πολύ μεγάλο ποσοστό τα φυτοφάρμακα αλλά και να σκοτώνει 100% βλαβερά βακτήρια και μικροοργανισμούς.

Κλείνοντας θα σας θυμίσω πως και το λεμόνι είναι μια καλή εναλλακτική λύση αντί για το ξύδι.

Συμπερασματικά:
Δεν αλλάζουμε την ισορροπία στην καθημερινή μας διατροφή και με τίποτα δεν καταργούμε τα φρούτα και τα λαχανικά που επιβάλλεται να αποτελούν το 50% αυτής.

Απλά, η σωστή επιλογή, το πολύ καλό πλύσιμο και η συνεχής φροντίδα αποβολής των τοξινών από τον οργανισμό μας είναι η ενδεδειγμένη λύση.

 

 

Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός

 

 



 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα