Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ελονοσίας

Μια λοιμώδης ασθένεια που προκαλείται από παρασιτικά πρωτόζωα και ταλαιπώρησε βασανιστικά την ανθρωπότητα κύρια τον περασμένο αιώνα.

 
Το σύνθετο όνομα της προσδιορίζει και τους χώρους που αναπτύσσεται που δεν είναι άλλοι από τα έλη που προκύπτουν από τα στάσιμα νερά. Έλος & Νόσος.
Μεταδίδεται με το τσίμπημα θηλυκού κουνουπιού και μπορεί να προκαλέσει μέχρι και τον θάνατο.
Σήμερα γνωστή στο παγκόσμιο και ως Μαλάρια έχει περιοριστεί σημαντικά.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ελονοσίας καθιερώθηκε το 2008 με πρωτοβουλία του ΟΗΕ και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Απριλίου  για να αναδείξει τους κίνδυνους που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος κόσμος από την ελονοσία, την πιο παλιά καταγεγραμμένη ασθένεια της ανθρωπότητας.

Η ελονοσία, που μεταδίδεται από τα κουνούπια, προσβάλλει κάθε χρόνο 500 εκατομμύρια ανθρώπους, από τους οποίους το ένα εκατομμύριο τελικά υποκύπτει στην ασθένεια, το 90% στην Υποσαχάρειο Αφρική.

Η αντιμετώπιση της ελονοσίας είναι ένας από τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας που έθεσε ο ΟΗΕ για την καταπολέμηση της φτώχειας έως το 2015.

Στην Ελλάδα, η ελονοσία έχει ουσιαστικά εξαλειφθεί. Τα 30 έως 50 κρούσματα που καταγράφονται κάθε χρόνο είναι «εισαγόμενα» και οφείλονται στους μετανάστες.

Γενικότερα ας έχουμε κατά νου την φυσική ασφαλώς προστασία μας από τα τσιμπήματα των κουνουπιών.

Είναι αιτία πολλών μολυσματικών νοσημάτων και κινδυνεύουν κυρίως παιδιά και άτομα τις τρίτης ηλικίας που το ανοσοποιητικό τους είναι αδύναμο.

 

Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός.

 


Διαβάστε ακόμα:

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα