Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Ανακαλείται τουρκική σταφίδα από τα ράφια των LIDL

Ακόμη μια διπλή απόδειξη από τον ΕΦΕΤ.
Στην χώρα της σταφίδας, εισάγαμε σταφίδα με σοβαρή πιθανότητα κινδύνου των Ελλήνων καταναλωτών.
Όμως ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων ( ΕΦΕΤ ) ήταν για μια ακόμα φορά στην θέση του και διέταξε την άμεση απόσυρση τουρκικής σταφίδας που βρισκόταν αποκλειστικά στα ράφια των LIDL.

Αναλυτικά.
Στην συγκεκριμένη σταφίδα διαπιστώθηκε η παρουσία ωχρατοξίνης Α σε ποσότητα που υπερβαίνει τα νομοθετημένα όρια όπως ενημερώθηκε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων ( ΕΦΕΤ ), μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές ( RASFF ).
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για το προϊόν με εμπορική ονομασία « Belbake Sultans Σταφίδα Σουλτανίνα » σε συσκευασία των 250 γραμμαριων, με ημερομηνία λήξης 07/11/2016 και αριθμό παρτίδας Lot 450020329-14-1182.


Το προϊόν είναι τουρκικής προέλευσης, παρασκευάστηκε από την εταιρεία Heinrich Brüning GmbH και διακινήθηκε στην Ελλάδα από την επιχείρηση LIDL HELLAS & Σια ΟΕ.
Η επιχείρηση έχει ήδη ξεκινήσει την ανάκληση / απόσυρση της ανωτέρω παρτίδας του εν λόγω προϊόντος, ενώ από πλευράς ΕΦΕΤ βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Ο ΕΦΕΤ καλεί τους καταναλωτές, που έχουν στην κατοχή τους την ανωτέρω παρτίδα του εν λόγω προϊόντος να μην το καταναλώσουν.

Εδώ θα τονίσω πως η Ωχρατοξίνη Α παράγεται από πολλά είδη μυκήτων και την συναντάμε σε πολλά είδη φυσικών τροφών όπως σε δημητριακά, κόκκους καφέ και ξηρούς καρπούς.

Σε αυξημένα επίπεδα η Ωχρατοξίνη Α έχει καρκινογόνο δράση και είναι νεφροτοτοξική.

 

 

Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού

 

 


Διαβάστε ακόμα: 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα