Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Μελισσοθεραπεία. Μια άλλη εναλλακτική θεραπεία ?

Σίγουρα προσωπικά δεν θα μπορούσα
να πω με βεβαιότητα ότι η μελισσοθεραπεία δεν είναι μια εναλλακτική θεραπεία,
καθώς επίσης δεν θα μπορούσα να αποκρύψω ότι απαιτείται μεγάλη γνώση από αυτόν που θα την χειριστεί.
Απόπειρα μιας επιγραμματικής αναφοράς θα κάνω σήμερα στην Μελισσοθεραπεία μιας και υπάρχουν κάποια στοιχεία που επιστημονικά επιβεβαιώνονται.
 
Όμως η τοξικότητα που την χαρακτηρίζει την Μλισσοθεραπεία μας δημιουργεί επιφυλακτικότητα τόσο στο να την προτείνουμε, όσο και στο να παρατηρήσουμε ίσως την πραγματική της αξία.

Όπως καταλάβατε όλοι μελισοθεραπεία είναι η μέθοδος που ο ασθενής δέχεται τσιμπιόμασταν μέλισσες σε σημεία που επιλέγει ο θεραπευτής.

Κατά το παρελθών τα τσιμπήματα αυτά ήταν από φυσικού τους, σήμερα μπόρεσαν και απομόνωσαν το δηλητήριο της μέλισσας και τα τσιμπήματα γίνονται με την μέθοδο του βελονισμού.

Το δηλητήριο της μέλισσας και η τοξικότητα του.
Έχει τελείως διαφορετική σύσταση από το δηλητήριο της σφήκας και είναι αρκετά πιο τοξικό.

Μπορεί κάπου να διάβασα ότι για να επέλθει ο θάνατος στον άνθρωπο θα πρέπει να τον τσιμπήσουν ταυτόχρονα 500 με 550 μέλισσες, αλλά αυτό το βρήκα πολύ θεωρητικό μιας και υπάρχουν καταγεγραμμένοι θάνατοι και με ένα μόνο τσίμπημα ( Αλλεργικό σοκ το ονόμασαν που δεν πρόλαβαν οι κοντινοί τους άνθρωποι, ή δεν υπήρχαν για να τους τρέξουν για βοήθεια )

Η σύσταση του δηλητήριου της μέλισσας αν και ερευνάται εδώ και πολλές δεκαετίες, είναι τόσο περίπλοκη που οι επιστήμονες δεν έχουν μπορέσει να την διερευνήσουν επακριβώς ακόμα.

Σε μια γενικότητα, αποτελείται από δυο συστατικά, ένα όξινο και ένα αλκαλικό.

Μέχρι σήμερα πάντως έχουν απομονωθεί αρκετές γνωστές φαρμακολογικά χημικές ουσίες όπως είναι η ντοπαμίνη, η απαμίνη, η ισταμίνη, η μινιμίνη και διάφορα πολυπεπτίδια και ενζυμα.

Δράσεις της μελισσοθεραπείας.
Ένα άγνωστο κεφάλαιο παραμένει ακόμα και από τους ερευνητές ο τρόπος που δρα το δηλητήριο της μέλισσας ευεργετικά για τον άνθρωπο.

Παρόλα αυτά στην πράξη το δηλητήριο της μέλισσας είναι γνωστό για θεραπευτικούς σκοπούς από το καιρό του Ιπποκράτη που τις χρησιμοποιούσε.

Εμπειρικά λοιπόν μπορούμε να πούμε ότι το δηλητήριο της μέλισσας έχει αντιφλεγμονώδη δράση και κατά συνέπεια αναλγητική  στην ρίζα που προκαλεί τον πόνο.

Κατά συνέπεια είναι χρήσιμο σε όλες τις εκφυλιστικές αρθρίτιδες, γενικότερα τα αυτοάνοσα νοσήματα, όπως και φλεγμονές του ΚΝΣ ( Κεντρικού Νευρικού Συστήματος ) 

Εντούτοις έχει χρησιμοποιηθεί με καλά αποτελέσματα και σε σοβαρά καρδιολογικά νοσήματα.

Άλλες γνωστές συμπτωματολογικά δράσεις του δηλητηρίου της μέλισσας είναι η βελτίωση που παρατηρήθηκε στην διαπερατότητα των αγγείων και γενικότερα της βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος, όπου σαν συνέπεια κανείς μπορεί να υπολογίσει και την αύξηση της μυϊκής δύναμης, της βελτίωσης του ανοσοποιητικού και της καλύτερης λειτουργίας του οργανισμού.

Επίσης παρατηρήθηκε ότι το δηλητήριο έδρασε ευεργετικά στις νευρικές απολήξεις σε άτομα με έντονη σπαστικότατα, ακόμα και σε αυτά τα νοσήματα που την χαρακτηρίζουν.

Έχει εφαρμοστεί και σε πολλές δερματολογικές παθήσεις ( Ουλές, Λιπώματα, Διάχυτα εκζέματα κ.α. ) όπου κλινικά έδειξε ότι δρα όπως τα κορτιζονούχα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα.

Ως γνωστό από εμένα προσωπικά δεν είναι δυνατών να ακούσετε μεγάλες θεραπευτικές κουβέντες που ίσως διαβάζετε σε άλλες δημοσιεύσεις.

Πάντα στηρίζομαι στις επιστημονική τεκμηρίωση και ασφαλώς διατηρώ μεγάλες επιφυλάξεις όταν υπάρχει τοξικότητα.

Από προσωπικές εμπορίες με ασθενείς που υποβλήθηκαν στην μελισσοθεραπεία έχω ακούσει την νηφαλιότητα που προκαλεί, την αναλγητική δράση και τέλος την κλινική βελτίωση της εικόνας του ασθενούς που όμως μετά την πάροδο κάποιων ημερών ή και μηνών από την διακοπή η κατάσταση τους επανήλθε στα προγενέστερα επίπεδα.

Συμπερασματικά.
Προσωπικά επειδή δεν μου αρέσουν τα ευχολόγια αφενός σε ότι αφορά την υγεία και αφετέρου επειδή δεν θα μπορούσα να μεταφέρω πράγματα που ακόμα ερευνώνται από την διεθνή επιστημονική κοινότητα σε ότι αφορά την αποτελεσματικότητα,  έχω να πω τα εξής.

Σίγουρα η μελισσοθεραπεία πιθανά έχει να δώσει πολλά στην υγεία αλλά, άλλο τόσο σίγουρα θα πρέπει να υπάρχει επιφυλακτικότητα επί του παρόντος είτε εφαρμοστεί με απευθείας τσιμπήματα από μέλισσες, είτε δια μέσου του βελονισμού με το δηλητήριο των μελισσών.

Απαραίτητη προϋπόθεση η επιλογή του θεραπευτή που θα εφαρμόσει τις συνεδρίες  και τα αλλεργικά τεστ πριν την ένταξη σε αυτή.

Τέλος θα παρακαλούσα τους αναγνώστες μου, εάν έχουν προβεί σε μελισσοθεραπεία να με ενημερώσουν μέσο e-mail ( g.g.erisianos@gmail.com ) για την εμπειρία τους.

 

 

Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός.

 

 


Διαβάστε ακόμα: 

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα