Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Νερό.

Αν και μοιάζει  για εμάς τους ανθρώπους της σύγχρονης πόλης απλή υπόθεση,
ο μισός πληθυσμός του πλανήτη το στερείται βασανιστικά.
Απλά από την άλλη θα σας αναφέρω ότι το νερό όπως και το οξυγόνο είναι στοιχεία αναπόσπαστα για την ύπαρξη της ζωής.

Παγκόσμια ημέρα νερού πριν λίγες μέρες που ουσιαστικά δημιουργήθηκε για να επιστήσει την προσοχή αυτών που το έχουν ενάντια στην σπατάλη που του κάνουν με δεδομένο ότι υπάρχουν λαοί, χώρες, τόποι  που πραγματικά το στερούνται.  

Η Παγκόσμια αυτή ημέρα γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Μαρτίου, όπως αποφασίσθηκε για πρώτη φορά στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, στο Ρίο ντε Τζανέιρο, στις 22 Δεκεμβρίου του 1992.

Για να αντιληφθούμε όλοι την αξία του νερού, σήμερα θα σας κάνω μια αναλυτική αναφορά προκειμένου να γίνει κτήμα όλων σας.

Το νερό είναι μια χημική ένωση που αποτελείται ως προς το όγκο του από δυο μέρη υδρογόνου και ένα οξυγόνου.  ( H2O )

Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από 70% νερό και για την καλή λειτουργία του είναι σημαντικό να διατηρείται αυτή η αναλογία σταθερή.

Αυτό σημαίνει απλά, ότι σε καθημερινή βάση θα πρέπει να πίνουμε 8 – 10 ποτήρια νερό και να τρώμε πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά ώστε να αναπληρώνουμε τις απώλειες.

Σημειωτέων για εκείνους που έχουν την εντύπωση ότι τα 8 με 10 ποτήρια νερού που επιβάλετε να πίνουν καθημερινά, μπορούν να τα αντικαταστήσουν με καφέδες, αναψυκτικά και μπίρες τους πληροφορώ ότι κάνουν μεγάλο τραγικό λάθος.

Από την άλλη θα πρέπει να τονίσουμε ότι αυτό δεν είναι αρκετό για το δέρμα, γιατί ο τρόπος ζωής μας έχει σαν αποτέλεσμα την μόνιμη απειλή της αφυδάτωση του.

Ειδικότερα κατά την διάρκεια του χειμώνα, ο κρύος αέρας, οι ζεστοί εσωτερικά χώροι, οι εναλλαγές από ζεστή σε κρύο διαταράσσουν την φυσιολογική υγρασία δέρματος και οργανισμού.

Επίσης σημαντικό και ξεκάθαρο είναι ότι χωρίς νερό δεν μπορεί στην γη να πραγματοποιηθεί καμία ζωική διαδικασία.

Τα μόρια του νερού συμβάλουν στον σχηματισμό πρωτεϊνών όπως τα ενζυμα και το νερό είναι αυτό που μεταφέρει τα ιόντα και μόρια στα ζωντανά κύτταρα.

Τονίζω ιδιαίτερα ότι το έμβρυο σ’ όλη την διάρκεια της κύησης του στην μήτρα όπου περιβάλλεται από το αμνιακό υγρό που στην σύσταση του είναι όμοιο με το νερό της θάλασσας.

Μεγάλη ποσότητα νερού έχουμε επίσης στα κύτταρα.

Χάρη σ’ αυτό μπορούμε να αφομοιώσουμε τις θρεπτικές ουσίες και να απορρίψουμε τις άχρηστες.

Οι θρεπτικές ουσίες μεταφέρονται σ’ όλα τα μέρη του σώματος με το πλάσμα του αίματος που και αυτό σε μεγάλο ποσοστό αποτελείται από νερό.

Καταλήγοντας θα αναφέρω μερικά παραδείγματα στο τι προκαλεί η έλλειψη καθημερινής λήψης τουλάχιστον 8 ποτηριών νερού στον άνθρωπο.

 
·         Η έλλειψη νερού αδρανοποιεί τις λειτουργίες του μεταβολισμού και φορές είναι αιτία αύξησης περιττών κιλών.

·          Αφυδατώνεται ευκολότερα το δέρμα και έτσι δημιουργούνται γρηγορότερα ρυτίδες.

·         Αυξάνεται η ποσότητα τροφής που λαμβάνουμε με αποτέλεσμα να αυξάνεται και το σωματικό μας βάρος.

·         Αυξάνεται κάθετα η πιθανότητα σχηματισμού πέτρας στα νεφρά, την χωλή την ουροδόχο κίστη και τέλος δημιουργείται η επιρρέπεια σε ουρολοιμώξεις .

·         Αποδεδειγμένα τα άτομα που διαταράσσουν την σωματική τους ισορροπία σε νερό σε μεγάλα ποσοστά έχουν μόνιμα κακή διάθεση είναι νευρικοί και πάντα θλιμμένοι.

·         Τέλος η έλλειψη νερού έχει αποδείξει ότι προκαλεί επώδυνους πονοκεφάλους έως και απώλεια συγκρότησης σκέψης.

 

 

Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού.
Φαρμακοποιός.

 

 

 


Διαβάστε ακόμα:   

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα