Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Ανεμώνη του ανέμου.

Είναι γεγονός που κανείς δεν μπορεί
να το αμφισβητήσει πως γενικότερα η πανίδα της γης αποτελείται από μεγάλης ή έστω και μικρής αξίας βότανα.
Αρκεί όμως να τα γνωρίζουμε και να μην πέφτουμε σε παγίδες εντυπωσιασμού που κατά καιρούς βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Ανεμώνη, ή ανεμώνα με το πανέμορφο, πολύχρωμο ανθό.

Είναι αγγειόσπερμο, δικοτυλήδονο φυτό και ανήκει στην οικογένεια των Βατραχιδών ή Ρανουγκουλίδων της τάξης των βατραχιωδών.

Θα την συναντήσουμε σε όλο τον κόσμο με εύκρατα κλίματα, είτε ως αυτοφυές φυτό, είτε ως καλλιεργήσιμο διακοσμητικό σε κήπους και υπάρχουν κοντά στα 150 διαφορετικά είδη.

Κλασικά με την Ελληνικής ρίζα στην επιστημονική της ονομασία θα την συναντήσουμε ως Anemona Pulsatilla και θα την βρούμε για πρώτη φορά καταγεγραμμένη από τον Διοσκουρίδη που την συνιστούσε αποξηραμένη ως αντιφλεγμονώδες των ματιών και των στομαχικών διαταραχών.

Εδώ θα επισημάνω ότι αρκετά από τα αυτοφυή είδη της Ανεμώνης είναι επικίνδυνα δηλητηριώδη και αυτό είναι άσχετο αν σε κάποιες χώρες την τρώνε βραστεί ή τσιγαριστεί με κρεμμύδια.

Συνεπώς πρέπει να την γνωρίζει αυτός που θα την συλλέξει πολύ καλά.

Την Ανεμώνη θα την συναντήσουμε όπως προανέφερα από την αρχαιότητα και ως βότανο με ενδείξεις της τόνωσης του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Οι κύριες δραστικές της ουσίες είναι η ρανουνκουλίνη και το γλυκοζίδιο που αποξηραμένη το μετατρέπει σε ανεμωνίνη.

Η Ανεμώνη είναι τοξική και στις μέρες μας ελεγχόμενα χρησιμοποιείται και στην φαρμακολογία.

Σημερινές ενδείξεις της Ανεμώνης είναι η νευρική υπέρταση, γενικότερα η νευραλγία και πόνοι που προκαλεί αυτή και φλεγμονές των γενετικών οργάνων.

Την συνιστούν πάντα ως αφέψημα και αποξηραμένη συνήθως οι ομοιοπαθητικοί σε συγκεκριμένες ποσότητες μέχρι και δυο φορές την ημέρα.

Επίσης οι ομοιοπαθητικοί την συνιστούν ενάντια της κατάθλιψης και κατά το διάστημα των διαταραχών της κλιμακτήριου.

Συμπερασματικά.
Η ανεμώνη σαφέστατα ανήκει στα βότανα αλλά λόγο τοξικότητας χρήζει ιδιαίτερης προσοχή στην λήψη της.

Δεν θα συνιστούσα με τίποτα αν δεν την γνωρίζουμε να τρέξουμε στους αγρούς τώρα που είναι ανθισμένη και να την συλλέξουμε.

 

 

Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός

 

 


Διαβάστε ακόμα:

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα