Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Νεανικό Alzheimer ?

Ναι και όμως υπάρχει.
Χωρίς ίχνος υπερβολής και δημιουργία πανικού, νέες μελέτες δυστυχώς απέδειξαν ότι το Alzheimer δεν προσβάλει μόνο άτομα άνω των 55 ετών
αλλά και μικρότερες ηλικίες.


Τα συμπτώματα του Alzheimer είναι ίδια ακριβώς με τα συμπτώματα των μεγάλων σε περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί ακόμα και σε άτομα της τρίτης δεκαετίας της ζωής τους.

Βέβαια αναφέρομαι σε σπάνια περιστατικά που όμως δεν παύουν να απαιτών ιδιαίτερα την προσοχή μας.

Αν και τα συμπτώματα ποικίλουν από άνθρωπο σε άνθρωπο αφενός και το Alzheimer χωρίζεται ουσιαστικά σε τρία επίπεδα, εντούτοις η αφετηρία είναι ίδια και προοδευτικά προκαλούν μεγάλη βλάβη.  

Το Alzheimer δεν θα πρέπει να δημιουργεί σύγχυση με την αφηρημάδα της εποχής μας και κατά συνέπεια πανικό σε όποιο δεν μπορεί να θυμηθεί πρόσκαιρα τον αριθμό του τηλεφώνου του σπιτιού του.

Όμως  όταν αυτό για παράδειγμα επαναλαμβάνεται τακτικά και με άλλες καθημερινές συνήθειες θα πρέπει να υπάρξει προσοχή.

Η συμβουλή μου είναι να επισκεφτεί κάποιος  έναν ειδικό όταν παρατηρήσει ο ίδιος ή παρατηρηθεί από το περιβάλλον του,  πως η απώλεια μνήμης σε καθημερινές συνήθειες γίνεται όλο και πιο συχνά  και τα διαστήματα αυτής αυξάνονται συνεχώς.

Είναι γεγονός και κύρια στους  νέους η εποχή δεν βοηθά στην άσκηση της μνήμης.

Όλα είναι περασμένα σε ηλεκτρονικά μηχανήματα που τους υπενθυμίζουν από ραντεβού μέχρι και τα γενέθλια τους.

Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τα κινητά τηλέφωνα, το διαδίκτυο, συμβάλουν σήμερα στην ύπνωση της μνήμης και της στερούν το κύριο έργο της ακόμα και της αποστήθισης.

Ωστόσο η απώλεια μνήμης θυμίζω δεν είναι και το μοναδικό σύμπτωμα της νόσου του Alzheimer.

Η εσωστρέφεια και η απομάκρυνση από κοινωνικές εκδηλώσεις του ατόμου μέρα με την ημέρα και πιο πολύ είναι κάτι που το στενό του περιβάλλον θα πρέπει να παρατηρήσει και να καθοδηγήσει τον πάσχοντα σε ανεύρεση λύσης από τα πρώιμα στάδια.  

Θα τονίσω ιδιαίτερα επίσης πως όσο η ασθένεια προχωρά, χάνεται και η επικοινωνία του ασθενή με το περιβάλλον του, ο ειρμός του λόγου του και το εύρος των δραστηριοτήτων του.

Τέλος όσο πιο γρήγορα γίνει η διάγνωση, τόσο καλύτερα θα είναι και για τον ίδιο τον ασθενή σε ότι αφορά την εξέλιξη της νόσου.

Η συμβουλή μου.
Αφήστε στην άκρη όσο μπορείτε το πληκτρολόγιο και εξασκήστε το μυαλό σας καθημερινά.

Μπείτε στην διαδικασία του διαβάσματος ενός βιβλίου,  της αποστήθισης τηλεφωνικών αριθμών και οδών και πάνω από όλα ασκηθείτε.

Η καθημερινή άσκηση σοφά λέει γυμνάζει την μνήμη γιατί κάνει καλή κυκλοφορία στο αίμα και οξυγονώνει το μυαλό.  

Δυστυχώς το νεανικό Alzheimer υπάρχει και είναι κρίμα να του δώσουμε μόνοι μας πρόσφορο έδαφος.

 

 

Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός

 

 


Διαβάστε ακόμα σχετικά άρθρα:

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα