Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2016

Στέβια

Είναι αλήθεια το καλύτερο γλυκαντικό ?
Με δεδομένο τις λιγότερες θερμίδες και την επιτρεπόμενη κατανάλωση του ακόμα και από διαβητικούς έτσι μοιάζει.

Ας την γνωρίσουμε καλύτερα προκειμένου να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα.

Η στέβια με τη διεθνή επιστημονική ονομασία stevia rebaudiana berdoni, είναι ένα φυτό, το οποίο εδώ και 1500 χρόνια αποτελεί το παραδοσιακό γλυκαντικό των Ιθαγενών Guarani στην Παραγουάη. 

 Τα φύλλα της στέβιας περιέχουν διάφορες  φυσικές γλυκαντικές ουσίες  , όπως η στεβιοσίδη και η ρεμπαουδιοσίδη, που την καθιστούν  60-80 φορές  πιο γλυκιά από την ζάχαρη, ενώ το τελικό προϊόν που εξάγεται με τη μέθοδο της εκχύλισης είναι   300 φορές πιο γλυκό.  

Αυτό σημαίνει ότι 1 κουταλάκι του γλυκού τυποποιημένο εκχύλισμα στέβιας ισοδυναμεί σε γλυκύτατα με 1 φλιτζάνι άσπρης ζάχαρης ! 

Η βασική διαφορά, βέβαια, είναι ότι η στέβια δεν περιέχει  κανένα θερμιδογόνο συστατικό, άρα δεν αποδίδει καθόλου θερμίδες και αποτελεί εξαιρετική πρόταση για όσους θέλουν να χάσουν κιλά ή πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ή θέλουν να ελέγχουν την πρόσληψη σακχάρων. 

Ένα ακόμη βασικό πλεονέκτημα της στέβιας έναντι των άλλων γλυκαντικών είναι ότι  δεν διασπάται σε υψηλές θερμοκρασίες  μέχρι και τους 200 βαθμούς Κελσίου, κάτι που της δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί στην μαγειρική και στην ζαχαροπλαστική, αλλά και σε πλήθος ροφημάτων, αναψυκτικών κ.λπ 

Πρόσφατες έρευνες έχουν αξιολογήσει την επίδραση της στέβια στην παχυσαρκία,  στον διαβήτη  και την υπέρταση.

H ημερήσια πρόσληψη rebaudioside-A δεν έχει καμία επίδραση σε ανθρώπους με φυσιολογική και χαμηλή συστολική πίεση ή ασθενείς με ήπια έως μέτρια υπέρταση.

Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η καθημερινή κατανάλωση του γλυκαντικού στέβια (σε δόσεις που ισούνται ή υπερβαίνουν την Αποδεκτή Ημερήσια Πρόσληψη) δεν επηρεάζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και είναι καλά ανεκτό από άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Σε πολυκεντρική διπλή-τυφλή κλινική μελέτη ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο (placebo) αξιολογήθηκε η ημερήσια κατανάλωση 1.000 mg ρεμπιάνας (εκχύλισμα στέβια) για ένα διάστημα 16 εβδομάδων.

Στη μελέτη συμμετείχαν 122 άντρες και γυναίκες με διαβήτη τύπου 2.

Μετά από 16 εβδομάδες ημερήσιας κατανάλωσης εκχυλίσματος στέβια ή εικονικού φαρμάκου (κυτταρίνη), δεν παρατηρήθηκαν διαφορές στη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη.

Το εκχύλισμα στέβια δεν είχε καμία επίδραση στη γλυκόζη νηστείας, στην ινσουλίνη στα λιπίδια αίματος και το πεπτίδιο C.

Συμπερασματικά.

Η Στέβια είναι πολύ καλύτερη όχι μόνο από την κοινή Ζάχαρη αλλά και από άλλα γνωστά γλυκαντικά για χρήση από άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 και υπέρταση.

Σε δε άτομα που θέλουν να χάσουν τα περιττά τους κιλά είναι ιδανική.

 

 

 

Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός

 


Διαβάστε ακόμα: 
Κληρονομικη παχυσαρκια  &  ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ & ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ  &  Υπερκατανάλωση ζάχαρης στην παιδική ηλικία
 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα