Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

Μαύρο κύμινο ή Νιγέλια η εδώδιμος ?

Θόρυβος χωρίς ουσία,
ή πραγματικά τα ευεργετήματα τους ?

Το μαύρο Κύμινο ή η Νιγέλια η εδώδιμος έχει τις περισσότερες θεραπευτικές ιδιότητες ?

Όλοι ή σχεδόν όλοι γνωρίζετε ότι δεν παρασύρομαι σε υπερβολικούς χαρακτηρισμούς και μεγαλόσχημες εκφράσεις αν και εφόσον δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση.


Για εμένα προσωπικά τα θέματα υγείας χρήζουν τεράστιας σοβαρότητας στην προσέγγιση τους και άλλωστε είναι κάτι που και η επαγγελματική μου ενασχόληση με την υγεία δεν μου το επιτραπεί.

Ο λόγος για το μαύρο κύμινο αρχικά που εδώ και λίγο καιρό αναφορές το θέλουν να μοιάζει με πανάκια.

Ας το γνωρίσουμε καλύτερα και ας δούμε που στηρίζονται οι αναφορές σε αυτό.

Μαύρο κύμινο.

Το γνήσιο μαύρο κύμινο, αναφέρεται στους μαύρους σπόρους Bunium bulbocastanum ( Βούνιον το βολβοκάστανον ) που μοιάζει σε σχήμα με το άγριο κύμινο με την επιστημονική ονομασία caraway.

Η ταύτιση του γνήσιου μαύρου κύμινου ή μαυροκύμινου με τους μαύρους σπόρους του φυτού Νιγέλια η εδώδιμος τελικά δεν έχει καμία απολύτως  σχέση.

Με λόγια απλά είναι τραγικό λάθος σε όλες τις αναφορές που γίνονται για τη Νιγέλα ως μαύρο κύμινο.   

Το μαύρο κύμινο λοιπόν πέρα από την χρήση του στην μαγειρική για το ξεχωριστό του άρωμα, είναι ένα μπαχαρικό που βοηθά συγχρόνως και την χώνεψη.

Γενικά θα έλεγα πως έχει ακριβώς την ίδια συμπεριφορά και τις ίδιες εφαρμογές και δράσεις με το κοινό ή άγριο κύμινο.

Νιγέλια η εδώδιμος,  Nigella Sativa

Το επιστημονικό της όνομα ως Μελάνθιον το ήμερο ή η Νιγέλα η εδώδιμος (Nigella sativa) ή απλά η Νιγέλα ή Νιγκέλλα (Nigella) είναι ένα μονοετές ανθοφόρο φυτό  της οικογένειας των Βατραχιίδων ή Ρανουγκουλίδων. (Ranunculaceae)

Προέρχεται από την Νότια Ευρώπη, την Βόρια Αφρική και την νότια νοτιοδυτική Ασία χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινιστεί ακόμα πού πρωτοεμφανίστηκε .  

Το ύψος του φυτού φτάνει τα 25 με 30 εκατοστά.  

Οι σπόροι από το Μελάνθιον το ήμερο ή τη Νιγέλα την εδώδιμο,  είναι σκληροί στο άγγιγμα, μικρού μεγέθους με βάρους 1–5 mg και σκούρου γκρι ή μαύρου χρώματος εξωτερικά, αλλά λευκοί και ελαιώδεις εσωτερικά.

( Δεν έχουν καμία οπτική σχέση με αυτούς τους σπόρους του καμίνου πλην του μαύρου χρώματος στον φλοιό )

Ερευνώνται εδώ και αρκετά χρόνια επειδή τα συστατικά τους γιατί έχουν μοναδικές χημικές ιδιότητες και μπορούν να αυξήσουν την προσφορά τους στη διατροφή μας, όσο και στην βελτίωση της υγείας.

 
Ιστορική αναδρομή.

Οι σπόροι από τη Νιγέλα την εδώδιμο είναι ένα από τα πιο τιμώμενα φάρμακα στην ιστορία.

Οι καλύτεροι σπόροι προέρχονται από την Αίγυπτο  όπου μεγαλώνουν κάτω από σχεδόν ιδανικές συνθήκες σε οάσεις και δίπλα στον Νείλο. 

Η πρώτες καλλιέργειες της Νιγέλιας τοποθετούνται στην Αρχαία Αίγυπτο σε διάφορες περιοχές και έχουν βρεθεί σπόροι ακόμα και στον τάφο του Τουταγχαμών χωρίς ωστόσο να υπάρχουν επαρκεί στοιχεία για την χρήση της και τι συμβόλιζε μετά τον θάνατο των φαραώ.

Ο Έλληνας Διοσκουρίδης κατέγραψε και χρησιμοποιούσε τους σπόρους από Νιγέλια για τον πονοκέφαλο και τον πονόδοντο.

Είναι σημαντική επίσης και η αναφορά στην Νιγέλια από την Παλαιά Διαθήκη από τον Ησαΐα όπου αντιπαραβάλλεται η αποκόμιση του σιταριού και της Νιγέλιας.

Τέλος αναφορά στην Νιγέλια έχει γίνει και από τον Μωάμεθ.

Σήμερα, έχουν γίνει αρκετές μελέτες όπου τα αποτελέσματα τους δεν έχουν  γίνει όλα γνωστά.

Δραστικά συστατικά.

Το έλαιο της Νιγέλιας είναι πλούσιο σε ευεργετικά συστατικά όπως λινολεϊκό οξύ, θυμοκινόνη, νιγελλόνη, διθυμακινόνη, μελανθίνη, δαμασκίνη και τρανς ανηθόλη.

Μέχρι σήμερα κλινικά αποτελέσματα.

Είναι πολλά τα μέτωπα που έχουν ανοίξει οι επιστήμονες προκειμένου να αποδείξουν τα ωφέλει της Νιγέλιας έχοντας είδη εργαστηριακά αποδείξει τις αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδης, σπασμολυτικές,  βρογχοδιασταλτικές, αντιδιαβητικές, αντι-υπερτασικές και αναλγητικές της ιδιότητες.

Παράλληλα θεωρούνται βέβαιες επίσης οι αντικαρκινικές της δράσεις καθώς και η δράσεις προστασίας του ήπατος και των νεφρών.

Τέλος κλινικά έχει αποδεδειχθεί ότι οι σπόροι της Νιγέλιας βοηθούν την διάλυση των αερίων στο γαστρεντερικό, την χώνευση και λειτουργούν κατασταλτικά στην δυσκοιλιότητα.

Εδώ θα τονίσω ιδιαίτερα ότι η Νιγέλια η εδώδιμος δεν έχει δείξει έως σήμερα παρενέργειες και αλληλοεπιδράσεις με άλλες ουσίες και γι’ αυτό την κατέταξαν στα προσαρμογόνα βότανα.

Οι έρευνες συνεχίζονται εντατικά και πολύ σύντομα ευελπιστώ ότι θα υπάρχουν και επίσημες ανακοινώσεις.  

Συμπερασματικά.

Η Νιγέλια η εδώδιμος,  Nigella sativa όσο και ταπεινή αν μοιάζει το βέβαιο είναι ότι έχει πολλά να δώσει στην υγεία την ευεξία και την ομορφιά αρκεί να υπάρξει και η απαιτούμενη επιστημονική τεκμηρίωση.

Προσωπικά πιστεύω ότι για μια ακόμα φορά η φύση θα διαψεύσει τους άσπονδους αντίπαλους της.

Τέλος θα τονίσω ιδιαίτερα ακόμα μια φορά και προς αποφυγή εξαπάτησης αφενός πως η Νιγέλια η εδώδιμος δεν έχει καμία σχέση με το μαύρο κύμινο και αφετέρου τουλάχιστον επί του παρόντος δεν είναι πανάκεια.

Σε προσεχή δημοσίευση θα υπάρχουν περισσότερα στοιχεία για τις δράσεις και τα ωφέλει στον άνθρωπο της Νιγέλιας.

 

 

Έρευνα, ανάλυση παρουσίαση.

Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού.
Φαρμακοποιός

 

 



 

Μαύρο κύμινο, Νιγέλια η εδώδιμος,  Nigella sativa, προσαρμογόνο βότανο, Μελάνθιον το ήμερο,  Νιγέλα, Νιγκέλλα, Nigella,

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα