Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016

Μικρό εγκεφαλικό.

Σημάδια που θα πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά υπ’ όψιν μας και αν μη τι άλλο να επισκεφτούμε τον ειδικό ιατρό.

Αρκετές φορές έχω αναφέρει πως εγκεφαλικό δεν είναι μόνο αυτό που τρέχουμε τον πάσχοντα στο νοσοκομείο, είναι και εκείνο που αισθανόμαστε ένα ανεπαίσθητο μούδιασμα ή τσίμπημα στην περιοχή του τριχωτού της κεφαλής.


Παρόλα αυτά και για να μην τρομάζουμε άδικα επιστημονικά έχει οριστεί το τι ακριβώς είναι ένα μικρό ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Παρόλα αυτά δεν θα παραλείψω ποτέ να τονίζω το πόσο σημαντικό είναι με φυσικούς τρόπους να προσπαθείτε να έχετε γενικότερα το καρδιαγγειακό σας σύστημα σε καλή κατάσταση.

Συμπτώματα.

Μια πρόσκαιρη αδυναμία στην ομιλία και ιδιαίτερα στην κίνηση της γλώσσας είναι το πιο συχνό φαινόμενο.

Επίσης συχνό είναι και η παραμόρφωση του στόματος ή και η αδράνεια από την μια πλευρά των εκφραστικών μυών.

Με την πάροδο μικρού  χρονικού διαστήματος  η ομιλία ή οι εκφρασεις επανέρχονται στα φυσιολογικά και συνήθως είναι κάτι που ξεχνιέται εύκολα.

Ένα άλλο κοινό σύμπτωμα λιγότερο συχνό του μικρού εγκεφαλικού επεισοδίου είναι να παρουσιαστεί μια κινητική δυσλειτουργία των άνω ή κάτω άκρων.

Αυτό που συχνά έχω ακούσει ή και έχω δει είναι ο ασθενής να μην μπορεί να ελέγξει τα πόδια του και να διαστρώνονται σαν να βάζει τρικλοποδιά στον εαυτό του στην προσπάθεια να βαδίσει.

Σε αυτές τις περιπτώσεις επέρχεται πτώση μα μετά από διάστημα  το πολύ μιας ώρας η κινητικότητα επανέρχεστε σε φυσιολογικά επίπεδα.

Τέλος συχνά έχει αναφερθεί και το σύμπτωμα του πόνου στην μια πλευρά, πόδι και χέρι ενώ βάδιζε ο ασθενής αμέριμνος.

Το χαρακτηριστικό στο μικρό εγκεφαλικό επεισόδιο που προέρχεται μόνο από παροδική ισχαιμία στον εγκέφαλο είναι η σχετικά γρήγορη αποκατάσταση με μια ελαφριά ζαλάδα να παραμένει για κάποιες ώρες.

Σε κάθε περίπτωση πάντως αυτό θα πρέπει να αναφερθεί στον θεράποντα ιατρό και να ακολουθήσει ο ασθενής πιστά της οδηγίες του.

 

Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός

 



Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο
e-mail g.g.erisianos@gmail.com η στο τηλέφωνο 6942.598.834

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα