Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Κυριακή, 10 Ιανουαρίου 2016

Μαστίχα Χίου

Το δίχως άλλο η Μαστίχα Χίου εκτός της μοναδικότητας της σε αυτό το ευλογημένο νησί έχει και φαρμακευτικές εφαρμογές.
Όμως που είναι η αλήθεια και που η υπερβολή ?
Σήμερα θα την γνωρίσουμε ως μοναδικότητα και φυτό της Χίου και στην συνέχεια θα πιάσουμε μια, μια τις τεκμηριωμένες δράσεις της.
Μαστίχα λοιπόν ονομάζουμε την αρωματική φυσική ρητίνη ( Ρετσίνι ) που εξάγεται από τον τραυματισμό του μαστιχόδενδρο ( Pistacia Ientiscus var. Chia )
Το φυτό της μαστίχας ή σχίνος είναι αειθαλής θάμνος και ανήκει στην οικογένεια τερεβίνθου.
Αν και ευδοκιμεί σε ολόκληρη σχεδόν τη Μεσόγειο στο νησί της Χίου και μόνο στα νότια ωχριάς της υπάρχει μια ιδιαίτερη κατηγορά, ξεχωριστή και μοναδική σε άρωμα και ιαματικές ιδιότητες.
Έγιναν άπειρες απόπειρες να υπάρξει η συγκεκριμένη ποιότητα με μεταφυτεύσεις σε άλλα μέρη χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα.
Η συλλογή της μαστίχας μέχρι και σήμερα γίνεται με παραδοσιακό τρόπο.
Εξ’ αρχής εργάτες φροντίζουν στον θάμνο να δώσουν σχήμα μικρού δένδρου και κοντά στον Ιούλιο Αύγουστο καθορίζον την περιοχή γύρο από την ρίζα του.
Στην συνέχεια σκίζουν, τραυματίζουν τον φλοιό το σχίνου σε συγκεκριμένα σημεία όπου από εκεί εξάγεται η μαστίχα ( Ρητίνη )
Μέσα σε 10 – 15 ημέρες η ρητίνη σταθεροποιείται, στερεοποιείται και από τα μέσα Αυγούστου περισυλλέγεται από το έδαφος και καθαρίζεται σχολαστικά.
Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Η μαστίχα Χίου από την αρχαιότητα είχε πολλές χρήσεις αλλά εξέχουσες ήταν οι φαρμακευτικές και ιατρικές της ιδιότητες.
Οι Αιγύπτιοι την χρησιμοποιούσαν για τις ταριχεύσεις και οι Ρωμαίοι για την λεύκανση των δοντιών και την κακοσμία του στόματος.
Στα νεότερα χρόνια καθιερώθηκε ως αρωματικό σε τσίχλες, σε ποτά και την ζαχαροπλαστική.
Σύγχρονες έρευνες θέλουν να έχει καλλυντικές και ιατρικές ιδιότητες που θα ασχοληθούμε ξεχωριστά σύντομα και τεκμηριωμένα.
Κλείνοντας θα αναφέρω πως το δίχως άλλο η μαστίχα της Χίου αναμφίβολα έχει χωνευτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες στο γαστρεντερικό και λόγο ύπαρξης των ερευνών που γίνονται προκειμένου να αποδειχτούν κλινικά και άλλες.
 
 
 
Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός
 
 
 
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα