Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

Κάνναβη ως φάρμακο.

Και να μην πάει πουθενά αλλού
το μυαλό σας.
Την κάνναβη από την αρχαιότητα την χρησιμοποιούσαν ως φάρμακο μείζονος σημασίας κατά του πόνου ή των ψυχικών διαταραχών.
Στην σύγχρονη ιατρική επιστήμη πέρα του ότι αποτελεί το βασικό συστατικό σε αρκετά φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα αποτελεί και σημείο έλξης ερευνών στην σπαστικότατα, την νευρική ανορεξία και σε διαφόρων μορφών πόνου.
Η κάνναβη γνωστή και ως μαριχουάνα αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως ψυχοδραστικό φάρμακο.
Για την χρήση αυτή χρησιμοποίησαν τόσο τα φύλλα όσο και τους μίσχους είτε στην φυσική τους μορφή αποξηραμένα, είτε ως αιθέριο έλαιο.
Μια ανασκόπηση του 2002 πάνω στην ιατρική της χρήση αναφέρει ότι η κάνναβη έχει δείξει θετικά αποτελέσματα στην θεραπεία της νευρικής ανορεξίας, την ναυτία ανεξαρτήτου αιτιολογίας, τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και τέλος της ανορεξίας προερχομένης από χημειοθεραπεία.
Στο διάστημα αυτό επιβεβαίωσαν επίσης την συμβολή της στην σπαστικότατα σε άτομα που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας και των πόνων νεκρογενούς αιτιολογίας.
Εδώ θα ήθελα να κάνω μια διευκρίνιση.
Όταν αναφερόμαστε σε θεραπεία στην περίπτωση της κάνναβης δεν εννοούμε την οριστική θεραπεία, αλλά την συγκάλυψη των συμπτωμάτων.
Για παράδειγμα οι αναλγητικές της ιδιότητες ναι μεν υπάρχουν αλλά ως προς το σύμπτωμα και όχι ως προς την αιτία που προκαλεί τον πόνο.
Σήμερα βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη πολλές κλινικές μελέτες για τις δράσεις της φαρμακευτικής κάνναβης που όμως δεν έχουν καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα.
Τέλος το σίγουρο είναι ότι η κάνναβη σε ιατρική εφαρμογή έχει λόγους ύπαρξης.
 
Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός.
 
 
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα