Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

Ο Ιβίσκος δεν είναι μόνο καλλωπιστικό φυτό.

Πρόσφατες έρευνες αφού πρώτα ξέθαψαν τα παλαιά γιατροσόφια, τον θέλουν ικανό να καταπολεμά την αρτηριακή πίεση, να διευκολύνει την διούρηση και να συμβάλει στην αποτοξίνωση του οργανισμού.

Είναι όμως έτσι για υπάρχει υπερβολή στις δράσεις του ?

Ας τον γνωρίσουμε καλύτερα προκειμένου να βγάλουμε τα συμπεράσματα μας.

Αγγειόσπερμο, δικότυλο φυτό ο Ιβίσκος ανήκει στην οικογένεια των Μαλαχοειδή και στην τάξη των Μαλαχωδη με 200 και πλέων είδη θάμνων και δένδρων.  

Η καταγωγή του είναι από την Ασία και έχει φύλλα με νευρώσεις και όμορφα άνθη με 5 πέταλα.

Τα χρώματα του ανθού συνήθως είναι κόκκινα, άσπρα, κίτρινα και ροζ αν και το φυτό έχει πολλές μεταλλάξεις και μπορεί να τον συναντήσουμε και σε άλλους χρωματισμούς.

Ο ιβίσκος της Ερυθραίας ( Ιβίσκος η σαβδαρίφη - Hibiscus sabdariffa ) καλλιεργείται για τα άνθη του από τα οποία παρασκευάζεται αφέψημα χωνευτικό και τονωτικό.

Κοινό καλλωπιστικό φυτό είναι και ιβίσκος ρόζα ή κινέζικη τριανταφυλλιά που φτάνει σε ύψος τα 4 μέτρα και καλλιεργείται για τα μεγάλα , όμορφα κωνικά του άνθη σε ποικιλία χρωμάτων. Το φυτό έχει υποστεί πολλές διασταυρώσεις και σήμερα υπάρχουν περίπου 800 είδη καλλιεργούμενων ποικιλιών.

Δραστικά συστατικά.

Αν και δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα η πυκνότητα των δραστικών του συστατικών σε σχέση με την ποσότητα, έχουν βρεθεί αντιοξειδωτικά, κυρίως φλαβονοειδή,  καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ανόργανα άλατα όπως νιασίνη και καροτένιο και μικρή ποσότητα σιδήρου.

Χρήση.

Τον Ιβίσκος θα τον συναντήσουμε σε πολλά γιατροσόφια για την αύξηση της διούρησης και την καταπολέμηση της κατακράτησης των υγρών.

Τα φύλλα και τα άνθη του τα χρησιμοποιούν ακόμα και σήμερα ως αφέψημα για την ανακούφιση στομαχικών διαταραχών.

Σήμερα γίνονται μελέτες απόδειξης αν ο Ιβίσκος έχει και αντί-υπερτασική δράση, ή συμβάλει στην πτώση αυτής λόγο της διουρητικής του αποδεδειγμένης δράσης.

Αν και δεν έχει προϋποθέσεις τοξικότητας η υπερβολική χρήση του Ιβίσκου, εν’ τούτοις δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα οι απαραίτητες κλινικές μελέτες.

Συμπερασματικά.

Ο Ιβίσκος αν και είναι ένα πανέμορφο καλλωπιστικό φυτό με αναμφίβολες κάποιες δραστικές ουσίες που βοηθούν την υγεία, τουλάχιστον μέχρι σήμερα δεν έχει αποδεδειχθεί η αναγκαιότητα του ως προς την συστηματική του λήψη.

 

 

Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού

Φαρμακοποιός.

 

 


Διαβάστε ακόμα:

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα