Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Ινούλα για τα προβλήματα των πνευμόνων.

Ένα πραγματικά χρήσιμο βότανο για τα αναπνευστικά προβλήματα που αυτές τις  χειμωνιάτικες μέρες των λοιμώξεων δεν πρέπει να λείπει από το ντουλάπι μας.

Δεν είναι μόνο θεραπευτική, αλλά έχει και ιδανικά προληπτική ιδιότητα έναντι των αναπνευστικών λοιμώξεων όταν την χρησιμοποιούμε ως αφέψημα συχνά.

Γνωστό ίαμα η Ινούλα από την αρχαιότητα, που μου μοιάζει καιρός να την γνωρίσουμε και εμείς καλύτερα.

Ποώδες φυτό, αυτοφυές της οικογενείας των Asteraceae θα την συναντήσουμε με πολλά διαφορετικά ονόματα όπως Inula Helenium, Elecamprane, Horseheal κ.α.

Στην Ελλάδα που υπάρχει σε αφθονία στους βοσκοτόπους και τα υγρά σκιερά εδάφη σε τοπικές ονομασίες πιθανά να την έχετε ακούσει ως Ψυλλίστρα, Κρεμνόχορτο, αγριοσκάρφι κ.α.
η Ινούλα είναι διαδρεδομενη σχεδόν σε όλο τον κόσμο και σε όλες τις Ηπείρους.

Σήμερα καλλιεργείται και μάλιστα η καλλιέργεια της θεωρείται  εύκολη αλλά και αποδοτική.

Είναι ένα από τα εντυπωσιακά και όμορφα φυτά της φύσης με φωτεινά κίτρινα άνθη που σου θυμίζουν τις Ζέρμπερες ή μικρά ηλιοτρόπια.

Στην χώρα μας ανθίζει τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και η συγκομιδή της γίνεται προς τα τέλη του Αύγουστου, τον Σεπτέμβριο αλλά και τον Οκτώβριο.

Το ύψος της μπορεί να φράσει και τα 2,3 μέτρα αν δεν ξεριζωθεί μιας και ουσιαστικά περισυλλέγουμε την ρίζα της και μόνο στην παραδοσιακή Κινέζικη ιατρική χρησιμοποιούν και τα άνθη της.

Την Ινούλα την συναντάμε καταγεγραμμένη από τον Θεόφραστο, τον Διοσκουρίδη και τον Γαληνό ως θεραπευτικό ίαμα των αναπνευστικών προβλημάτων μα και ως τονωτικό.

Δραστικές ουσίες.

Η Ινούλα είναι η βασική πηγή της ινουλίνης που ως γνωστό οι ευεργετικές της δράσεις στο γαστρεντερικό είναι αποδεδειγμένες.

Όμως στην σύνθεση της  δεν περιορίζετε μόνο στην ινουλινη αλλά περιέχει και φυσικές στερόλες, βιταμίνη Ε και καροτίνη.

Φαρμακευτικές εφαρμογές.

Από τις δραστικές ουσίες που βρέθηκαν στην Ινούλα την καθιερώνουν ως ένα άριστο φυσικό ίαμα για την καταπολέμηση του βήχα, της δύσπνοιας, γενικότερα των αναπνευστικών λοιμώξεων και μάλιστα λόγο και της ισχυρής αντι-βακτηριακής, αντισηπτικής  δράσης που έχει χρησιμοποιείτε  και στις λοιμώξεις της στοματικής κοιλότητας και του φάρυγγα.

Τέλος η Ινούλα λόγο της μεγάλης περιεκτικότητας σε ινουλίνη είναι κατάλληλη και για διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος γενικότερα αλλά βοηθά και στην καλύτερη απορρόφηση των βιταμινών και του ασβεστίου.

Την Ινούλα τέλος θα την συναντήσουμε και σε μείγμα βότανων για αφέψημα όπως είναι η Αχιλλέα, το Βήχιο, η Ασκλιπιάδα και το Μαρρούβιο για την καταπολέμηση του χρόνιου άσθματος και της χρόνιας αναπνευστικής ανεπαρκείς. ( ΧΑΠ )

Συμπερασματικά.

Η Ινούλα είναι ένα από τα πολύ καλά φυσικά ιάματα αντιμετώπισης αναπνευστικών προβλημάτων  με σημαντικό γεγονός ότι μέχρι και σήμερα δεν έχουν βρεθεί τοξικότητες σε περιπτώσεις υπερδοσολογίας.

Παρόλα αυτά καλό είναι πάντα να μην υπερβάλουμε.

 

 

Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός

 


Διαβάστε ακόμα σχετικά άρθρα:  

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα