Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

Γλυκόριζα, γλυκιά και φαρμακευτική.

Μακρά η ιστορία της Γλυκόριζας που την πρωτοσυναντάμε καταγεγραμμένη από το πατέρα της βοτανικής Θεόφραστο 300 χρόνια περίπου προ Χριστού.
Ενώ αρχικά την γλυκόριζα την χρησιμοποιούσαν οι στρατιώτες του Μεγάλου Αλεξάνδρου στις εκστρατείες τους για να καταπολεμήσουν την δίψα, στο πέρασμα του χρόνου απέδειξε ότι είναι ένα άριστο βότανο καταπολέμησης παθήσεων του γαστρεντερικού και κύρια του Έλκους σε στομάχι, η δωδεκαδάκτυλο.

 
Ποια είναι η Γλυκοριζα.

Η γλυκόριζα είναι ένα αυτοφυές φυτό που το συναντάμε και στην Ελλάδα κύρια σε αφθονία στην Σάμο αλλά και σε άλλες μεσογειακές χώρες μέχρι και τα νότια σύνορα της Ρωσίας.

Η επιστημονική της ονομασία είναι Glycynhiza glabra αλλά υπάρχουν και άλλες τοπικές όπως Γλυκορίζι, Ρεβολίτσα, Κολιά κ.α.

Τα μέρη του φυτού που χρησιμοποιούμε είναι οι ρίζες που έχουν μια πολύ γλυκιά γεύση και το εκχύλισμα τους είναι σκούρο σχεδόν μαύρο.

Από αυτό κατασκευάζονται οι γνωστές μαύρες παστίλιες καταπολέμησης του πονόλαιμου και του βήχα.

Δραστικές ουσίες:

Σε σύγχρονες αναλύσεις που έχουν γίνει έχουν βρεθεί στην σύνθεση της γλυκόριζικα, β-καροτένιο, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, πλήθος βιταμινών του συμπλέγματος Β και σαλικυλικά.

Ενδείξεις.

Πέρα από τις γνωστές μαύρες καραμέλες κατάλληλες για τον πονόλαιμο και τον βήχα, την γλυκόριζα την χρησιμοποιούμε για την προστασία του γαστρεντερικού, την θεραπεία του έλκους, και για την ρύθμιση των οιστρογόνων κύρια σε γυναίκες που έχουν μπει στην κλιμακτήριο ή δυσκολεύονται στην σύλληψη.

Λέγεται ότι ενεργοποιεί τον μεταβολισμό, δρα ευεργετικά σε ηπατικές ασθένειες και τέλος ότι βοηθά στην χαμηλή πίεση χωρίς ωστόσο να υπάρχει επαρκής βιβλιογραφία με κλινικές αποδείξεις.

Προσοχή.

Πολύ ωραία ακούγονται όλα αυτά για την γλυκόριζα αλλά θα σας επιστήσω την προσοχή στην υπερβολική κατανάλωση  της κύρια  σε άτομα που λαμβάνουν αντισυλληπτικά χάπια και άτομα που λαμβάνουν αντί-υπερτασικά.  

Τρόπος λήψης.

Την γλυκόριζα εκτός από τις καραμέλες που προανέφερα μπορούμε να την κάνουμε και αφέψημα, ζεστό ή κρύο που θα μας καταπολεμήσει και την δίψα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Συμπερασματικά:

Η Γλυκόριζα πραγματικά έχει ικανό αριθμό ιαματικών ουσιών και μπορεί να βοηθήσει τον άνθρωπο για καλή υγεία, ευεξία και ομορφιά.

Δεν έχει ερευνηθεί ακόμα σε βάθος και τέλος ανήκει σε εκείνα τα βότανα που δεν επιτρέπουν υπερβολές στην δοσολογία.

 

 

Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός

 

 

 
Διαβάστε ακόμα: 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα