Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2016

Φρουκτόζη.

Σίγουρα όλοι έχουμε ακούσει την ύπαρξη της φρουκτόζης και μάλιστα ακόμα και στην ζαχαροπλαστική.
Άραγε έχει τόσα πλεονεκτήματα έναντι της γνωστής ζάχαρης, ή τελικά στην ουσία είναι ένα και το αυτό.

Η φρουκτόζη ή οπωροσάκχαρο ή λαιβουλόζη είναι μια οργανική ένωση που ανήκει στην ομάδα των υδατανθράκων ή μονοσακχαριτών.
Είναι και αυτή ένα φυσικό ζάχαρο που το εξάγουμε από τα φρούτα κύρια τα σταφύλια.
Θεωρείται ο πιο γλυκύτερος μονοσακχαρίτης της φύσης.
Η φρουκτόζη μαζί με την γλυκόζη αποτελούν τα δυο βασικά συστατικά της σύνθεσης της κοινής ζάχαρης.
Ο χημικός τύπος της φρουκτόζης είναι ο C6H12O6 .
Ο μεταβολισμός της φρουκτόζης γίνεται στο συκώτι σε γλυκόζη.
Η φρουκτόζη απορροφάται από το έντερο σε πιο αργούς ρυθμούς από την γλυκόζη ( Ζάχαρη ) και αυτό την καθιστά καλύτερη για κατανάλωση από άτομα σε προ-διαβητικά στάδια.
Ωστόσο σε άτομα με διαγνωσμένο διαβήτη έστω και ρυθμισμένο θα συνιστούσα μεγάλη προσοχή.
Συμπερασματικά.
Ναι η φρουκτόζη είναι ένα φυσικό γλυκαντικό βραδέως απορρόφησης που η απορρόφηση της δεν εξαρτάται από την ινσουλίνη.
Μπορεί να καταναλωθεί άφοβα και είναι καλύτερη σε περιόδους δίαιτας για απώλεια περιττών κιλών από την κοινή ζάχαρη.  
 
 
Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού
Φαρμακοποιός
 
 
Διαβάστε ακόμα:  Ασπαρτάμη.  &  Στέβια
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα