Τετάρτη, 6 Ιανουαρίου 2016

Ασπαρτάμη.

Την γνωρίζετε ή σας λέει κάτι
η ζαχαρίνη ?


Ένα και το αυτό εκτός μικρών εξαιρέσεων που στο μικροσκοπικό χαπάκι που θα γλυκάνει τον καφέ μας χρησιμοποιούν φρουκτόζη, ή Στέβια.
Η ασπαρτάμη πόντος σε κάθε περίπτωση είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα γλυκαντικά προκειμένου να αντικατασταθεί η ζάχαρη
Οι λόγοι που συνήθως έχουμε στο να αντικαταστήσουμε την ζάχαρη με ασπαρτάμη είναι η ελάχιστες θερμίδες που έχει.
Η ασπαρτάμη συντίθεται από δύο αμινοξέα (δομικά συστατικά των πρωτεϊνών), το ασπαταμικό οξύ  και την φαινυλαλανίνη.  
Αποδίδει μόνο 4 θερμίδες ανά γραμμάριο, αλλά έχει πολύ έντονη γλυκαντική δράση, οπότε προστίθεται σε πολύ μικρές ποσότητες και τελικά προσδίδει ελάχιστες θερμίδες.
Αυτός είναι και ο λόγος που προτείνεται και προτιμάται σε περιόδους δίαιτας για απώλεια περιττών κιλών.
Κατά καιρούς έχει απασχολήσει τόσο την επιστημονική κοινότητα, όσο και οικολογικά διατροφής σωματεία για την ασφάλεια της, αλλά τόσο στην Αμερική, όσο και στην Ευρώπη την χαρακτήρισαν  ασφαλή ακόμα και από γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης και γαλουχίας.
Προσοχή από την άλλη η ασπαρτάμη δεν λαμβάνεται από διαβητικούς παρά μόνο με μεγάλη προσοχή και όταν είναι ρυθμισμένοι.
 
 
Γιαωργος Ερισιάνος Κυριακου
Φαρμακοποιός
 
 
Διαβάστε ακόμα: Στέβια 
 
 
 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα