Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2015

ΚΝΣ Κεντρικό Νευρικό Σύστημα.

Συχνά αναφέρομαι σε παθήσεις του ΚΝΣ
και σε προτάσεις θεραπειών τους.

Τι είναι όμως ακριβώς το ΚΝΣ και ποιος ο τρόπος που λειτουργεί.

Ας το γνωρίσουμε καλύτερα με λόγια απλά προκειμένου να μπορούμε να κατανοήσουμε και τις παθήσεις του.

Το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα αποτελείται ουσιαστικά από δυο μεγάλα μέρη.

Τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό.

Ρυθμίζει όλες τις λειτουργίες σώματος και οργανισμού σε ότι αφορά την κίνηση και τις αισθήσεις, ενώ παράλληλα συντονίζει την ομιλία, την συμπεριφορά αλλά και την δραστηριότητα όλων των άλλων συστημάτων που απαρτίζουν τον οργανισμό μας.

Με άλλα λόγια το κεντρικό σύστημα, μεσολαβεί για την επικοινωνία του οργανισμού με τον έξω κόσμο, ρυθμίζει όλες τις λειτουργίες του ανθρωπίνου σώματος και συνεργαζόμενο με τα άλλα συστήματα όπως αυτά των αισθητηρίων οργάνων, τις συντονίζει ανάλογα με τα εσωτερικά και εξωτερικά ερεθίσματα.

Παράλληλα το κεντρικό νευρικό σύστημα, είναι η έδρα των ανώτερων νοητικών λειτουργιών δηλαδή του λόγου, της σκέψης, των  ενορμήσεων και της συνείδησης οι οποίες συγκροτούν αυτό που ονομάζουμε προσωπικότητα του καθένα από εμάς.

Το κεντρικό νευρικό σύστημα επεξεργάζεται, μεταφράζει και αποθηκεύει τις  πληροφορίες που δέχεται από το εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον και απαντά είτε με κινητικές εντολές προς τους μυς, ώστε ο οργανισμός να απαντήσει με κίνηση, συντονίζει την έκκριση διαφόρων ορμονών, ή απαρτιώνει όλες τις πληροφορίες για να επεξεργαστεί σκέψεις και να οργανώσει μεταγενέστερες αντιδράσεις.

Ο εγκέφαλος είναι  το κέντρο οργάνωσης και ελέγχου της συμπεριφοράς, ενώ ο νωτιαίος μυελός είναι το ενδιάμεσο  όργανο επικοινωνίας του εγκεφάλου με το περιφερικό νευρικό σύστημα δηλαδή των νεύρων που θα μεταφέρουν ερεθίσματα κίνησης στους μύες ή θα μεταφέρουν ερεθίσματα αίσθησης από το δέρμα προς αυτόν.

Η βασική ανατομική και λειτουργική μονάδα του κεντρικού νευρικού συστήματος είναι το  νευρικό κύτταρο.

Αποτελείται από το  κυτταρικό σώμα μέσα στο οποίο βρίσκεται ο πυρήνας του, από πολυάριθμες αποφυάδες, τους  δενδρίτες και μία επιμήκη λεπτή αποφυάδα, που ονομάζεται νευρίτης.

Με αυτή την δομή μπορεί να έρχεται σε επαφή με πολυάριθμα νευρικά κύτταρα ώστε να μεταβιβάζει μηνύματα επικοινωνίας – τις νευρικές ώσεις μέσω των συνάψεων.

Με αυτό τον τρόπο καθίσταται δυνατή η οργάνωση της επικοινωνίας μεταξύ διαφόρων τμημάτων του νευρικού συστήματος και η εν γένει ρύθμιση της λειτουργίας του οργανισμού.

 

 

 


Διαβάστε ακόμα:  

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα