Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2015

Η άγνωστη πλευρά στην κατανάλωση ξηρών καρπών.

Συχνά πυκνά δημοσιεύονται διάφορα για τα ωφέλει των ξηρών καρπών, χωρίς ωστόσο
να εισχωρούν σε βάθος.

 
Τα συνιστούν σε δίαιτες, διαλέγουν προς χαρώ εντυπωσιασμού περιέργους και εξωτικούς αφήνοντας τους κλασικούς απ’ έξω, τέλος φορές δεν λησμονούν να υπερβάλουν.

Ας δούμε μαζί σήμερα πραγματικά ποιοι είναι οι πραγματικά οι ξηροί καρποί και  μερικά άγνωστα πράγματα για αυτούς.

Τα αμύγδαλα επηρεάζουν θετικά τα καλά βακτήρια.
Κατά την άποψη μου ο βασιλιάς των ξηρών καρπών.
Όλα αυτά τα αμύγδαλα που τρώτε σαν σνακ ή προσθέτετε στη σαλάτα ή τα γλυκά, βοηθούν στην ισορροπία των καλών βακτηρίων στο έντερο.
Μελέτες, μάλιστα, έχουν αποδείξει επανειλημμένως τις ιδιότητες της φλούδας του αμυγδάλου και τις πρεβιοτικές επιδράσεις του.
Πλούσια σε βιταμίνη Ε, βιταμίνη ως γνωστών της νιότης.

Τα καρύδια είναι τα πιο πλούσια σε ωμέγα-3.
Τα καρύδια που πάνε παντού.
Προσφέρουν ενέργεια, πολλές βιταμίνες και θεωρητικά είναι τα δεύτερα σε προσφορά για την υγεία του ανθρώπου.
Περιέχουν τέλος καλή αναλογία σε Ω 3 & Ω 6 λιπαρά κάτι που απουσιάζει από άλλους.

Τα φουντούκια τα θρεπτικά.
Πλούσια σε πρωτεΐνες και ανόργανα άλατα.
Καταναλώνονται συνήθως ψημένα είτε μόνα τους είτε σε γλυκίσματα.
Σε κάποιες χώρες τα χρησιμοποιούν ακόμα και ως συμπλήρωμα σε αλεύρι ολικής αλέσεως για την παρασκευή ψωμιού.

Τα φιστίκια Αιγίνης τα αντιοξειδωτικά.
Έχεις πολλούς λόγους να καταναλώνεις φιστίκια Αιγίνης.
Ο κυριότερος είναι οι αντιοξειδωτική τους δράση και πέρα της υπέροχης γεύσης που έχουν είτε τα καταναλώσεις μόνα τους, είτε ως πρόσθετα σε διάφορα γλυκά ή σαλάτες.

Τα κάστανα τα μοναδικά.
Πλούσια σε βιταμίνη C γεγονός που τα καθιστά μοναδικά στην ομάδα των ξηρών καρπών.
Αδικημένα στην κατανάλωση τους, τόσο για την επεξεργασία τους πριν τα καταναλώσεις, όσο και φορές από την τιμή τους.
Τα κάστανα χρησιμοποιούνται ευρέως στην μαγειρική και ζαχαροπλαστική.

Μέχρι εδώ αναφέρθηκα στους ξηρούς καρπούς που παράγει και η Ελλάδα και πραγματικά συνιστώ να τους προτιμάται.
Πέρα της άριστης ποιότητας τους που τους εξασφαλίζουν οι κλιματολογικές συνθήκες της χώρας μας, βοηθάμε ταυτόχρονα και την Ελληνική οικονομία.

Και κάτι που δεν ξέρατε.

Τα φιστίκια είναι όσπρια.
Ανήκουν στα όσπρια άσχετα αν τα καταναλώνουμε ως ξηρό καρπό.
Είναι πλούσια σε θερμίδες, εύγεστα και τα χρησιμοποιούμε και στην ζαχαροπλαστική.

Τέλος θα ήταν παράλειψη μου αφενός να μην αναφερθώ στα μακαντέμια και τα κάσιους που είναι εισαγόμενη ξηροί καρποί, ( Θα το κάνω ξεχωριστά σε επόμενη δημοσίευση μου. ) αλλά και αφετέρου να μην σας υπενθυμίσω ότι γενικότερα οι ξηροί καρποί κατηγορούνται για αλλεργίες. ( Επίσης θα αναφερθώ προσεχώς σύντομα )

 

 

Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού.
Φαρμακοποιός.

 

 


 
Διαβάστε ακόμα: 
 

 

 
 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα