Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης

Τόσο συχνή όσο και η αποφυγή να την συζητήσουμε με τους ειδικούς.

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια, μη μεταδοτική αυτοάνοση ασθένεια που επηρεάζει το δέρμα και τις αρθρθώσεις. 

Η διαταραχή είναι μια χρόνια επαναλαμβανόμενη κατάσταση που ποικίλλει σε βαρύτητα από ανθρωπο σε ανθρωπο.

Τα νύχια των χεριών και των ποδιών επηρεάζονται συχνά (ψωριασική δυστροφία των νυχιών) και μπορεί να θεωρηθεί ως μεμονωμένο εύρημα.

Η ψωρίαση μπορεί επίσης να προκαλέσει φλεγμονή των αρθρώσεων, η οποία είναι γνωστή ως ψωριασική αρθρίτιδα.

Δέκα με δεκαπέντε τοις εκατό των ατόμων με ψωρίαση έχουν ψωριασική αρθρίτιδα.

Η αιτία της ψωρίασης δεν είναι γνωστή, αλλά πιστεύεται ότι έχουν μια γενετική συνιστώσα.

Η ψωρίαση πιθανώς μια από τις μεγαλύτερες γνωστές ασθένειες του ανθρώπου και ταυτόχρονα από τις πιο παρεξηγημένες.

Μερικοί μελετητές θεωρούν τη ψωρίαση να έχει συμπεριληφθεί μεταξύ των προϋποθέσεων του δέρματος που ονομάζεται tzaraat στην Αγια Γραφή.

Τα συμπτώματα της ψωρίασης μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορες μορφές. Οι παραλλαγές περιλαμβάνουν πλάκα, φλυκταινώδες, σταγονοειδής και καμπτική ψωρίαση.

Αυτή η ενότητα περιγράφει κάθε είδους (με ICD-10 ψωρίαση κώδικα (vulgaris ψωρίαση) (L40.0) είναι η πιο κοινή μορφή της ψωρίασης.

Επηρεάζει 80 έως 90% των ατόμων με ψωρίαση.

Κατά πλάκας ψωρίαση εμφανίζεται συνήθως ως διογκώσεων του ερεθισμένο δέρμα που καλύπτεται με ασημί άσπρο φολιδωτό δέρμα.

Οι περιοχές αυτές ονομάζονται πλάκες.

Η 29η καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης» το 2004, με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψωρίασης, που συσπειρώνει στους κόλπους της γιατρούς και ασθενείς.

Στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας Ψωρίασης είναι να ενημερώσει ασθενείς, ιατρούς και κοινό και να αυξήσει την επίγνωση για την ασθένεια, ώστε να δώσει στους ασθενείς που πάσχουν από Ψωρίαση την προσοχή και την κατανόηση που τους αξίζει.

Παρότι αναφέρεται ήδη από την αρχαιότητα, η Ψωρίαση παραμένει από πολλές απόψεις μια κρυφή ασθένεια και πολλές διαστάσεις της παραμένουν άγνωστες στο ευρύ κοινό.

Μια κοινή παρανόηση είναι αυτή μεταξύ της Ψωρίασης, που είναι ασθένεια του ανοσοποιητικού συστήματος, και της Ψώρας, που οφείλεται στο ακάρι της Ψώρας.

Το αποτέλεσμα είναι πολλοί να πιστεύουν λανθασμένα ότι η Ψωρίαση είναι μεταδοτική.

Τα μηνύματα της Παγκόσμιας Ημέρας Ψωρίασης είναι: «Η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική» και «Από ψωρίαση μπορεί να προσβληθεί οποιοσδήποτε».

Η Ψωρίαση είναι μια χρόνια δερματοπάθεια που προκαλείται από δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Το αποτέλεσμα είναι αλλοιώσεις του δέρματος, με πιο συχνή εκδήλωση τις φλεγμονώδεις, ερυθηματώδεις πλάκες, οι οποίες καλύπτονται από αργυρόλευκες φολίδες.

Η Ψωρίαση δεν προκαλεί θάνατο. Θα ήταν, ωστόσο, λάθος να αντιμετωπιστεί η νόσος ως ένα απλό πρόβλημα αισθητικής. Η ύπαρξή της, ιδίως σε βαριά μορφή, μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες στη ζωή του ασθενούς, παρόμοιες με αυτές άλλων σοβαρών χρόνιων ασθενειών, όπως οι καρδιακές και αναπνευστικές παθήσεις.

Πάντως, τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα που πάσχουν από Ψωρίαση είναι κοινωνικής και ψυχολογικής φύσης.

Η Ψωρίαση προσβάλλει περίπου το 2% του πληθυσμού παγκοσμίως. Αυτό σημαίνει ότι, κατά προσέγγιση, 200.000 άτομα πάσχουν από την ασθένεια στην Ελλάδα.

 
 
 

 
 
 
ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΙΣΤΟΤΟΠΟΙ


ΠΗΓΗ: sansimera.gr
 
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα