Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Παρασκευή, 4 Σεπτεμβρίου 2015

Λιναρόσπορος και σουσάμι.

Διατηρούν την σιλουέτα μας ?

Πόσα πράγματα γνωρίζουμε σήμερα για τον λιναρόσπορο και το σουσάμι ?
Αν εξαιρέσουμε την χρήση τους στην μαγειρική, από την παραδοσιακή ιατρική έχουν χάσει την πραγματική τους αξία.

Όμως εδώ και χρόνια στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα ολοένα έρχονται στο φως.

Ας τα γνωρίσουμε αρχικά καλύτερα και στην συνέχεια ας δούμε τι λένε σήμερα οι επιστήμονες.

Λιναρόσπορος.

Αν και σήμερα στην πράξη πολύ λίγο χρησιμοποιείται ο λιναρόσπορος για θεραπευτικούς σκοπούς, κατά το παρελθόν η χρήση του ήταν αρκετά διαδεδομένη.

Η παραδοσιακή ιατρική, η οποία ανέδειξε πρώτη ως ένα βαθμό τις φαρμακευτικές ιδιότητες του λιναρόσπορου, σήμερα ενισχύεται από τη σύγχρονη ιατρική, καθώς και από τη διατροφική έρευνα και αναδεικνύεται ο λιναρόσπορος και τα προϊόντα του ως πολύτιμα διατροφικά-φαρμακευτικά προϊόντα που δικαιώνουν την αρχή του Ιπποκράτη:

Η τροφή σου, το φάρμακό σου
και το φάρμακό σου η τροφή σου.

Η χρήση του λιναρόσπορου σε πυώδη σπυριά υπό μορφή καταπλάσματος ήταν από τις πιο συνηθισμένες.

Σαν υπακτικό, οι σπόροι έχουν και θεραπευτική επίδραση διότι ρυθμίζουν και τακτοποιούν τις κενώσεις.

Το αφέψημα κάνει καλό στα βρογχικά, στην πνευμονία, στις πέτρες της χολής, στους ρευματικούς πόνους, καθώς και σε κάθε είδος φλεγμονές.

Σε 100 γρ. λιναρόσπορου περιέχονται

Θερμίδες
534.0 (Kcal)
Υδατάνθρακες
28,8 γρ.
Σάκχαρα
1,5 γρ.
Διαιτητικές ίνες
27,8 γρ.
Λίπη
42,1 γρ.
Πρωτεΐνες
18,3 γρ.
Θιαμίνη (Βιταμίνη Β1)
1,6 mg
Ριβοφλαβίνη (Βιταμίνη Β2)
0,161 mg
Νιασίνη (Βιταμίνη Β3)
9,08 mg
Παντοθενικό οξύ (Βιταμίνη Β5)
0,985 mg
Βιταμίνη Β6
0,473 mg
Φολικό οξύ (Βιταμίνη Β9)
0,0 mg
Βιταμίνη C
0,6 mg
Σίδηρος
5,73 mg
Μαγνήσιο
392,0 mg
Φωσφόρος
642,0 mg
Κάλιο
813,0 mg
Ψευδάργυρος
4,34 mg

Ο λιναρόσπορος πλούσια πηγή ω-3 λιπαρών οξέων

Το λινέλαιο είναι εύκολο στη χρήση του και η περιεκτικότητά του σε ω-3 είναι πολύ υψηλή.

Το καθαρό λινέλαιο μπορεί να προστεθεί ακόμα και σε φαγητά.

Είναι όμως προϊόν το οποίο οξειδώνεται και ταγγίζει πολύ γρήγορα κα πρέπει να φυλάσσεται επιμελώς.

Κατά την συμπίεση του δεν πρέπει η θερμοκρασία να ανέβει πάνω από του 60’ C γιατί θα χαθούν ορισμένες από τις ιδιότητες του.

Επί πλέον στο λινέλαιο δεν μεταφέρονται οι διαιτητικές ίνες καθώς
και τα αντιοξειδωτικά του λιναρόσπορου.
Ο λιναρόσπορος περιέχει πολλές βιταμίνες, ιδίως του συμπλέγματος Β.

Σουσάμι.

Πλούσια είναι η θρεπτική του αξία, αλλά και με αποδεδειγμένες καλλυντικές ιδιότητες, πέρα της χρήσης του στην μαγειρική.

Το κύριο συστατικό των σπερμάτων είναι το μη πτητικό έλαιο που περιέχουν σε ποσοστό 44% έως 60%.

Το σησαμέλαιο έχει αξιοσημείωτη σταθερότητα και είναι ανθεκτικό στην οξείδωση  και στο τάγγιασμα ενώ η σύνθεση του είναι ιδανική (40% ελαϊκο οξύ, 45% λινολεϊκό οξύ ).

Ο πλακούντας που απομένει μετά την παραλαβή του λαδιού είναι πολύ θρεπτικός (42% πρωτεΐνη ), τόσο χάρη στην ποιότητα των αμινοξέων  που περιέχει (υψηλή περιεκτικότητα μεθιονίνης  ) όσο και χάρη στα ανόργανα στοιχεία του (ασβέστιοκαι φώσφορο )

Τέλος το σουσάμι περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, σίδηρο, σελήνιο πολυξάκουστα λιπαρά και φυσικά αντιοξειδωτικά.

Από το σουσάμι τονίζω ότι βγαίνει και το ταχίνι που αποτελεί  και ένα ξεχωριστό ωφέλιμο τρόφιμο κύρια σε περιόδους δίαιτας όταν και εφόσον η χρήση του είναι με μέτρο.

Τέλος το σησαμέλαιο χρησιμοποιείται και ως βάση περιποίησης του δέρματος σε σώμα και πρόσωπο. 
Ας δούμε όμως τι κλινικά έχουν αποδείξει οι επιστήμονες για την παράλληλη χρήση του λιναρόσπορου και του σουσαμιού.

Μια νέα αμερικανική μελέτη αναδεικνύει εκείνο το συγκεκριμένο στοιχείο που περιέχουν ο λιναρόσπορος και το σουσάμι, και το οποίο προλαμβάνει η επιβραδύνει την αύξηση του βάρους.
 
Σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου American Journal of Epidemiology, ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες από λιγνάνες, έτειναν να έχουν χαμηλότερο βάρος και γενικά να παίρνουν λιγότερα κιλά σε βάθος χρόνου, συγκριτικά με γυναίκες που δεν κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες λιγνάνων.

Οι λιγνάνες ανήκουν στα φυτοοιστρογόνα, τα οποία θεωρούνται ότι διαθέτουν αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι οι λιγνάνες ενδέχεται να παίζουν ρόλο στην ρύθμιση του σωματικού βάρους.


Ο λιναρόσπορος και το σουσάμι είναι πλούσιες πηγές λιγνάνων, αλλά σε μικρότερες ποσότητες περιέχουν λιγνάνες και οι ξηροί καρποί, τα φρούτα, τα λαχανικά, ο καφές, το τσάι και το κρασί.

Οι ερευνητές στην παρούσα μελέτη ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερες από 1.000 γυναίκες που είχαν δώσει δείγματα ούρων στην αρχή της μελέτης και είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση για δέκα χρόνια.

Τα δείγματα ούρων εξετάστηκαν για δύο συστατικά, την εντεροδιόλη και την εντερολακτόνη, που σχηματίζονται όταν τα εντερικά βακτήρια διασπούν τις λιγνάνες των τροφών.

Στην αρχή της μελέτης, οι γυναίκες με τα υψηλότερα επίπεδα εντεροδιόλης και εντερολακτόνης στα ούρα είχαν τον χαμηλότερο ΔΜΣ.

Για παράδειγμα, οι γυναίκες με την υψηλότερη εντερολακτόνη είχαν ΔΜΣ 24,6, συγκριτικά με ΔΜΣ 27,5 των γυναικών με τα χαμηλότερα επίπεδα εντερολακτόνης.

Επιπρόσθετα, τα υψηλότερα επίπεδα λιγνάνων σχετίστηκαν με μικρότερη αύξηση του βάρους σε βάθος χρόνου.

Οι γυναίκες με την υψηλότερη εντεροδιόλη στα ούρα πήραν 0,27 κιλά λιγότερα ανά χρόνο, συγκριτικά με εκείνες που είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα εντεροδιόλης.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι η υψηλότερη έκκριση μεταβολικών λιγνάνης, ειδικά εντεροδιόλης, σχετίζεται με βραδύτερη αύξηση βάρους» υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα της μελέτης.

Αν και δεν είναι ξεκάθαρο γιατί οι λιγνάνες προλαμβάνουν την αύξηση του βάρους, οι επιστήμονες εικάζουν ότι επειδή η δομή τους μοιάζει με αυτή των οιστρογόνων, ενδεχομένως να επηρεάζουν το σωματικό βάρος προσδενόμενες σε υποδοχείς των οιστρογόνων.

 

 

Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού

 

Διαβάστε ακόμα:
Ανθρώπινο σώμα & η λειτουργεία του  &  Θρεπτικές ουσίες.  &  Βιταμίνη - Βιταμίνες.
 

Πήγες: American Journal of Epidemiology - aje.oxfordjournals.org  &  WIKIPEDIA

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα