Ανακοίνωση: Λόγω τεχνικών προβλημάτων στο προσωπικό email το τελευταίο διάστημα, δυστυχώς δεν έχω λάβει τα emails σας με αποτέλεσμα να μην έχετε πάρει απάντηση.

Παρακαλώ καλέστε στο 6942 598 834 ή ξανά στείλτε το email σας στο g.m.k.erisianos@gmail.com

×

Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

Στιγμιαίος καφές, όλα εκείνα που δεν ξέρετε.

Δεν είναι μόνο στην Ελλάδα ο στιγμιαίος καφές πρώτος σε προτιμήσεις.

Σε όλο τον κόσμο κρατά ψηλά την θέση του σε κατανάλωση και αυτό δεν αλλάζει.


Το μόνο που πέφτει στον κάθε ένα από εμάς είναι η επιλογή της ποιότητας του.

Πόσα, όμως, γνωρίζουμε για αυτό το είδος καφέ και για τη δράση του; Εδώ αναλαμβάνουμε να διαχωρίσουμε τον μύθο από την αλήθεια...
Ας τον γνωρίσουμε καλύτερα λοιπόν.  


Γράφει η Ευσταθία Παπαδά
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, Ph.D.(cand)

Ο στιγμιαίος καφές παράγεται 100% φυσικά.

Βοτανολογικά, υπάρχουν ποικιλίες καφεόδεντρων από τα οποία προκύπτει ο καφές.

Ο στιγμιαίος καφές παράγεται από τις ποικιλίες καφεόδεντρων που λέγονται Robusta και Arabica.

Ο κόκκος του καφέ βρίσκεται μέσα σε μικρούς καρπούς οι οποίοι κατά την συλλογή τους έχουν ένα χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα που μοιάζουν με κεράσια.

Μετά την επιλογή των κόκκων του καφέ, αυτοί καβουρδίζονται και αλέθονται σε σκόνη.

Στη συνέχεια, ακολουθεί το φιλτράρισμα.

Στον στιγμιαίο καφέ το κατακάθι έχει αφαιρεθεί με διαδοχικά φιλτραρίσματα.

Ο στιγμιαίος καφές μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο στομάχι.

Αυτό δεν έχει στηριχθεί επιστημονικά από μελέτες που διερευνούσαν την κατανάλωση ροφήματος καφέ σε διαφορετικές ποσότητες από υγιή άτομα.
Όσοι έχουν ήδη κάποιες γαστρεντερικές ενοχλήσεις ή παθήσεις, ενδεχομένως να χρειαστεί να μετριάσουν κάποια ροφήματα και φαγητά ανάμεσα στα οποία μπορεί να είναι ο καφές όπως ακριβώς και ένας φυσικός χυμός φρούτων.
Τελευταία μελέτη στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, δεν έδειξε κάποια επίδραση του στιγμιαίου καφέ σε γαστρικές εκκρίσεις που συνδέονται με στομαχικές διαταραχές.

Ο στιγμιαίος καφές έχει την περισσότερη καφεΐνη.

Ο στιγμιαίος καφές είναι αρκετά «παρεξηγημένος» αναφορικά με την ποσότητα καφεΐνης που περιέχει.

Ενώ πολλοί πιστεύουν ότι ο στιγμιαίος καφές έχει την περισσότερη καφεΐνη, έχει λιγότερη καφεΐνη από τον καφέ φίλτρου.

Συγκεκριμένα, μία μερίδα (180mL) στιγμιαίου καφέ περιέχει 65-100mg καφεΐνης ενώ ένας καφές φίλτρου (200mL) περιέχει 115-175mg καφεΐνης.

Ο στιγμιαίος καφές δεν προκαλεί υπέρταση.

Επιστημονικές μελέτες υποδεικνύουν ότι η αρτηριακή πίεση μπορεί να αυξηθεί ελάχιστα μετά την κατανάλωση καφέ, ωστόσο η μέτρια κατανάλωση καφέ από υγιή άτομα δεν αποτελεί αιτία υπέρτασης.

Υπάρχουν, αντίθετα, δεδομένα που λένε ότι ο καφές βελτιώνει την αρτηριακή πίεση πιθανότατα και λόγω βελτίωσης της ελαστικότητας των αγγείων.

Τα άτομα που έχουν ήδη υπέρταση είναι καλό να συμβουλεύονται τον ιατρό τους σε κάθε περίπτωση.

Ο στιγμιαίος καφές προκαλεί κυτταρίτιδα.

Η κυτταρίτιδα φαίνεται να είναι συνδυασμός γενετικών παραγόντων και συνολικού τρόπου ζωής και διατροφής.

Αν θέλετε να απαλλαχθείτε από αυτήν, θα πρέπει να δώσετε έμφαση στην ισορροπημένη διατροφή, την καλή ενυδάτωση και την άσκηση.

Η κυτταρίτιδα λοιπόν, δεν έχει κάποια σχέση με το καφέ – στον αντίποδα μάλιστα πολλές δερματολογικές κρέμες αξιοποιούν την καφεΐνη στα συστατικά τους!

Ο στιγμιαίος καφές είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά.

Ο στιγμιαίος καφές είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως οι πολυφαινόλες.

Επίσης, περιέχει τα χλωρογενικά οξέα, ενώσεις που παρουσιάζουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και φαίνεται να προστατεύουν τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες.

Αποτελεί ένα από τα πιο πλούσια ροφήματα/ποτά σε αντιοξειδωτικά ενισχύοντας τη δυναμική που έχει η άμυνα του οργανισμού μας.

 

Ο στιγμιαίος καφές μπορεί να αποτελέσει ασπίδα για τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Λόγω των αντιοξειδωτικών ουσιών (χλωρογενικών οξέων) που περιέχει σε υψηλές ποσότητες, ο στιγμιαίος καφές μπορεί να έχει ευεργετικές επιδράσεις στην αρτηριακή πίεση, τη θρόμβωση και τη φλεγμονή.

Έτσι λοιπόν, όλο και πληθαίνουν οι μελέτες που λένε πως η μέτρια κατανάλωση καφέ παρέχει ενδεχομένως προστασία ενάντια στα καρδιαγγειακά νοσήματα σε υγιείς ανθρώπους.

Η άποψη μου.

Σε όλα αυτά τα χρήσιμα που μας αναφέρει η κηρία Παπαδά το μόνο που θα ήθελα να επισημάνω είναι η αξία της επιλογής της ποιότητας του καφέ.

Είναι πραγματικά σημαντικός παράγοντας για την υγεία μας.

Πολλά ακούγονται και λέγονται κατά καιρούς για τους στιγμιαίους καφέδες που κυκλοφορούν ευρέως στην αγορά.

Προσωπικά θέλοντας να προστατεύω την υγεία των δικών μου ανθρώπων και την δικιά μου αφενός και αφετέρου λάτρης του καφέ από τα φοιτητικά μου χρόνια έχω επιλέξει των Lingzhi Black coffee DXN pharmaceuticals με Ganoderma και τον πίνω σκέτο χωρίς ζάχαρη και για τους καλεσμένους μου τον Lingzhi Coffee 3 σε 1 που εκτός από το Ganoderma περιέχει και φυτική κρέμα.

Πέρα της απόλαυσης μιας μοναδικής γεύσης καφέ Arabica και του πραγματικά μοναδικού αρώματος, λαμβάνω καθημερινά συγχρόνως και το Ganoderma Lucidum προστατεύοντας την υγεία μου.

 

 

Γιώργος Ερισιάνος Κυριακού  

 

 




 

 

Πηγή: Ελληνικό Ινστιτούτο Γαστρεντερολογίας και Διατροφής

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρθρα

σχετικά άρθρα